​Кропивницький в мережі. Відгук туристів та зіркових гостей про наше місто

04.06.19, 18:00

Як би не пручались окремі представники місцевого населення перейменуванню міста із радянського Кіровограда у сучасний Кропивницький, саме завдяки декомунізації на наше місто поглянули по-новому.

Кропивницький стає цікавим для туристів, які вже не оминають його як непримітну “сіру пляму” на карті України. В рамках цього матеріалу нас цікавитимуть думки туристів, які залишили відгук про наше місто у своїх блогах, адже таким чином від їх вражень залежить те, як сприймуть Кропивницький люди, які тут ще ніколи не були. Також ознайомимось з відгуками про наше місто відомих людей, які залишили певні відгуки після візиту до Кропивницького.

https://r-naumov.livejournal.com :
"...За этот час смотался в непримечательный центр, вернулся и отбыл в Кривой Рог..."

https://flackelf.livejournal.com :
"... Кировоград очень интересный в историческом и архитектурном плане город. Тут практически полностью и в неизменном виде сохранилась дореволюционная малоэтажная застройка исторического центра. И вы представляете - в центральной части города, за последние 15 лет, не было построено ни одной современной высотки! Чудесным образом, на всех улочках центра, дух старого Елисаветграда, города на северной окраине Новороссии, сохранился чуть менее чем полностью. Не так уж и много ныне таких городов осталось.Центр города расположен между железной дорогой, которая проходит через северную часть Кировограда и рекой Ингул. А на правом берегу реки Ингул, прямо напротив центральной части города, на господствующем холме находятся остатки остатки той самой крепости святой Елисаветы, от которой и пошло название города. Правда на сегодняшний день сохранились только земляные валы.Весь исторический центр Кировограда можно обойти часа за три - четыре и поверьте, посмотреть есть на что. Двух и трехэтажная кирпичная застройка, типичная для юга России рубежа 19 и 20 веков, производит большое впечатление...."

https://ru-travel.livejournal.com :

"...Когда-то давным давно, наверное уже в прошлой жизни, Кировоград был одним из главных промышленных и транспортных центров правобережной Украины. Через его вокзал проходили десятки поездов, из местного аэропорта во все уголки страны разлетались самолеты, мегазаводы снабжали сначала бывшую империю, а затем и СССР высококачественной продукцией. С тех пор многое изменилось, город утратил былую славу, но остатки роскоши неплохо сохранились. В отличие от распиаренных на весь СНГ Львова и Одессы, Кировоград и его достопримечательности массовому туристу практически неизвестны. Тем удивительнее находить здесь целые кварталы отлично сохранившейся исторической застройки конца XVIII - начала XX веков ... Некоторым зданиям позавидовали бы даже столичные города. В Минске, например, ничего подобного не сохранилось... Кировоград оставил очень приятное впечатление, я наснимал здесь гигабайты материала...."

https://varandej.livejournal.com :
"...
Свежепереименованный Кропивницкий - странный город. Небольшой областной центр (224 тыс. жителей), он расположен в самой середине Украины, и вместе с тем неимоверно далеко от всего. А главное, это город-неожиданность: заочно он представляется среди областных центров Украины одним из самых унылых и бедных, и тем удивительнее обнаружить город, достопримечательностями и ухоженностью достойный какого-нибудь Ивано-Франковска. Кропивницкий - город очень компактный, и добрая его половина, как какая-нибудь Алма-Ата, стоит на хорошо заметном склоне, только не гор, а всего-то берега реки Ингул, текущей в "город безработных корабелов" Николаев. Наискось реке бывший Кировоград рассекает мощная железная дорога, по ощущения разграничивающая "ту" и "эту" стороны посильнее самой реки. В зажелезнодорожной, северной части - огромный автовокзал по соседству с аэропортом, и самый впечатляющий въезд - именно с севера, через роскошный сосновый бор. Первое же, что бросается в глаза уже на окраинах - чистота, в плане которой Кировоград мог бы дать фору любому городу Западной Украины. А въехав в исторический центр, удивляешься уже тому, насколько здесь красиво..."

https://ua-travels.livejournal.com :
"...Якщо коротко: місто – бомба. Неймовірної краси історичний центр з добре відреставрованими будинками, які так чи інакше навіють асоціації з Одесою. Багато хороших парків та зелених зон, набережна. У Кропивницького досить хрінова репутація гігантського села посеред степу, де немає перспектив, роботи і не ахти яка ситуація з криміналом. За два неповні дні не можна було ні спростувати це, ні підтвердити.Але те що сюди варто завітати хоч раз – однозначно. І не знає ж ніхто про це, туристів практично нема. Напевно я бачив лише двох – тітоньки, що прискіпливо вивчали карту на території фортеці. А ви й не знали, що у Кропивницькому є фортеця? Та про все по порядку..."

neo7777vitaha : "...Два дні тому відвідав Кропивницький. Реально- "Відкриття-2018", місто вельми сподобалось. Хоч у мене й не було двох днів,а лише 2,5 год.(потім стемніло),-та цікавинки які я встиг побачити(а побачив я таки немало,бо ганяв як хорт-до мозолів на підошвах ніг), склали про місто лише найприємніші враження!..."

