​У лісі лісі темному: що приховує одне з наймістичніших місць Кіровоградщини?

22.01.19, 12:00

Чорний ліс, що розкинувся на території Знам'янського та Олександрійського районів, сьогодні вважається одним з найзагадковіших місць серед любителів містики та тих, хто хоче полоскотати собі нерви. Головною пам'яткою Чорного лісу вважається озеро Берестувате, яке місцеві жителі нарекли Чорним. Вважається, що воно притягує до себе темні сили, а місцеві жителі категорично застерігають відчайдух від того, щоб залишитись на березі озера на ніч.

Чорний ліс, фото з сайту ua.igotoworld.com
Чорний ліс, фото з сайту ua.igotoworld.com
Містичні легенди цього місця виникають там, де офіційна наука лише розводить руками, не знаходячи пояснень феноменам озера Берестуватого. І дійсно, деякі особливості цього місця важко пояснити. Наприклад, ще й досі не вдалося виміряти глибину цього озера, тому часто його називають ще й бездонним. Окрім того, вода в озері цілий рік є дуже холодною, та не нагрівається навіть влітку, та не замерзає зимою. Для любителів біології цікавим буде той факт, що в Чорному озеру мешкає лише один вид риб — земляний карась. Очевидно, кліматичні умови озера є сприятливими для цього виду риб, оскільки його можна зустріти лише в озері Берестуватому. Неодноразові спроби заселити озеро іншими видами риб виявились безрезультатними.

Озеро Берестувате ( Чорне) - фото з сайту ua-travel.com
Озеро Берестувате ( Чорне) - фото з сайту ua-travel.com
Як бачимо, навіть унікальні природні умови лише додають Чорному озеру ореолу загадковості. Годі вже й говорити про численні легенди, пов'язані з цим місцем. Місцеві жителі навіть вдень стараються обходити озеро десятою дорогою, оскільки тут людину, як кажуть, воде сам чорт і часто отямитись можна вже в озері. Окрім цього, проходячи поруч з озером відчувається непояснювана слабкість чи навіть раптовий напад паніки. А ті, хто матиме необачність заночувати на березі озера ризикує стикнутись з русалками та іншими нечистими духами, що нібито охороняють це місце. Як і будь-яке загадкове місце, за легендою, дно озера ховає в собі незлічені скарби, які за одною з версій заховав тут сам батько Махно. Окрім цього, любителям наживи вже не одне століття паморочить голову легенда про карету хана Гірея, яка ніби-то затонула в озері Берестуватому.

Озеро Берестувате - фото з сайту tamtour.com.ua
Озеро Берестувате - фото з сайту tamtour.com.ua
Однак, навіть без таких захоплюючих містичних легенд озеро Берестувате, та територія Чорного лісу загалом, є цікавим місцем з точки зору вивчення історії. Саме в Чорному лісі було віднайдено старовинні кургани доби бронзи, які за назвою лісу отримали назву Чорноліської культури. В часи Гайдамаччини, у Чорному лісі формувались загони, які нападали на маєтки польських магнатів. А в період національно-визвольних змагань тут навіть функціонувала повстанська республіка, що описано, наприклад, в романі сучасного українського письменника Василя Шкляра - “Чорний Ворон”. Тому, Чорний ліс цікавий ще й з точки зору тих визначних подій, свідками яких він був ще від етапу зародження людства на українських землях

Чорний ліс, фото з сайту we.org.ua
Чорний ліс, фото з сайту we.org.ua
Вірити чи ні в містичні легенди Чорного лісу та озера Берестуватого — справа виключно індивідуальна. Однак, не можливо заперечити той факт, що ці місця потребують більш детального вивчення. Можливо, деякі містичні випадки, що тут трапляються можна пояснити з точки зору науки. Наприклад, моторошні голоси, які нібито доносяться з дна озера, пояснюються тим, що у товщі води накопичується газ метан, який має здатність вибухати, що і створює свого роду слухову галюцинацію, яку можна сприйняти за голос з безодні. Однак, без всіх цих легенд сьогодні важко уявити Чорне озеро. Так само важко відрізнити серед великої кількості легенд правду від вигадки, однак все ж, деякі особливості озера не може пояснити навіть офіційна наука, тому не дарма воно входить до десятки чудес України, яких вчені поки розгадати не можуть.

Олександр Нікітін



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!