Панк-рок в театрі Кропивницького

24.12.18, 16:00
Олександр Топилов читає лекцію
Олександр Топилов читає лекцію

Рок-музика завжди гордовито називалась музикою протесту. Найбільш радикальним її відгалуженням вважається панк, який сформувався у 70-х роках 20 століття, як противага мейнстрімному року. Історія цього музичного жанру є надзвичайно цікавою, адже багато змін в музикальній індустрії сталось саме завдяки сміливим, та несприймаючим жодних музичних канонів панкам. Вони цілком свідомо прагнули до якомога “бруднішого” та ріжучого вуха звучання. А деякі панк-рок групи і взагалі не вважали за потрібне досконало володіти своїми інструментами.

Здавалося б, даний жанр гуртував навколо себе справжніх музичних дилетантів, які взагалі нічого не тямлять в музиці. Однак, чому ж тоді він став таким популярним? Про це і не тільки, можна було дізнатись на заході, присвяченому 25-річчю газети “Україна-Центр”, який відбувся 21 грудня в театрі імені Кропивницького. Окрім лекції на тему панк-року, яку провів одесит Олександр Топилов, що вже є доволі нетиповим заходом для нашого міста, можна було послухати ще й виступи місцевих рок виконавців під акустичну гітару.

На відміну від інших жанрів, рок музика завжди була каталізатором суспільно-політичних настроїв. Годі й говорити про панк-рок, в основі якого стояв протест проти будь-яких соціальних підвалин, а окрім цього, панків виділяла ще й достатньо прововокативна поведінка. Найбільше в цьому плані відзначились такі іконічні для жанру групи як “The Ramones” та “Sex Pistols”. Втім, навіть всередині панк-рокерівської тусовки не було єдності. Особливо, у 70-80-х роках, коли панк потрапив у своєрідний дисонанс, ставши одним з мейнстрімних жанрів рок-музики, проти чого, власне, і боролись панк-рокери на етапі становлення жанру. Тоді панкам все ще вдавалось відхрещуватись від мейнстрімної сцени, однак це було лише питанням часу і вже в кінці 90-х років панк-рок остаточно був поглинутий “мейнстрімщиною”, так би мовити перетворивши протест у бізнес.

Андрій Гардашніков - учасник конкурсу
Андрій Гардашніков - учасник конкурсу

Сьогодні панк, як жанр рок музики, здебільшого вживається з приставкою “поп”, що свідчить про злиття двох жанрів — популярної музики та панку. Загалом, продукт такої злуки двох жанрів є доволі непоганим. Сучасні поп-панк групи, типу “Green Day”, “The Offspring”, “Sum 41”, та інші, ідентифікують себе в першу чергу з панком, так само розбиваючи гітари об сцену та прагнучи до справжнього панківського способу життя. Втім, ті, хто відносять себе до такого собі панківського олдскулу, практично не сприймають нинішню панк-рок сцену.

Гурт - учасник конкурсу
Гурт - учасник конкурсу

На завершення заходу, його учасників ще й потішили місцеві кропивницькі рок-виконавці, які виступали в режимі справжнього рок-батлу. Тож, проведення такого заходу, можна назвати справжнім культурним проривом для Кропивницького, адже, як показав батл, наше місто багате на талановитих виконавців. І це не може не радувати, адже на сьогоднішній день, рок музика опинилась далеко за межами мейнстріму, а особливо у класичному її вигляді. Ті ж групи, які ми відносимо до року, направді досягають комерційного успіху, через адаптування свого звучання, яке є близьким з популярною музикою. Тому, очевидно, що жанру потрібна свіжа кров. Звичайно, хотілося, щоб подібні заходи стали доброю традицією для нашого міста, адже багато молодих і дійсно талановитих музикантів кидають своє захоплення через його не вигідність та низьку суспільну затребуваність.

текст та фото з концерту – Олександр Нікітін



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!