Ринок молока

23.01.19, 12:00

На ринку продовольчих ресурсів молоко і молокопродукти посідають вагоме місце. В останні роки помітні зрушення відбулися в структурі каналів реалізації молока. Якщо в 1990 році він був один – заготівля для підприємств молочної промисловості (99.2%), то у 1999 році його частка зменшилась до 68.2%. Останнім часом з’явились нові ринкові партнери та розширились торговельні зв’язки. Так, помітно зросла частка реалізації молока населенню через систему громадського харчування (включаючи продаж і видачу в рахунок оплати праці) до 9.1% на ринку, через власні магазини, що є більш вигідним для виробників з точки зору аналізу цінової ситуації, що склалася.

Через низькі ціни продажу в цілому по Україні господарства кооперативного та індивідуального сектору зазнають збитків на суму понад 960 млн. грн. щорічно. Як свідчить аналіз, витрати на виробництво 1 ц молока бувають вищими, ніж ціни продажу, у 1.2-2.2 рази, або на кожен центнер проданого молока, в середньому, сума збитку становила понад 30 грн., при коливаннях по регіонах від 13 до 46 грн.

Ускладнення ситуації на ринку молокопродукції полягає в тому, що споживання на душу населення (в перерахунку на молоко) зменшилось у середньому до 210 кг або до 59.6% від норми. Поки що значні обсяги виробництва молока, особливо у господарствах приватного сектора, залишаються поза чітко організованою заготівлею.

Товарний ринок молока і молокопродуктів має специфічні особливості, пов’язані з їх властивістю –малотранспортабельністю і непридатністю до тривалого зберігання. Тому всі ланки технічного ланцюга: “виробництво – заготівля – переробка – реалізація продукції” повинні функціонувати скоординовано і ритмічно.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Технології продажу товарів / Роман Яковенко. – Кіровоград : Антураж А, 2003. – 212 с.

2. Яковенко Р. В. Тлумачний англо-український словник економічних термінів з елементами теорії та проблематики. Дидактичний довідник / Роман Яковенко. – [Вид. 2–ге, випр.]. – Кіровоград : видавець Лисенко В.Ф., 2015. – 130 с.

3. Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!