​Цивільний захисту області: Карантин не заважає навчанню

03.12.20, 17:27

Сьогодні, у режимі відеоконференції відбулось семінарське заняття із новопризначеними керівниками органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Кіровоградської області та її ланок. Керував семінарським заняттям очільник обласної держадміністрації Андрія Назаренко.

Управління ДСНС у Кіровоградській області представили начальник Управління полковник служби цивільного захисту Віталій Миронюк та заступник начальника Управління із реагування на НС полковник служби цивільного захисту Максим Крутінь.

Мета семінарського заняття – довести до новопризначених керівників установ та організацій, що є складовими системи цивільного захисту Кіровоградщини, завдання, повноваження, порядок дій, принципи взаємодії і організації захисту населення та територій при загрозі або виникненні НС природного чи техногенного характеру.

Начальник Управління ДСНС в області Віталій Миронюк висвітлив питання щодо основних повноважень керівників органів влади, органів місцевого самоврядування з питань цивільного захисту.

Зокрема він зазначив, що одним із основних завдань керівників територіальних громад є забезпечення належного рівня захищеності населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру.

Віталій Миронюк визначив три головні складові системи організації захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій. По-перше, створення підрозділів місцевої пожежної охорони і забезпечення ефективного функціонування. По-друге, забезпечення пожежної безпеки у закладах освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

По-третє, забезпечення належного протипожежного водопостачання, а саме: утримання джерел зовнішнього протипожежного водопостачання (пожежні гідранти, пристосовані водонапірні вежі, природні та штучні водойми з обладнаними пірсами для під’їзду пожежних автомобілів).

Крім того, існують так звані сезонні проблеми, ігнорування яких може призвести до порушення нормальної життєдіяльності населення.

Так, в умовах осінньо-зимового періоду нагальним є забезпечення готовності об’єктів паливно-енергетичного комплексу, розчищення доріг від снігу, буксирування техніки, збивання бурульок з покрівель, що відноситься до повноважень органів місцевого самоврядування та відповідних спеціалізованих служб.

З настанням весняно-літнього періоду – визначення та приведення у належний стан місць масового відпочинку на воді, виконання комплексу заходів щодо попередження пожеж в природних екосистемах, у тому числі недопущення загорянь сухої рослинності, спалювання стерні та пожнивних залишків, що також належить до повноважень місцевого самоврядування.

Ще одним з важливих напрямків цивільного захисту населення є навчання громадян діям у надзвичайних ситуаціях та проведення серед них масово-роз’яснювальної роботи щодо правил пожежної безпеки, особливо з категорією людей так званої «групи ризику».

Віталій Миронюк підсумував: «Переконаний, що тільки ефективна взаємодія усіх ланок цивільного захисту населення Кіровоградщини дозволить підвищити рівень захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій».

У свою чергу, заступник начальника Управління з реагування на НС Максим Крутінь поінформував учасників семінару про особливості реагування на надзвичайні ситуації, характерні для зимового періоду.

Зокрема, він нагадав, що протягом останніх 5-ти років спостерігається тенденція щодо проходження територією області у зимовий період від 2-х до 3-х надзвичайно потужних циклонів, які охоплюють до 10 районів одночасно. Такі погодні аномалії впливають практично на всі галузі економіки, особливо на транспортну, енергетичну та комунальну інфраструктури. У зв’язку з цим Максим Крутінь навів приклади надзвичайних ситуацій зимового періоду, що є типовими для нашої області: порушення руху автомобільного транспорту і зростання аварійності на дорогах, спричинене сильними снігопадами, а також аварії на системах тепло-, водо-, газопостачання, знеструмлення населених пунктів. Найважливішою складовою процесу ефективного реагування на подібні НС є належна організація управління усіма силами та засобами цивільного захисту області. Управлінські помилки призводять, як показує практика, до значного порушення життєдіяльності населення та необхідності задіяння великої кількості адмінресурсу. Заступник начальника У ДСНС в області докладно довів до керівників територіальних громад порядок дій при організації реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з припиненням руху автомобільного транспорту внаслідок сильних снігопадів, хуртовин та ожеледиці, а також при аваріях на системах тепло-, водо-, електро-, газопостачання.

Крім того, Максим Крутінь окреслив головні повноваження місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту. А також визначив складові ефективної роботи системи управління: постійний моніторинг обстановки;оперативне інформування про можливі ускладнення;організація цілодобової роботи штабів для координації дій та організації взаємодії;негайне реагування на початковому етапі виявлення небезпечних подій для недопущення їх переростання до рівня надзвичайної ситуації.

УДСНС України у Кіровоградській області



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!