​Олександра Дануца: «На сьогодні пенсія, щонайменше, має бути прирівняна до мінімальної заробітної платні»

21.08.19, 16:00

Медіа-група «Прайм Тайм» починає серію публікацій, що присвячені роботі новообраних народних депутатів. Планується записати інтерв’ю, у тому числі у відео-форматі, а також створити лонгріди для того, щоб познайомити виборців із планами нардепів, обраних від Кіровоградщини.

Ми назвали цей проект «Запитай депутата», а питання для інтерв’ю збираються від підписників чат-бота «Помічник виборця». Перша розмова – із народним депутатом від Кропивницького Олександром Дануцою, який балотувався до Верховної ради від партії «Слуга Народу» і переміг на 99-му виборчому окрузі. Веде розмову - Вікторія Талашкевич.

- Почнемо з питань, які поставили відразу кілька читачів через чат-бота, а це означає, що це їх досить сильно турбує. Отже, чи плануєте Ви відкривати громадську приймальню, як вона працюватиме і чи будете Ви вести особистий прийом?

- Громадська приймальня працює зараз, і вона працювала під час виборчої кампанії за адресою вул. Гоголя, 99. Туди можна звертатися і з письмовими зверненнями, на які ми будемо письмовоо відповідати, і там можна записатися на прийом та дізнатися, в який день та час буде мій особистий прийом. Щонайменше раз на місяць я буду робити особистий прийом там же, за адресою вул. Гоголя, 99.

-Також наших підписників цікавить, скільки у вас буде помічників, а також, чи плануєте Ви проводити публічні звіти про свою діяльність?

-Скільки буде помічників на сьогодні сказати складно. Їх буде стільки, скільки буде потрібно. На сьогодні я вже домовився про співпрацю із кількома активними, професійними людьми. Думаю, їх буде більше. Щодо звіту, звичайно, він буде публічним, у тому числі його можна буде подивитися по телебаченню, прочитати у соціальних мережах.

-Які проблеми Кіровоградщини Ви вважаєте найбільш болючими?

-Проблем, які стосуються нашого регіону і міста Кропивницького, від якого мене обрали, дуже багато. В основному, вони типові для всієї країни. Що стосується того, що не є досить поширеним в Україні, то це поганий стан довкілля. Стан, пов’язаний з тим, що у нас на території знаходяться шахти, де добувається уранова руда. Унікальні шахти, яких немає ніде інде. Але через це показники захворювань, зокрема серед населення у самому Кропивницькому у частині онкозахворювань, зашкалюють. І фахівці це пов’язують із радіаційним фоном та наслідками видобування урану. Мій колега і друг, Костянтин Яриніч, народний депутат минулого скликання, став ініціатором розробки екологічної програми із радіаційного захисту. Проте, на жаль, програма «застрягла» в Уряді. Тому я докладу усіх зусиль, щоб вона була Урядом прийнята і буду ініціатором законопроекту, щоб на законодавчому рівні забезпечити спеціальний екологічний статус для міста Кропивницький. Закон матиме за мету цілий ряд заходів, що стосуються і моніторингу, і діагностики, і безкоштовних професійних оглядів. Я переконаний, що мешканці Кропивницького мають отримувати спеціальні доплати через шкідливість середовища, в якому проживають. Як люди будуть ці доплати використовувати – чи на ліки, чи на кращі продукти харчування, - то вже їх справа. Але держава має нести відповідальність, у тому числі фінансову відповідальність за людей, які мешкають у Кропивницькому та працюють на шахтах тут і у Смоліно та Новокостянтинівці.

-Які Ви ставите перед собою задачі на перші 100 днів роботи у Парламенті?

-За перші 100 днів я планую вивчити, як відбувається робота законотворця. Звичайно, ми пройшли непогане навчання у Трускавці, але я продовжую вчитися, і протягом перших тижнів потрібно буде розібратися і побачити, як це працює «зсередини». Вже є кілька законопроектів, які я як підтримаю, так і ініціюю. Я підтримаю ініціативу Президента про зняття недоторканності із народних обранців. Інша задача – обрання Уряду, що треба зробити найближчим часом, щоб країна ефективно запрацювала. Ну, і я маю два законопроекти – один я вже згадав, це законопроект про надання спеціального статусу для нашого міста, а другий стосується моєї професійної діяльності як журналіста. Він стосуватиметься посилення відповідальності за тиск на журналістів, у тому числі кримінальної відповідальності за фізичний тиск або, не дай Бог, вбивство журналіста при виконанні службових обов’язків. Звичайно, ми обговоримо цей законопроект із професійною журналістською спільнотою і я переконаний, що разом випишемо більш жорсткі покарання та вищу відповідальність за тиск на свободу слова і порушення прав журналістів, аніж те, що є зараз.

Читайте все інтерв'ю, а також дивіться відео - у лонгріді, що створений у рамках проекту: тисніть на цей напис "Запитай депутата"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!