​Дерева-каліки або Омолоджувальна обрізка у Кропивницькому

12.05.19, 10:00

Фейсбук Кропивницького останнім часом просто розривається від обурення. Причиною цього стала обрізка дерев по всьому місту, яка замість парків залишає за собою стовпи без листя та гілок. Екоактивісти не обмежуються роботою лише у Фесбуці. Зокрема, Надія Паливода активно бореться за зелені насадження у нашому місті. А кампанія “Дихати по-людськи”, яку започатковують журналісти Кропивницького, покликана підтримали дбайливе ставлення до довкілля.

— Звісно, є потреба доглядати за деревами. Час від часу розчищати їх, зрізати ті гілки, які заважають. У нас останніх років 5-6 чомусь вважається, що, якщо йде обрізка дерева — то це приїжджають, зрізають гілки і залишають голий стовбур. По-перше, це негарно, по-друге, це реальна шкода для дерева. Зараз можемо бачити, що переважна більшість дерев, які були обрізані років три тому, або всохли, або гниють. Нині вже очевидні ці проблеми, — говорить Надія Паливода.

Омолоджувальна обрізка — це поетапний і складний процес

Якщо ще кілька років тому активістів ніхто не чув, то сьогодні на них більше звертають уваги. Нещодавно в міськраді був депутатський день, де обговорювали проблему зелених насаджень у місті. Хоч і було це на рівні «поговорили», але за підсумками усі присутні погодилися, що потрібно створити робочу групу, яка внесе зміни до правил благоустрою міста. Тобто зробить вірні правила обрізки дерев.

— Хоча я дещо не погоджуюсь із цим рішенням, бо ці правила вже є, вони прописані у законодавстві, просто їх ніхто не дотримується. У законодавстві є поняття «омолоджувальна обрізка». Вона застосовується до старих дерев. Теоретично, якщо його омолодити, то воно дасть нові пагони. Але робиться це протягом трьох років. Бо за один раз не можна зрізати більше, ніж третю частину крони. Це поетапний процес, і він досить складний. У нашому місті як робиться? Все за один раз. Ми говорили про цю методику обрізальникам із КП «Благоустрій», а вони сміються з нас. Кажуть, ви знаєте скільки це бензину піде, щоб ми до одного й того ж дерева їздили три роки? Для них це смішно, але потім зовсім невесело дивитися на ці хворі стовпи, — розповідає екоактивістка.

Активісти наголошують на тому, що обрізка дерев може бути різною. Є санітарна. Вона проводиться влітку, коли обрізаються сухі та пошкоджені гілки. Є аварійна, коли Обленерго чи Міськсвітло обрізають навколо електродротів. А є, як вже зазначалося, омолоджувальна.

— Ми говоримо працівникам, які її здійснюють, що ось так треба її проводити: поетапно, як написано в законодавстві. Але вони не сприймають цих слів. Не знаю з якої причини, — додає пані Надія.

Для них закони — сюрприз та несподіванка

Крім того, існує постанова 559. Там зазначається, що такими вважають дерева, у яких обрізана більше як третя частина крони. А якщо у нього зрізано більше половини крони, то їх вважають пошкодженими до ступеня припинення росту.

— Але ніхто цього не знає, вони ніякі закони не читають. Для них це сюрприз та несподіванка. На щастя, на обрізку реагують досить часто мешканці міста. Вони дзвонять, повідомляють нам. Ми на місце вже викликаємо спецінспекцію, яка складає протоколи і виписує штрафи. Але знаєте, це таке ходіння по колу. Нічого не дає, — говорить Надія Паливода.

Активістка наголошує, що люди бачать таку обрізку і вважають її правильною. А потім повторюють її, часто без дозволів і самостійно. І стовпи замість дерев виростають по всьому місту.

— Люди починають думати, що це нормально. Всім же ж не поясниш, що так не має бути. Це має відбуватися на рівні місцевої влади. Усе що ми зараз бачимо, так це політика міської влади орієнтована на калічення та спотворення цих дерев. Люди думають, що спеціалісти виконують цю обрізку, значить, це правильно і починають повторяти за ними. Які там спеціалісти? Взяти хоча б КП «Єлизавета». Це фірма, у якої в профілі написано «Будівельні роботи та виготовлення меблів». Там немає ні одного працівника, хоча б якось пов’язаного з зеленим господарством, — зазначає Надія.

