Структура економіки як об’єкт державного регулювання. Сутність структурного регулювання

01.10.19, 10:00

Аналіз цієї проблеми слід починати зі з’ясування сутності понять структура економіки і структурне регулювання. Перше – це співвідношення різних елементів економічної системи, що відображають народногосподарські пропорції та стан суспільного поділу праці. Друге – це дії держави, направлені на структурні перетворення (зміни) в економіці, визначення її пріоритетних ланок та оптимального співвідношення між ними.

Основні види структури економіки: відтворювальна, галузева, територіальна, соціальна, зовнішньоекономічна.

Відтворювальна структура характеризує використання ВНП (ВВП) на відновлення капіталу, споживання та нагромадження; співвідношення між виробничим та особистим споживанням.

Галузева структура виражає пропорції розвитку окремих галузей, підгалузей, видів діяльності, виробництва, сфер національної економіки.

Територіальна структура відображає розміщення виробництва в окремих економічних районах, що визначаються певними умовами.

Соціальна структура характеризує співвідношення між організаційно-правовими формами підприємництва та на основі форм власності, групами населення за рівнем доходів.

Зовнішньоекономічна структура відображає пропорцію між експортом та імпортом товарів, послуг, капіталів тощо.

Структурне регулювання здійснюється, перш за все, з допомогою інноваційної та інвестиційної політики. Інструментами структурного регулювання є прогнозування, індикативне планування та програмування економічного і науково–технічного розвитку.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – [2-ге вид., випр.]. – Кіровоград : „КОД”, 2010. – 548 с. : іл.

2. Яковенко Р. В. Державне регулювання економіки : конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кіровоград : КНТУ, 2012. – 40 с. : іл.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!