​Як вберегти дитину від туберкульозу

22.09.20, 10:00

Щеплення вакциною БЦЖ – це дієвий спосіб вберегти дітей від туберкульозу, а в разі зараження - значно знизити ризик його ускладнень.

- Оскільки Україна – країна з високим рівнем захворюваності на туберкульоз, у тому числі й хіміорезистентний, оскільки щороку в нашій країні фіксуються випадки смерті від туберкульозу серед дітей, в тому числі й серед немовлят, вакцинування від туберкульозу в перші дні після народження є обов’язковим, - зауважує головна лікарка КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» Галина Горенко.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, якщо немає протипоказань, діти вакцинуються проти туберкульозу на 3-5 добу після народження, щоб імунітет проти цього серйозного захворювання сформувався як можна раніше.

У рамках проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що втілює БО «100 відсотків життя. Кропивницький», ми запитали у Галини Горенко, на що слід звернути увагу при проведенні щеплення БЦЖ.

- Вакцина БЦЖ – це «жива» вакцина. Це означає, що вона містить дуже слабкий збудник захворювання. Його головне завдання - запустити відповідні імунні реакції організму і сформувати імунітет проти хвороби. Якщо є протипоказання - щеплення від туберкульозу може бути відкладено. Щепитися живою вакциною повинні здорові діти. В такому випадку буде сформований хороший імунітет, а ризик отримати ускладнення зводиться до нуля, - зауважує головна лікарка.

Про вакцину БЦЖ ходить безліч міфів, різних пліток і розповідей про страшні наслідки і ускладнення. Наслухавшись їх, багато батьків беруть на себе відповідальність і відмовляються від цієї вакцинації. Хоча їх перший обов'язок - детально дізнатися від лікарів, що таке БЦЖ.

Зі слів Галини Горенко, основні особливості щеплення: мета - профілактика туберкульозу; захищає не від зараження, а від перетікання прихованої інфекції (інфікування) у активну хворобу; попереджає розвиток важких форм захворювання - туберкульозного менінгіту, зараження суглобів і кісток, тощо; дозволяє домогтися істотного зниження відсотка захворюваності серед дітей.

Рішення про вакцинацію малюка приймають батьки, зваживши попередньо всі за і проти, після того, як проводиться комплексне обстеження на наявність протипоказань для щеплення БЦЖ.

- Лікар зобов'язаний виявити у дитини наявність протипоказань перед тим, як прищепити її, так як саме не виявлення протипоказань призводить до порушень норми і ускладнень. Немає протипоказань - немає і небезпечних наслідків. Зате буде впевненість в тому, що організм дитини захищений від такого страшного захворювання, як туберкульоз, якщо і не на 100%, то хоча б гарантована лише легка форма захворювання, - наголошує Галина Горенко.


текст - Вікторія Семененко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!