​Історія колишнього наркозалежного: повірити в себе знову

11.01.21, 11:00

Припинити вживати вуличні наркотики через участь у програмі замісної підтримувальної терапії – це шанс для тих, хто хоче заново жити. Найперше, переконані експерти в цій галузі, зникає бажання «заробити» на чергову дозу. Адже наркозалежний контрольовано у закладі охорони здоров’я приймає препарати ЗПТ, безкоштовно, які дозволяють не бути залежним від вуличних наркотиків. Кабінети, де видають препарати ЗПТ, функціонують у місті Кропивницький та деяких районах нашої області. Як змінюється життя наркозалежних, розкажемо на прикладі однієї історії.

Максиму 28 років. Стаж споживання наркотиків близько шести років. Всіма силами мама намагалася витягнути сина із цієї прірви. Однак намагання не давали результату - знову все по замкнутому колу. Та одного разу мама хлопця дізналася, що в їхньому місті Олександрія працює сайт ЗПТ на базі КНП "Олександрійський наркологічний диспансер".

- До мене зателефонувала мама Максима. Розповіла історію свого сина, як він потрапив у біду, став залежним, як вона намагається його врятувати. Розпитувала про замісну підтримувальну терапію. Я відповіла на всі її запитання, додатково поспілкувалася з лікарем, потім з Максимом. У результаті – хлопець прийняв рішення стати учасником програми ЗПТ та зменшити, а з часом повністю відмовитись від вживання "вуличного" наркотику. І ми розпочали спільну боротьбу, - розповідає кейс-менеджер БО «100 відсотків життя. Кропивницький» Анна Коваленко, яка надає соціальний супровід колишнім наркозалежним в Олександрійському сайті ЗПТ.

Перші тижні для Максима були дуже тяжкими - складність адаптації до нових умов, нового ритму, побоювання, страхи, проблеми з самопочуттям. Він міг здатися, але бажання жити перемагало всі перепони.

- Ситуація ускладнювалася оперативним втручанням та необхідністю приховувати від батька участь у програмі. Перший місяць ми дуже часто спілкувались з хлопцем. Я пояснила, що важливо сказати рідній людині про причини та переваги вибору Максима. Він наважувався… І коли сказав батьку, результат перевершив усі очікування - фактично вселив у хлопця нові сили та рішучість. Адже так важливо в цій ситуації розуміння і підтримка близької людини. Як тільки самопочуття хлопця стало покращуватися, а стосунки з родиною нормалізувались, хлопець почав шукати роботу. І через менше як місяць, знайшов її. Його життя налагодилося, - каже Анна Коваленко.

На сьогодні Максим перебуває у програмі ЗПТ близько трьох місяців. Будує плани на майбутнє і впевнений, що життя змінити під силу кожному. Важливо, що поряд є потрібні люди, які не дадуть занапастити своє життя. Однією із цих людей для Максима стала Анна Коваленко.

- Мені вдалося перемогти сумніви та страхи людини, яка могла не скористатись послугами ефективної терапії та доступними медичними послугами. Кожен конкретний випадок зазвичай індивідуальний та потребує часу, уваги і, навіть, якщо рішення здається очевидним, пацієнт сам вирішує, як йому вчинити. У цьому випадку людина виявила довіру до мене, дослухалася, що в результаті покращує її фізичний та психологічний стан. Життя у хлопця налагодилося. Він знає, чого хоче і впевнено до цього йде, - пояснює Анна Коваленко.

Серед пацієнтів, які отримують замісну підтримувальну терапію частина знаходиться під соціальнім супроводом, переважно це особи, які нещодавно долучились до програми, або історії з рядом складних проблем, що потребують довгого та комплексного рішення. Допомогу в цьому напрямку надає благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!