​Наркотики: вихід із пекла

25.11.20, 13:56

Вживаючи цей препарат, 90% наркозалежних, які лікуються, повертаються до нормального життя. І це не реклама!...

Як ми уявляємо людину, яка постійно вживає наркотичні речовини? У нашій уяві одразу постає квола особа, з коричневим кольором шкіри, впалими очима, опущеними плечима і загубленим поглядом, яка виглядає на років 30 старше свого віку. Що ж до способу життя - це чомусь зазвичай злочинець, який не раз відбував покарання у місцях позбавлення волі. А ще, ми продовжуємо вважати, що задля отримання дози, наркозалежний обов’язково тероризує свою родину, здатен на розбій, грабежі та інші злочини. Ця людина у нашій уяві не працює, діти зростають в інтернатах, від самого наркозалежного відвертається власна мати, чоловік чи дружина.

Чи, шановні читачі, у Вас перед очима така картинка?!

Так, наркотичні засоби впливають на психіку і люди «виходять із квартири» через вікно.

Так, наркозалежні вмирають від передозування або у страшних муках від супутніх захворюваннях, спричинених вживанням наркотичних речовин.

Так, інколи все розпочинається як «пригода» чи «нові враження».

Та чи є ця картинка 100% правдою?! Чи є випадки, коли «і не скажеш», що ця людина має залежність від наркотиків? Особливо, коли вона перебуває у шоу-бізнесі або владних структурах, займає високу посаду? Чи, може, ця особа вживає 15 років наркотичні засоби та має гідну роботу та родину? Про всі ці міфи та стереотипи - поговоримо далі.

ПРО СОЛІ, АЛЕ НЕ ДЛЯ ВАННИ

За програмою одеського прес-туру журналісти відвідали осередки різних громадських організацій, що опікуються проблемами наркозалежних людей. «Ера милосердя» одна із них, їхній офіс знаходиться у спальному районі Одеси, на першому поверсі дев’ятиповерхового звичайного будинку.

«Ви звернули увагу на піддашок при вході? Він прим’ятий. По ньому забиралися на другий поверх в квартиру друзі до хлопця, щоб виготовляти наркотики. А після вживання - хлопець вийшов із вікна головою об асфальт. Молодий хлопець. Помер. А ось там, навпроти, бачите вікно на п’ятому поверсі? Там теж після вживання наркотичних засобів молодий хлопець із вікна «вийшов», – так голова одеської громадської організації «Ера милосердя» Костянтин Звєрьков розповідає про початок 2000-х років.

Таких історій було багато по всьому місту, пік припав на середину 2000-х, але поступово ситуацію вдалося змінити, взяти під контроль, завдяки зусиллям міжнародних організацій, місцевої влади, громади. Проте, як зазвичай буває, у новий період приходять нові виклики.

Про них далі інформує Костянтин Звєрьков:

- Сьогодні наркотичне середовище «еволюціонувало», і якщо раніше це були препарати, що відносяться до «природного групи» - опіати, героїн, макова соломка, конопля, то зараз більше поширені синтетичні. Це, наприклад, наркотичні солі. Вже після декількох прийомів цієї речовини неможливо зупинити процес руйнування людського організму.

«Солі» представляють собою дрібноструктурований порошок, який зазвичай вдихають інгаляційним шляхом або курять. Чому називається цей наркотик «солі»? Спочатку його ввозили з-за кордону під виглядом запакованих солей для ван.

Дія від вживання даних речовин настає дуже швидко, в результаті чого людина відчуває потужний приплив сил, ейфорію, відчуття власної значущості. Небезпека солей полягає в тому, що ми не можемо виявити хімічну структуру цієї речовини навіть шляхом лабораторного дослідження, в Україні поки немає таких лабораторій. Через це під виглядом солей дилери можуть поширювати будь-які препарати низької якості, а це ще небезпечніше.