До речі, зараз екоактивісти Кропивницького збираються подавати до суду на КП «Єлизавета» за нанесення шкоди зеленим насадженням і вимагатимуть компенсувати збитки місту, а надалі хочуть зобов’язати міську раду розірвати договір з цією фірмою. Для цього вони збирають для оплати роботи адвоката. Усі, хто має бажання долучитися, можуть надсилати кошти на картку Приватбанку Паливода Надія Леонтіївна 5168 7551 0392 8921.

— Тут не може бути одного моментального вирішення цієї проблеми. Це має бути щоденна робота і на різних рівнях. Навіть якщо ми приймемо нові правила, але ж більшість людей цього не знатиме. Це потрібно буде висвітлювати і в ЗМІ, і проводити роз’яснювальні роботи серед населення, з працівниками ЖЕО і так далі, — переконана Надія Паливода.

Натомість головний інженер КП «Благоустрій» Віктор Луценко запевняє, що всі обрізки в місті проводяться чітко за правилами утримання зелених насаджень, які діють по всій території України.

— Фахівці нашого підприємства, начальник дільниці, який слідкує за обрізкою, працівники, які виконують цю обрізку абсолютно дотримуючись пунктів цього документу, здійснюють свою роботу. Все. Інших документів, які регламентують цю роботу — немає, — запевняє посадовець. — Під час проведення дня депутата на тему належного утримання зелени насаджень лунали фрази, що ми щось знищуємо. Де фактаж? Що ми знищили? Можливо, з точки зору естетики таку омолоджувальну обрізку хтось вважає ненормальною. Це просто думка людей, які не мають ні фахової освіти, ні досвіду, але дають оцінки, що ми щось знищуємо. При цьому не поспілкувавшись із фахівцями. Не запитавши, наприклад, у мене, головного інженера, чому за такою-то адресою ми бачимо такий-то вид обрізки. На всі ці речі є конкретні відповіді. Але чому до мене з цими питаннями ці люди не звертаються? Діалог вони в принципі також ніякого не ведуть зі мною. Ми готові по кожному дереву дати обґрунтовані роз’яснення, чому саме так. І ми, як спеціалізоване підприємство, як ніхто зацікавлені, щоб дерева були охайними, естетичними, здоровими і найголовніше — продовжити їхнє життя, — запевняє Віктор Луценко.

Соцмережі переповнені фото дерев-калік

— У нас дуже багато скарг на догляд за деревами в нашому місті. Соцмережі переповнені фото дерев-калік. Перш за все потрібна інвентаризація зелених насаджень для розуміння, в якому місті ми живемо. Наскільки воно зелене, які дерева й за якими адресами віджили свій вік, які аварійні. Де потрібно садити нові дерева й яких видів? Стихійності тут не має бути.

На мою думку, треба створити робочу групу й розробити стратегічний план озеленення міста. Адже омолоджувальна обрізка дерев фахівцями за всіма правилами радикально проблему не вирішить. Я вже не кажу про самовільне обрізання дерев, яке знищує їх. Треба також визначити межі наших парків і скверів. Є нарікання на обрізку, на стан насаджень, на оперативність реагування влади. Дії відповідних управлінь не завжди узгоджені й логічні й ми будемо над цим працювати, — зазначає секретар міської ради Кропивницького Андрій Табалов.

А поки депутати реагують на занепокоєння громади й організовують цілі депутатські дні з приводу варварської обрізки дерев по місту — ЖКГ продовжує різати. До того ж продовжують різати після того, як на деревах уже розпустилося листя. Як повідомляють занепокоєні жителі міста, таке відбувається біля Телецентру, по дорозі до "Тихої гавані". Обрізку проводить фірма "Єлизавета" у рамках реконструкції парку Перемоги. На це виділено з бюджету 38 млн 611 тис грн. Варто також зазначити, що роботи проводяться в парку в період тиші, установлений Міністерством екології з 1 квітня по 15 червня. Це період, коли пташки в’ють гнізда та висиджують пташенят.

Аліна Кулик - для "Первой Городской"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!