Як бачимо, наше місто не залишає байдужим туристів не тільки з інших міст, а й навіть країн. Відгуки про Кропивницький здебільшого позитивні, що повинно спонукати наших жителів по-новому подививтись на місто та пишатись своєю приналежністю до нього.

Окрім туристів, після перейменування до нашого міста почало приїжджати набагато бліьше і зіркових гостей : музикантів, поетів, письменників, громадських діячів. А декому із знаменитостей настільки полюбилось наше місто, що вони р Зовсім нещодавно, після концерту гурту “Був’є” у Кропивницькому, фронтемен команди - Олександр Положинський залишив на своїй сторінці у Фейсбуці залишив приємний відгук про Кропивницький, закликавши своїх підписників на екскурсію до нашого міста :

Положинський (https://www.facebook.com/sashko.polozhinsky): "Попри те, що в Кропивницькому я бував багато разів, і сам не раз гуляв містом, і в супроводі “місцевих”, але таке враження, що тільки цього разу по-справжньому відкрив для себе це місто! Кропивницький, на мою думку, має прекрасний туристичний потенціал, але недооцінене не лише потенційними гостями, але й господарями міста. При нагоді, завітайте на день-два - рекомендую! Тільки вважайте, що дороги сюди поки не дуже, і варто завчасно домовитися з класним екскурсоводом - тут такі є! До речі, підозрюю, що великий наплив туристів стимулюватиме місто розвивати свою привабливість та інфраструктуру.? Сам я так захопився побаченим, що просто забув фотографувати. Схаменувся вже біля стенду з туристичною мапою. То сфоткав уже хоч його..."

Частим гостем у нашому місті є Сергій Жадан. Будь-то презентація книги чи нового альбому гурту “Жадан і собаки”, Кропивницький завжди включений до гастрольного списку міст (https://www.facebook.com/serhiy.zhadan/): «Я хотів би почати не про книгу, а про ваше місто. В нас насправді зав’язалась дружба, доволі щира не пов’язана на якихось меркантильних речах. Минулорічний концерт нам справді дуже сподобався. Я до чого це все веду до того, що ми живемо в одній країні, в одному суспільстві, часто дуже мало один про одного знаємо. Про Кропивницький, я думаю, багато хто з нас, українців, якщо знає щось – то у випадку перейменування з цією епопеєю Кропивницький-Кіровоград. Таке враження, що ми закриті кожен в своїх стінах і про своїх сусідів мало що знаємо, – розповідає Сергій Жадан і додає, – Відповідно, ця культурна інтеграція між регіонами вона теж страшенно слабка. У нас немає, на жаль, державної культурної політики. Якісь приватні ініціативи існують лише у містах-мільйонниках. Насправді це доволі нездорова ситуація, яку треба міняти. Міняти це доводиться нам. Нам пощастило що ми познайомилися з Олександром, а Вам пощастило що у вас є такий університет де є такі викладачі" Ми завжди говоримо своїм колегам-письменникам: обов’язково поїдьте в Кропивницький. Це незвичайне місто там велика кількість фантастичної, шаленої публіки. Нам приємно бути знову у вашому місті!»

Як бачимо, не обділяють схвальними відгуками наше місто і знаменитості. І це є чудовим показником того, що наше місто рухається у правильному напрямку. Можна довго сперечатись з приводу того, чи правильним було рішення про перейменування нашого міста, однак саме завдяки новій назві, Кропивницький отримав ті можливості, яких не мав раніше. До нашого міста частіше та набагато охоче стали приїжджати відомі люди, як бачимо, збільшилась і кількість туристів. Не будемо принижувати чи перебільшувати роль декомунізації у цьому, а лишень процитуємо Оксану Забужко (https://www.facebook.com/oksana.zabuzhko), яка під час останнього візиту до міста заявила, що нова назва - “це шанс на відродження для Кропивницького”.

Збирав інформацію Олександр Нікітін, фото з сайту - ua.igotoworld.com



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!