Вимірювання грошової маси та швидкість обертання грошей

02.07.20, 12:00

Найважливішим показником грошового обігу є грошова маса – сукупний обсяг платіжних засобів, що обслуговує господарський обіг і належить приватним особам, підприємствам і державі. Для аналізу кількісних змін грошового обороту на певну дату і за певний період, а також для розробки заходів з регулювання обсягу грошової маси використовують систему грошових агрегатів:

М1 – готівкові гроші в обігу та кошти на поточних рахунках

М2 = М1 + термінові та ощадні внески в комерційних банках терміном до

4 років

М3 = М2 + ощадні внески в спеціалізованих кредитних установах

М4 = М3 + крупні довгострокові сертифікати комерційних банків

У грошовій масі розрізняють активні гроші, що беруть участь у готівковому та безготівковому обороті, та пасивні (заощадження, резерви, залишки на рахунках), які можуть бути використані в операціях лише потенційно.

Зміна обсягу грошової маси може бути результатом як збільшення кількості грошей в обігу, так і пришвидшенням їх обороту. Показник швидкості обертання грошей характеризується кількісним повторенням одними й тими ж грошовими одиницями функцій платежу та обігу за певний період.

Кількість оборотів, яку здійснюють готівкові гроші (Ко) дорівнює:

Г

Ко = ------- ,

Мо

де Г –сума готівкових грошових надходжень до банків протягом року,

Мо –кількість готівкових грошей в обігу за рік

Тоді, тривалість обороту в днях (Тд), буде показувати кількість днів, за яку одна грошова одиниця здійснює оборот:

360

Тд = -------

Ко

Поряд з цими показниками в капіталістичних країнах обчислюють 2 показники: кругооборот доходів юридичних та фізичних осіб, та платіжний оборот, що відображає обсяг спекулятивних операцій, що не входять до ВНП.

Згідно до закону грошового обігу, швидкість обертання грошей може бути одним з факторів, що викликають інфляцію. Зміна швидкості обертання грошей залежить від багатьох факторів: як загальноекономічних (циклічність економічного розвитку, темпи економічного зростання), так і суто монетарних (розвиток взаєморозрахунків, рівень процента).

Література:

1.Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

2.Яковенко Р. В. Гроші та кредит : конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кіровоград : КІРУЕ, 2002. – 55 с. : іл. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6420/1/moneyKonsp.PDF.

3.Яковенко Р. В. Основи економічної теорії для технічних спеціальностей :конспект лекцій / Роман Яковенко. – Кропивницький : КНТУ, 2016. – 50 с. : іл. Доступно за адресою: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6135/1/konsp16.PDF.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!