Сутність, необхідність та види зовнішньоекономічної діяльності української держави

31.10.19, 12:00

Економічні та правові основи зовнішньоекономічної діяльності в Україні регламентовані Законом “Про зовнішньоекономічну діяльність”.

Зовнішньоекономічна політика – це діяльність держави, спрямована на регулювання економічних відносин з іншими країнами, забезпечення ефективного використання зовнішнього фактора в національній економіці.

Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД) – це розвиток економічних відносин між країнами, що здійснюють зовнішню торгівлю, міграцію капіталу та робочої сили, міжнародні науково-технічні та виробничі зв’язки, охорону навколишнього середовища тощо.

Механізм державного регулювання ЗЕД – це сукупність правових, фінансово-економічних і організаційно-управлінських форм, методів та інструментів, за допомогою яких держава стимулює, координує і регламентує діяльність суб’єктів у сфері зовнішньоекономічних зв’язків відповідно до цілей та завдань.

Державне регулювання зовнішньоекономічних відносин передбачає створення відповідних умов та механізмів для ефективного розвитку відносин, здійснення діяльності у цій сфері.

Суб’єктами регулювання ЗЕД виступають: державні органи в межах їх компетенції; недержавні органи управління ЗЕД (валютні, товарні та фондові біржі, торговельні палати тощо); підприємства, фірми, організації на основі відповідних координаційних документів; наддержавні органи регулювання, що здійснюють міжнародну координацію у сфері зовнішньоекономічних відносин.

Об’єкти регулювання ЗЕД: зовнішня торгівля, міжнародний рух капіталів, валютні та кредитні відносини, науково-технічний облік, міжнародна міграція робочої сили тощо.

Далі необхідно з’ясувати головні види зовнішньоекономічної діяльності держави, до них належать: експорт та імпорт товарів, науково-технічних досягнень, капіталу, робочої сили; надання суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності України послуг, іноземним суб’єктам господарської діяльності і навпаки (виробничих, посередницьких, страхових та інших); навчання та підготовка спеціалістів на комерційній основі; спільна підприємницька діяльність суб’єктів ЗЕД та іноземних суб’єктів господарської діяльності та інше.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – [2-ге вид., випр.]. – Кіровоград : „КОД”, 2010. – 548 с. : іл.

2. Яковенко Р. В. Державне регулювання економіки : конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кіровоград : КНТУ, 2012. – 40 с. : іл.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!