​Забезпечення прозорого виборчого процесу: Що потрібно знати небайдужому виборцю?

02.03.19, 12:00

Вибори президента України, що пройдуть 31 березня цього року — чергова знаменна подія для нашої країни. На кону цих виборів стоїть дуже багато, тому, цілком природньо, що ця тема викликає широкий суспільний резонанс.


На сьогоднішній день, для участі у виборах зареєстровано 44 кандидати, відслідкувати чесність, та загальну місію яких дуже непросто. Однак, за таким різноманіттям кандидатів не потрібно забувати про головне, а саме — прозорість та чесність виборів, які повинні пройти за всіма правилами, як і належить демократичній державі. Про те, з якими ризиками існує ймовірність зустрітись у ході передвиборчої кампанії, та власне під час самих виборів, а також про те, як небайдужі пересічні громадяни можуть протистояти цим викликам, говорили 28 лютого у Прес-клубі реформ, в рамках дискусії на тему “Як забезпечити прозорий виборчий процес?”, організовану “Незалежним Центром Аналізу Політики”.

Спікерами заходу виступили Андрій Гливка , представник Незалежного Центру Аналізу Політики, а також — Дмитро Сінченко, голова ГО “Асоціація Політичних Наук”. Мета заходу полягала у роз'ясненні тих засобів, за допомогою яких можна виявити порушення під час виборчого процесу, а також шляхи боротьби з ними.

Чому це важливо для кожного з нас?По-перше, розуміючи природу порушень та способи їх вирішення, кожен громадянин зможе бути впевненим у тому, що його волевиявлення здійснено без жодних порушень виборчого закону.По-друге, у суспільстві часто можна зустріти думку про те, що голос однієї людини нічого не вирішує і тому не залежно від процедури голосування, його результати вже відомі наперед. Однак, на сьогоднішній момент існує можливість особисто слідкувати за прозорістю виборчого процесу, відповідно прийнявши участь у голосуванні.

Яким чином це можна зробити?За словами Дмитра Сінченка, громадяни мають змогу долучатись до проектів, які реалізуються громадськими організаціями, що отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на виборах. Не менш важливу важливу роль у дотриманні прозорості під час виборів відіграє поліція, першочергова мета якої, забезпечення порядку під час здійснення волевиявлення громадян. Взагалі, питання щодо законності дій поліції завжди є доволі дискутивними, адже пересічному громадянину важко вловити ту грань, за яку правоохоронні органи не мають право переходити.

Яка ж роль поліції у виборчому процесі?Як вже було сказано, першчергова мета — слідкування за дотриманням порядку на дільниці. Проте, представники поліції у жодному випадку не повинні втручатись у виборчий процес. Це значить, що знаходитись у приміщенні де безпосередньо ведеться голосування поліція не має права, оскільки для представників правопорядку повинна бути відведена окрема кімната.

І головне питання, яке цікавить напевно більшість з нас, як же обрати кандидата з позиції логіки, а не якихось особистих симпатій чи вподобань? Головним чином, за словами експертів, що взяли участь в дискусії потрібно вникати в суть політичних програм, які представляє той чи інший кандидат. Проте, у більшості випадків, навіть передвиборчі програми — це спосіб залучення електорату, оскільки у переважній більшості, вони переповнені популістичними заявами та гаслами. Через це, як зазначив Андрій Гливка, інколи здається, що деякі кандидати і в очі не бачили власні програми. Показовим у цьому плані є нещодавній інцидент з одним із кандидатів у президенти, Сергієм Капліним, який в ефірі одного з телеканалів не зумів відрізнити свою передвиборчу програму від програми Націонал-соціалістичної партії Німеччини, на чолі якої стояв Адольф Гітлер.

Отже, вибори президента — це шанс кожного з нас віддати голос за ту людину, яку б ми хотіли бачили за кермом нашої країни. Проте, для того, щоб виконати своє конституційне право на вибір згідно усіх правових норм, потрібно бути поінформованим про імовірні перешкоди та ризики, які можуть трапитись безпосередньо під час виборчого процесу. Однак, загальна громадська обізнаність щодо правил виборчої процедури, здатна, якщо не повністю припинити, то хоча б локалізувати правопорушення, які здатні завадити здійсненню народного волевиявлення.

текст – Олександр Нікітін, фото – Прес-клуб реформ



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!