"Сидів у шахті з ноутбуком і виконував завдання": шлях від шахтаря до програміста

28.11.18, 18:00

Сьогодні все більше людей замислюються над зміною професії, кажучи словами Данте: "земний свій шлях пройшовши до половини". Забути про надокучливу роботу і піти в щось нове та незвідане - ось що здається на перший погляд нереальним, але лише на перший. Насправді все більше можливостей навчання з'являється у дорослих людей.

Протягом шести років Школа програмування Ш++ дає шанс і дорослим, і дітям безкоштовно познайомитися зі світом коду. Одним із випускників школи став колишній шахтар Костянтин Петренко, зараз же - розробник Android-додатків.

Закінчивши університет зі спеціальністю "пожежна безпека" і два роки відпрацювавши за профілем, Костянтин пішов працювати на шахту, де залишився на 10 років. У 34 роки він потрапив учнем в Школу програмування Ш++, яка допомогла йому змінити свою професію і, згодом, життя:

-Програмісти для мене завжди були якимись "обраними", тому мені було цікаво освоїти цю професію. З Ш++ я познайомився 6 років тому, тоді вона ще була платною, і я вирішив припинити спроби. А потім мій товариш віддав сюди свою дитину і сказав, що тепер вони вчать безкоштовно, і навесні 2016-го року я став учнем Ш++.

Сім'я до рішення Костянтина поставилася з розумінням. Навчання в Ш++ займає багато вільного часу, якщо враховувати той факт, що воно проходило паралельно з роботою. Але завдяки підтримці цей час вдалося пройти:

-Мені дуже сильно допомогла дружина. Вона зіграла важливу роль, адже всіляко мене підтримувала. Важливо розуміти, що під час навчання вільного часу буде дуже мало - його займає навчання. У мене доходило до того, що я сидів на роботі в шахті з ноутбуком і розв'язував задачі. На морі я теж залишався в номері і робив проект.

На першому етапі учні знайомляться з теорією і основами програмування разом зі своєю групою. Після успішно пройденого теорії учні переходять на другий етап, де з ними працює ментор: він допомагає познайомитися ближче із певною мовою програмування та спробувати свої навички на практиці. Цей процес цікавий, але досить складний:

-Перший етап навчання тривав з вересня по січень, а другий - з січня по травень. Навчання було складним, але завдяки тому, що з'явилися нові знайомі, друзі - навчатися стало простіше. Серед усіх, хто закінчив цей курс, я був один без знань програмування. До речі, не завжди моє навчання було успішним. Наприклад, одного разу я не пройшов іспит через те, що замість команди "і" поставив "або", і все працювало не так, як потрібно було. Але все одно у мене був шанс продовжувати приходити розбиратися з теорією, виконувати завдання. Спочатку ментор давав мені завдання окремо від групи: окремо вчив групу, і окремо - мене, а потім він мене запросив до себе, і я вчився нарівні з усіма. І під час навчання, ще не закінчивши курс, мені вже запропонували роботу програміста.

Навчаючись в Ш ++ можна отримати не просто навички, а й приємні спогади, друзів з якими приємно спілкуватися і окрім курсів:

-Навчання було яскравим, швидким: ми стільки часу проводили над домашніми завданнями, багато різних ситуацій пов'язано з цим. Для мене найяскравіший момент - коли ментор звернув на мене увагу, хоча я не пройшов іспит. Також я назавжди запам'ятав, що потрібно бути уважним до дрібниць, тому що багато хто не пройшов іспит через те, що неправильно оформив завдання, хоча самі задачі були зроблені правильно. І звичайно ж, дуже приємні люди тут. За час навчання коло спілкування змінилося кардинально, з'явилося багато хороших знайомих і близький друг, з яким ми дружимо вже два роки.

Випускників школи програмування досить багато, багато хто з них говорять, що Ш++ не тільки навчила їх чомусь новому, а й змінила життя. Завдяки навчанню, Костянтин зміг кинути роботу в шахті і перейти в абсолютно нову, але цікаву для нього професію:

-Це місце, де тобі будуть раді. Коли ми спочатку сюди приходили, то для нас це все було дико: дружелюбність, взаємодопомога, є печиво, цукерки, кава. Приходь і отримуй знання, роби, що хочеш. Це культурний шок, ми до такого не звикли. Якщо ти хочеш отримати знання, то тобі дадуть все для цього можливості, а вчитися чи ні - самостійне рішення людини. Ніхто змушувати не буде. Це додаткова мотивація, і згодом виробляється самодисципліна. Моє життя дуже змінилося.

Шанс навчатися тут має кожен, Костянтин перевірив це на власному досвіді. І є кілька речей, які він може радити людям, які тільки збираються сюди йти:

-Якщо ви поставили перед собою мету - то потрібно йти до кінця яким би важким шлях не був. Спілкуйтеся тут з людьми, тому що саме вони зіграли важливу роль в становленні мене як особистості і як програміста. Сюди приходять ті, хто хоче навчатися, вас не будуть змушувати робити домашнє завдання, тому розумійте навіщо ви сюди йдете. І цінуєте час, який будете проводити тут, тому що його буде багато. І він буде цікавим.

Прочитати детальну інформацію про Школу програмування Ш++ та зареєструватися можна на сайті programming.kr.ua



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!