​“Богемна рапсодія” в українських кінотеатрах

13.11.18, 14:00

З 1 листопада в кінотеатрах України розпочався показ фільму “Богемна рапсодія”, присвячений культовій британській рок групі “Queen” та її фронтмену — Фредді Мерк'юрі. Спробуємо розібратись, чи зможе зацікавити ця кінострічка українців та докладніше познайомимось з тими, на честь кого вона була знята.

Якщо у 1960-тих роках, британську музику символізували легендарні “TheBeatles”, внесок яких у становлення рок індустрії неможливо переоцінити, то у другій половині 70-х та у 80-х роках, звання найвпливовішої групи перейняли “Queen”. І якщо “TheBeatles” зробили рок музику популярною на увесь світ, то “Queen” вивели її на стадіонний рівень. Навіть сьогодні кожен знає такі хіти як “Wearethechampions”, “Wewillrockyou” та інші пісні групи, які є чудовим прикладом високоякісного стадіонного року. У чому ж причина такої шаленої популярності гурту?

Будь-яка музична група – це, в першу чергу, колектив. До того ж, колектив творчих людей, зі своїми амбіціями та баченням того, яку музику має грати група. Часті зміни учасників — це вже звичний процес для більшості сучасних гуртів. Хоч, слава будь-якої рок групи асоціюється з особистістю, в першу чергу, її вокаліста, однак кінцевий результат діяльності — це старання кожного з учасників команди. Звичайно 90% людей, або навіть і більше, з легкістю скажуть, що Фредді Мерк'юрі — це вокаліст гурту “Queen”. А як щодо інших учасників? Адже, рок музика — це на тільки вокал, а ще й інструментальна її складова — гітари, барабани, бас-гітара і т.д. Брайан Мей, Роджер Тейлор та Джон Дікон, а це решта учасників “Queen”, були музикантами надзвичайно професійного рівня. В часи, коли “Queen” досягли піку своєї популярності, а мільйони фанатів божеволіли в першу чергу від голосу вокаліста — Мерк'юрі, інші учасники групи не могли не розуміти, що фактично добровільно залишаються у тіні слави фронтмена свого гурту. Таке часто буває, що інші учасники, заздрячи славі вокаліста, кидають групу у найвідповідальніший момент. Однак, “Queen” - виступали одним і тим самим складом від початку і до кінця своєї кар'єри. Тож, чудова атмосфера всередині колективу — не остання причина, через яку “Queen” і до сьогоднішнього дня вважаються іконами рок музики.

Фредді Мерк'юрі мав прекрасні вокальні данні. Його голос вважається одним із кращих в історії року. Однак, вокаліст групи — не тільки її голос, а ще й лідер. Від того, як веде себе вокаліст на сцені, яку атмосферу створює та як заводить публіку, залежить успіх групи під час живих виступів. Мерк'юрі в цьому плані не було рівних. Він знав, як зводити з розуму багатотисячні аудиторії, змушуючи співати в унісон численний натовп арен та стадіонів. Велика заслуга Фредді в тому, що на відміну від, наприклад, “LedZeppelin” - ще одної культової рок групи тих часів, які особливо не відзначались умінням створити шоу на концертах, в свою чергу “Queen” стали справжнім взірцем стадіонної рок музики свого часу. Не в останню чергу, завдяки неймовірній харизмі та унікальному образу Мерк'юрі як вокаліста. Концерт LiveAidу 1985 році, який згадується і в фільмі, вважається одним з найкращих музичних шоу в історії.

Сьогодні, для того, щоб підігріти інтерес до себе, популярні виконавці часто ведуть себе достатньо епатажно та провокативно, однак чи було таке у поведінці Мерк'юрі? Алкоголь, наркотики, розгульний спосіб життя... Все це — невід'ємна складова образу рок зірки будь-яких часів. У випадку з Мерк'юрі, подібні звинувачення закидались на підставі його сексуальної орієнтації. Про своє особисте життя Фредді прямо ніколи не говорив, тож все це і спричинило хвилю слухів, які розпускались жовтою пресою навколо його ім'я. А коронний аргумент гомофобів — Мерк'юрі заразився СНІДом під час контакту з одним із своїх партнерів. Цього вже було достатньо для того, щоб зробити вокаліста “Queen” ще й алкоголіком та наркоманом. Однак, у періодичному вживанні наркотичних речовин Мерк'юрі так і не був запідозрений. Більше того, до того часу, як хвороба почала прогресувати, він вів активний спосіб життя та займався різними видами спорту, для того, щоб підтримувати своє тіло в формі.

Тож, стереотипи його публічного життя — це лише вигадки таблоїдів, до того ж, у жодному більш-менш серйозному скандалі Фредді Мерк'юрі не був помічений. Що ж до сексуальної орієнтації, за яку часто дорікають лідеру “Queen” і понині, то це частина його особистого життя, але ні в якому разі не публічного. До того ж, відповідаючи на наведений вище аргумент гомофобів, не можна на 100% бути впевненим в тому, заразився Мерк'юрі ВІЛ -інфекцією внаслідок статевого контакту чи ні.

В будь-якому разі, ім'я Фредді Мерк'юрі обросло чисельними легендами, тож фільм “Богемна Рапсодія”, який, до речі, задумувався вже давно, повинен дати відповідь на ті питання, які стосуються лідера групи “Queen”. За жанром дана кінокартина є музичною драмою. Назва фільму походить від одноіменної пісні “Queen” - “BohemianRhapsody”, яка була написана Фредді Мерк'юрі у 1975 році. Ця пісня стала першим хітом групи, а її комерційний успіх зробив британців всесвітньо відомими. Посил, який закладений у рядках пісні, намагаються розгадати і до сьогодні. Ідею пісні кожен бачить по-різному : від протесту проти війни у В'єтнамі і до “рифмованої нісенітниці”, як напівсерйозно відгукнувся про цю пісню сам Мерк'юрі. Безпосередньо під час перегляду фільму, можна дізнатись і про історію створення інших пісень групи, та її знаменитих концертних виступів. Загалом, фільм повинен задовольнити як фанатів “Queen”, так і прихильників життя та творчості Фредді Мерк`юрі в цілому.

текст - Олександр Нікітін



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!