​Потурбуйтеся про себе у Всесвітній день боротьби з глаукомою

06.03.19, 10:00

Серед різних захворювань ока глаукома посідає особливе місце. Причина цього полягає навіть не в тому, що даним терміном, по суті, називають не один певний недуг, а цілу групу, яка налічує понад 60 патологій, а в тому, що при загальному непримітному перебігу, фінал у кожній з них один: невиліковна сліпота.

Підступність цього захворювання полягає в тому, що в більшості випадків воно розвивається і прогресує безсимптомно. Частіше глаукома виникає по мірі старіння у віці 60-70 років, і може бути обумовлена певною будовою ока.

На сьогоднішній день існують сучасні методи обстеження: комп’ютерна томограма ока, що оцінює диск зорового нерву, а також сучасна комп’ютерна переметрія, яка фіксує найдрібніші зміни в полі зору. Лікар-офтальмолог при огляді може виявити ознаки захворювання шляхом вимірювання внутрішнбоочного тиску, перевіркою гостроти зору, виявлення порушення поля зору.

- Всім після 40-ка років обов’язково перевіряти зір та внутрішньоочний тиск, особливо якщо у вас є інші захворювання судинної системи (артеріальна гіпертензія, вегето-судинна дистонія, мігрень, цукровий діабет). Глаукома піддається лікуванню. Незважаючи на те, що ушкодження зорового нерва при глаукомі незворотні, знижений до нормального рівень внутрішньоочного тиску і його регулярний контроль знижує потенційний ризик прогресування хвороби, – наголошує Людмила Скороход, завідуюча офтальмологічним відділенням КНП «Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної Ради»

Алгоритм лікування глаукоми включає медикаментозну терапію, лазерне та хірургічне лікування. Лікар чи лікарка, оцінюючи всі наявні дані обстеження і прояви хвороби, підбере вам антиглаукомні гіпотензивні препарати, що діляться на дві групи: речовини, що зменшують продукцію внутрішньоочної рідини та речовини стимулюючі відтік цієї рідини з ока.

Лікарі наголошують:

- Причинами нападу можуть бути емоційне збудження, тривале перебування в темному приміщенні, надмірне вживання рідини, алкоголю та їжі. Напад може призвести до незворотної втрати зору.

- Більшість глаукоми може бути генетично обумовлена, таким чином, якщо ваші близькі родичі хворіють на глаукому, вам необхідно обов’язково проконсультуватися в офтальмолога.

- Пацієнт з глаукомою повинен уникати зорового перенавантаження. Якщо це робота за комп’ютером, то це 40 хвилин роботи, потім перерва. Протипоказані: надмірне пиття рідини, вживання кави, солоної їжі, паління. Обмеження у виборі спеціальності залежить від зниження гостроти зору та звуження полів зору. Глаукомні хворі не можуть бути водіями громадського транспорту, працювати в умовах високих температур та в нічний час.

Матеріал підготовлено фахівцями Регіонального Центру Громадського Здоров’я Кіровоградської обласної ради.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!