​Новообрані голови громад Кіровоградщини від «Слуг Народу» навчались онлайн

09.12.20, 16:48

«Слуга Народу» організувала онлайн- навчання для понад 500 новообраних голів громад та місцевих депутатів-керівників фракцій у обласних, районних радах та радах громад. Центральна студія, з якої здійснювалась трансляція заходу, діяла протягом дня для всіх онлайн-учасників із 23 регіонів України.

Учасники отримали унікальні знання від ключових авторів та організаторів децентралізації – представників міністерств розвитку громад і територій та цифрової трансформації, народних депутатів.

Архітектори децентралізації відверто говорили із місцевим активом про проблеми та здобутки цієї важливої для місцевого самоврядування реформи. Голова партії Олександр Корнієнко, народні депутати та заступники профільних міністрів окреслили наступні важливі етапи на шляху втілення децентралізації на місцях.

Олександр Корнієнко, голова політичноїпартії «Слуга Народу»: «Загальна ідея на цьому етапі проста – зробити громади заможними. Задля їхнього формування ми застосовували критерій «спроможності», розуміючи, що це певний наявний потенціал. Далі все залежить від кожної громади, чи стане вона спроможною і заможною, реалізовуючи свої права і можливості. А коли буде заможною громада – заможнішими стануть регіон, область і вся наша Україна».

Новообрані депутати та голови громад отримали знання у формуванні місцевих бюджетів, обговорили шляхи реалізації якісних послуг для населення. Говорили й про те, як ефективно взаємодіяти з профільними міністерствами та іншими органами влади, Державним фондом регіонального розвитку. Завдяки можливості ставити запитання спікерам, ЗеМісцеві з різних областей змогли обмінятися кращими практиками з колегами.

Михайло Бєжан, голова Кіровоградського обласного штабу політичної партії «Слуга Народу»: «Навчання новопризначених голів ОТГ сьогодні є вкрай важливим для Кіровоградщини. Сучасні реформи дають так багато можливостей територіальним громадам, про які вони навіть не здогадуються. А вже сьогодні мають будувати чітку структуру, підібрати кваліфікованих спеціалістів по всіх напрямках, що є життєво необхідними для населення кожної території. Голови ОТГ мають чітко розуміти, як правильно розподіляти бюджет, як залучати інвестиції, шукати додаткові шляхи надходжень. Все це безпосередньо впливатиме на розвиток інфраструктури. Оскільки партія «Слуга Народу» ставила за мету - не просто отримати на місцях своїх представників, а навчити їх грамотно розвивати території, це означає, що ми продовжуємо рухатися у правильному напрямку. Сьогодні голови громад Кіровоградщини не тільки познайомилися один з одним, вони обмінялися досвідом та практичними порадами стосовно вирішення тієї чи іншої проблеми. І це тільки початок. Попереду ще дуже багато роботи».

Поділились своїми враженнями від навчання й учасники, які з’їхались з усієї Кіровоградської області.

Володимир Сокирко, голова Знам’янської ОТГ: «В нашу громаду входить місто Знам’янка, селище Знам’янка і село Петрове. Так, як я вперше займаю таку посаду, раніше був лише депутатом, тож досвіду не маю – тому такі навчання, для мене особисто, дуже корисні. Зараз все стрімко змінюється і в плані децентралізації, і в плані законодавства. Тому формат навчання, та ще й коли є зворотній зв’язок і є можливість задати питання – потрібний. Найближчим часом плануємо провести сесію, згуртувати навколо себе потужну, дієву команду. І будемо працювати над тим, щоб виконувати все те, що було в передвиборчій програмі».

Віктор Поліщук, голова Кетрисанівської ОТГ: «На навчання зібралися голови, у яких вже є досвід роботи і ті, хто тільки приступили до роботи. Та інформація, яку озвучували під час навчання - корисна для всіх. Для мене особисто створення громади - справа нова. Це означає, практично, почати все з нуля: створення виконавчого апарату, перші сесії, вирішення поточних питань. Бо, як би там не було, а життя у населених пунктах іде – необхідно надавати послуги, сплачувати комуналку, а ніхто не знає як це правильно робити. Ці всі питання вирішуємо методом спроб і помилок, але йдемо вперед, вчимося. І добре, що й наша політична сила не залишила нас на самоті з цими питаннями та проблемами.

Що стосується проектів, які збираємося першочергово запроваджувати, то це, звичайно, втіленн у життя наших виборчих обіцянок. Будемо налагоджувати зв’язок між населеними пунктами в громаді, бо територія велика – 100 тис гектарів, 10 тисяч населення. Тому й плануємо в першу чергу налагодити транспортне сполучання. Як мінімум, відремонтувати дороги, зв’язати їх з основними трасами – державного і обласного значення, щоб жителі громади мали виїзд на них. І забезпечити автобусне сполучення. Надавати адміністративні послуги».

Ігор Бульба, голова Пантаївської ОТГ: «Все корисно щодо початку роботи новоствореної ОТГ. Зараз нагальним питанням є кадрове забезпечення. На сьогоднішній день наше сусіднє місто Знам’янка зникає з карти України, як районний центр. Там вивільняється дуже багато фахівців, і ми декого забираю до себе в апарат. Кадрове наповнення в нас зараз 80%, інше ми поступово вирішимо, за рахунок Знам’янської районної держадміністрації та Знам’янської районної ради. Фахівці висококласні, погодилися працювати й у нас. І сьогодні під час навчання нам саме радили звертати увагу на таких спеціалістів.

Почув дуже цікаві рекомендації щодо організації центрів надання адмінпослуг, щодо вирішення співпраці в галузі медицини. Важко те, що скасовується інфраструктурна субвенція в державному бюджеті. Але будемо вирішувати щось, за рахунок розвитку територіальної промисловості та збільшення надходжень з власних джерел, щоб все забезпечити. Я думаю, що корисними були б такі навчання для новостворених громад, проводити їх хоча б двічі на місяць, адже питань дуже багато.

Зараз у нас стоїть питання переформатування взагалі юридичної особи селищної ради. Була Пантаївська селищна рада міста Олександрії Кіровоградської області. А доведеться змінювати реєстрацію і взагалі повністю все. Це дуже велике навантаження, а часу мало залишається для створення фінансових органів, органів освіти. І життя не повинно зупинитися тому, що проходить реформа. Реформа нам надає набагато більше можливостей і прав. Просто важко, що дуже обмежений час.

Я побачив та познайомився з колегами – цікаві люди, фахові. Сподіваюся, що їхній професіоналізм допоможе і мені».

Ольга Ковальова-Алокілі, депутатка Кропивницької міської ради: «Хочеться подякувати організаторам за чудовий захід, тому що завжди корисно отримати нову інформацію і знання зайвими не бувають. Також цікаво було відчути себе частиною величезної команди, познайомитися з колегами. В нашої молодої політичної сили дуже великі і амбітні плани. Тому корисними, як і виступи київських спікерів так і матеріали, які ми отримали у вигляді роздаток. І, маю надію, що подібні навчання будуть регулярними».

Протягом року партія «Слуга Народу» планує провести близько 20-30 профільних навчальних заходів для депутатів усіх рівнів та голів громад. Найближчий відбудеться в січні наступного року.

Довідка: 25 жовтня 2020 року відбулись чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Політична партія «Слуга Народу» перемогла на місцевих виборах за кількістю отриманих депутатських мандатів із таким результатом: депутати різних рівнів 6211 осіб; голови ОТГ – 225 осіб.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!