​Велике та величне місто Харків: святкова прогулянка столицею Слобожанщини

20.07.19, 12:00

Суттєва перевага для флегматичних людей, які живуть у невеликих містах — спокійні та тихі ранки, коли є можливість повільно втягуватись у буденну метушню. Великі міста у цьому плані нещадні до любителів неквапливості зранку. Харків — яскраве тому підтвердження. Навіть не зважаючи на святковий, а заодно і вихідний день, вулиці міста були заповнені з самого ранку.

місто Харків
місто Харків
І хоч погода стояла прохолодна та похмура, вона ніяк не пригнічувала враження від міста. Нудьгувати було ніколи, адже я вийшов на вулицю Полтавський шлях, яка вела прямісінько до центру. Вулиця є однією з найстаріших у місті, адже її історія починає відлік від 17 століття. Тоді вулиця називалась Полтавського, адже в той час вона була шляхом на Полтаву. Першою пам’яткою, побаченою у Харкові, став пам'ятник пожежникам, який було встановлено у 1990 році. Розташування пам'ятника не є випадковим, адже неподалік знаходяться каланча та пожежна частина.

Читайте також:
З Кропивницького до Харкова на електричках — подорожні нотатки

На підході до центральної частини, туристів зустрічає набережна річки Лопань, яка протікає територією міста та області. І хоч Харків названий в честь іншої, однойменної річки, однак вона є лише притоком Лопані. Хоч, довгий час вважалось, що саме Лопань є притоком Харкова. Традиційно, як і в будь-якому місті, де є набережна, у Харкові це місце користується популярністю серед молоді.

Площа Конституції у місті Харків
Площа Конституції у місті Харків
Умовним початком центральної частини Харкова можна назвати Площу Конституції. Вона на сьогодні є головною та водночас найстарішою площею міста. Засновано площу було в далекому 1659 році, разом з будівництвом Харківської фортеці, яка і поклала початок розвитку міста. Колись на площі стояв православний храм названий на честь святого Миколи Чудотворця. Церква була заснована у 1896 році, однак у 1930 році — зруйнована більшовиками. Навіть офіційна версія знайшлась — нібито церква заважала прокладанню трамвайної лінії через площу. До сьогоднішнього дня, Площа Конституції є одним з найголовніших місць Харкова. Тож, не дивно, що урочистості до Дня Конституції пройшли на площі... Конституції.

місто Харків
місто Харків
Ще одна старовинна святиня міста — Успенський собор, який є одним з найстаріших православних храмів Харкова. Будувався собор протягом 1685-1687 років. Хоч, з того часу собор досить часто перебудовувався, однак не втрачав своєї популярності серед жителів міста. Важкі часи для собору почались з приходом радянської влади. У 1924 році, храм було закрито, та навіть це — не найбільше випробування, через яке довелось пройти будівлі. У 1929 році, його було, навіть, частково розібрано. Радянський режим зробив все для того, щоб перетворити донедавна головну святиню міста у типову пролетарську будівлю. Важко собі це уявити, однак Успенський собор, за часів радянської влади, використовувався як будівля для місцевої радіостанції, а у повоєнні роки — тут знаходились цехи швейного підприємства.

Читайте також:
Подорож до Харкова: сторінками історії міста

До речі, собор входить до списку 12 офіційних символів міста. Цей список стане в нагоді туристам, адже в ньому вже зібрані всі головні визначні місця міста, тож прямо по ним можна і формувати маршрут екскурсії.

фонтан-альтанка “Дзеркальний струмінь” у місті Харків
фонтан-альтанка “Дзеркальний струмінь” у місті Харків
Повний список офіційних символів Харкова виглядає наступним чином:

1.Альтанка у сквері Перемоги “ Дзеркальний струмінь”

2.Благовіщенський собор

3.Загальний вид Площі Конституції

4.Будівля Міськради

5.Успенський собор

6.Загальний вид Площі Свободи

7.Держпром

8.Пам'ятник Тарасу Шевченко

9.Залізничний вокзал Харків-Пасажирський

10.Покровський собор

11.Кіноконцертний зал «Україна»

12.Будівля Харківського театру опери та балету

Неподалік Успенського собору розташовується ще один собор, який одразу кидається в очі, завдяки своїй красі та величі. Мова йде про Благовіщенський собор. Його унікальність полягає в тому, що це — найбільший за розмірами Кафедральний собор Східної Європи. Будівництво собору розпочалось на початку 17 століття на місці, де стояла дерев'яна церква. Однак, сучасного вигляду Благовіщенський собор набув у 1901 році, після реконструкції. До початку Другої світової війни, радянська влада неодноразово намагалась закрити храм, та після визволення Харкова Благовіщенський собор працював у звичному режимі, та проводив регулярні служби для прихожан.

Благовіщенський собор у місті Харків
Благовіщенський собор у місті Харків
Достатньо концептуально виглядає місцевий пам'ятник Тарасу Шевченко. Його, цілком справедливо, можна назвати одним з найкращих пам'ятників на честь Тараса Григоровича в Україні, а можливо, навіть, у всьому світі. Очевидно, такої оцінки пам'ятник заслуговує через свою смислову навантаженість, адже окрім самого Кобзаря, до композиції пам'ятника входять ще й герої творів Шевченка та окремі постаті української історії. За задумкою автора, їх огляд потрібно починати від фігури “Катерина”, рухаючись проти годинникової стрілки.

пам’ятник Тарасу Шевченко у місті Харків
пам’ятник Тарасу Шевченко у місті Харків
Для тих же, хто хоче максимально пізнавально провести своє дозвілля, Харків пропонує до відвідування велику кількість музеїв, що знаходяться у місті. Про музей залізничного транспорту вже було згадано у минулій частині, та окрім нього у Харкові знаходиться ще низка інших музеїв на будь-який смак. Наприклад, можна відвідати музей реклами, кави, фото ілюзії, сірників, метрополітену. А також, літературний, морський, історичний музеї. І навіть це — ще не повний перелік. Як бачимо, навіть на відвідини музеїв можна витратити не одну добу.

У підсумку скажу, що місто мені сподобалось. Не дарма, воно є одним з найважливіших міст України. Думаю, ті хто були у Харкові, погодяться, що це місто не потерпить дріб'язковості. Здається, що все тут велике та величне водночас. За моїми ж спостереженнями, це місто фрагментарно нагадало то Київ, то Полтаву з Черніговом і здається увібрало все найкраще з них, додавши свої неповторні особливості. Та це — лише перше моє знайомство з містом, яке стало лише поштовхом для подальшого ознайомлення з Харковом.

текст і фото - Олександр Нікітін




  • місто Харків
  • Успенський собор у місті Харків
  • Пам’ятник Олександру Пушкіну у місті Харків
  • пам’ятник на честь загиблих за волю України у місті Харків
  • Благовіщенський собор у місті Харків
  • пам’ятник Тарасу Шевченко у місті Харків
  • Успенський собор у місті Харків
  • місто Харків
  • Успенський собор у місті Харків
  • місто Харків
  • пам’ятник Тарасу Шевченко у місті Харків
  • місто Харків
  • Успенський собор у місті Харків
  • місто Харків
  • фонтан-альтанка “Дзеркальний струмінь” у місті Харків
  • Площа Конституції у місті Харків
  • місто Харків
  • Благовіщенський собор у місті Харків
  • Благовіщенський собор у місті Харків
  • Площа Конституції у місті Харків
  • пам’ятник Тарасу Шевченко у місті Харків
  • фонтан-альтанка “Дзеркальний струмінь” у місті Харків
  • місто Харків
  • місто Харків

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!