​Громадська активність під прицілом

21.01.19, 18:00
Олена Сінченко та Алла Волошина
Олена Сінченко та Алла Волошина

Громадські активісти і громадські організації для будь-якої влади були і залишаються незручними. Вони завжди тримають у фокусі своєї уваги найгостріші соціальні питання, шукають та знаходять шляхи для їх вирішення, об’єднуючи навколо себе великі групи людей.

Завдяки діяльності громадських організацій в Україні повною мірою реалізується принцип народовладдя, закріплений у ст. 5 Конституції України: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ». Саме через громадські організації люди мають можливість контролювати виконання передвиборчих обіцянок партій та кандидатів.

Недержавні організації формують громадянське суспільство – суспільство вільних громадян, які взаємодіють із владними структурами заради спільного блага. Одразу після Революції Гідності громадські організації мали можливість впливати на ухвалення владних рішень. Починаючи із середини 2017 р. ця можливість почала звужуватися. Про це йшлося на прес-конференції, яку провели у Прес-клубі експертки КОО ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та коаліції громадських організацій «Рада Експертів» - Алла Волошина та Олена Сінченко. Вони представили результати ініціативи «Громадська активність під прицілом».

На думку експерток, станом на зараз маємо ситуацію, коли громадським активістам подекуди загрожує фізична розправа, психологічний тиск та дискредитація. Зокрема, у Кіровоградській області зареєстровано понад 2 000 громадських об’єднань, поле діяльності яких достатньо широке: від волонтерської та соціальної допомоги до антикорупційної діяльності, моніторингу та контролю дій влади.

Наразі як в обласному центрі, так і в районах області можна казати про конструктивну співпрацю влади та громадських активістів. Соціальні питання, інколи попри занадто емоційні дискусії між владою та громадою, все ж таки знаходять шляхи вирішення. У регіоні є випадки намагання чинити психологічний тиск та дискредитувати людину з активною життєвою позицією. Як правило, громадські активісти не хочуть надавати особливого розголосу таким фактам.

Започаткована сторінка у соціальній мережі Facebook «Громадська активність під прицілом» дає можливість швидко обмінюватися інформацією між громадськими активістами та журналістами і в разі потреби стати на захист активісту, якому загрожує будь-яка небезпека.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!