- Тільки з початку 2020 року наша організація виявила 403 людини, хворих ВІЛ, але насправді цих людей в Одесі набагато більше. На даний момент ми працюємо з 4453 носіями цього захворювання, і це якщо не брати до уваги секс-працівниць і представників «нетрадиційної» орієнтації, - підкреслює Костянтин Звєрьков.

Щоб покращити епідеміологічну ситуацію у місці з ВІЛ/СНІДу, вірусних гепатитів, громадська організація «Ера милосердя» роздає своїм клієнтам одноразові шприці, контрацептиви, пропонує пройти швидкі тести на виявлення ВІЛ-інфекції та гепатиту С. Все це безкоштовно!

ПОРЯТУНОК ДЛЯ НАРКОЗАЛЕЖНИХ

Що ж робити, коли людина вже наркозалежна? Шляхів лікування є багато… Є люди, які наближуються до Бога за допомогою релігійних організацій і виходять із цього залежного стану. Але, що робити тим, хто не вірить ні в Бога, ні в чорта. Їм не допомагає лікування молитвою або занадто для них дорого коштує повна реабілітація. Це коштує тисячі доларів. Але є головне – бажання вилікуватися!! Для таких наркозалежних є замісна підтримувальна терапія (ЗПТ). Тобто, якщо людину не можна вилікувати іншими методами - їй призначають під наглядом лікаря спеціальні медичні препарати, які заміняють наркотик.

Давайте поговоримо про результат!

Почнемо з того, що ВІЛ і ін’єкційні наркотики - це часте поєднання.

Тому порятунком для наркозалежних людей, що мають підтверджений діагноз ВІЛ, є антиретровірусна терапія (АРТ) та замісна підтримуюча терапія (ЗПТ). За допомогою першої на підставі певних медикаментозних препаратів блокується розвиток вірусу в людському організмі. Ліки повністю не знищують вірус, але уповільнюють його прогрес, в результаті чого відбувається повільний частковий регрес хвороби.

За допомогою ЗПТ відбувається ресоціалізація пацієнтів. Для замісної терапії використовуються медичні препарати метадон та бупренорфін.

- 90% учасників програми ЗПТ є стабільними пацієнтами, ведуть активний спосіб життя і продовжують ходити на роботу. Так, є випадки, коли наші підопічні періодично «зриваються». Але, я як лікар розумію, що до них необхідно знаходити індивідуальний підхід. Якщо до пацієнта ставитися з агресією, він піде і не повернеться - сам махне на себе рукою. А коли людина відчуває, що лікар його розуміє, намагається зрозуміти і допомогти, йде назустріч. І це приносить гарні результати, - зазначив лікар-нарколог і президент благодійного фонду «Веселка» Ілля Подолян.

Ілля Подолян підкреслив, що пацієнти ЗПТ – це люди, які багато разів лікувалися, але у них, на жаль, нічого не виходить. Підібравши правильно дозу, пацієнт не відчуває «ломки» і веде нормальне життя. Проте не думайте, що людина на ЗПТ відразу ж наступного дня прийде у випрасуваному костюмі, білій сорочці та краватці. Це тривалий процес!

По даним сайту ЗПТ в Україні, станом на липень 2020 року оціночна кількість залежних від опіоїдів у Кіровоградській області становить 10 000 осіб, тоді як отримують ЗПТ лише 300 осіб. Більше інформації, зокрема про місця видачі ЗПТ, можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/376SLyT

Звичайно, утримання таких ЗПТ-закладів - це не дешеве задоволення. Наприклад, із одеського міського бюджету витратили на аналогічну установу пів мільйона гривень. Ще стільки коштів профінансували донорські організації. Всього у рамках Міської цільової програми протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитам і наркоманії «Прискорена відповідь Одеса» виділено 65 млн грн на 4 роки.

Може, хтось скаже про більш важливі витрати для міста, але здоров’я та життя одних і безпека інших - хіба цього не варті?!

авторка - Тетяна Коташевська



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!