​Процес децентралізації держземель у комунальну власність продовжується

21.01.19, 14:00

В 2018 році Україні в рамках поглиблення децентралізації Кабінет Міністрів України передавав землю сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів об’єднаним територіальним громадам. Таким чином у власність 650 ОТГ було передано понад 1,5 млн га сільгоспземель. Зокрема на Кіровоградщині 13-ти об'єднаним територіальним громадам передано в комунальну власність 25,5 тис.га земель сільськогосподарського призначення.

Цьогоріч цей процес продовується.

Сьогодні, 18 січня, в Головному управління Держгеокадастру у Кіровоградській області ще п’ять новостворених об’єднаних територіальних громад відповідно до прийнятого Урядом розпорядження підписали меморандуми про співпрацю при здійсненні заходів щодо передачі сільгоспземель державної власності у комунальну.

У меморандумі сторони в особі начальника Головного управління Держгеокадастру та сільського/селищного голови, який виступає від імені об’єднаної територіальної громади, фіксують взаємні зобов’язання та підходи до процесу. Також у документі зафіксовані основні етапи такої передачі та їх послідовність, деталізовані дедлайни в частині видачі наказу про проведення інвентаризації тощо. Сторони зобов’язуються максимально сприяти одна одній на всіх етапах. Отже, меморандуми підписали голови Добровеличківської, Новопразької, Приютівської селищних та Дмитрівської, Попельнастівської сільських ОТГ.

Як зазначив начальник ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області Ігор Зінченко, меморандум – це декларація про наміри. Офіційно ж процедура передачі ділянок стартує після того, як рада ОТГ прийме на сесії рішення про звернення до Держгеокадастру щодо передачі земель, а Головне управління Держгеокадастру в області отримає відповідне клопотання. Існує певний механізм передачі земель для ОТГ, який у середньому триває кілька місяців. Після завершення даної процедури вищезазначені об’єднані територіальні громади отримають у комунальну власність понад 17,3 тис. га.

Довідково: З 1 січня 2018 року Уряд схвалив розпорядження № 60-р щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що дозволяє провести земельну децентралізацію не вдаючись до змін у законодавстві.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!