Діти, хворі на туберкульоз, лікуються новими препаратами

01.02.21, 12:00

Понад два роки пацієнти, хворі на хіміорезистентний (стійкий до багатьох протитуберкульозних препаратів) туберкульоз, забезпечені новими високоефективними ліками. Торік ці препарати були включені до схем лікування і шести дітей з Кіровоградщини, віком від одного до тринадцяти років, у яких діагностували туберкульоз.

- Лікарям вдається щороку знижувати кількість нових випадків захворювання на туберкульоз, проте зовсім його побороти поки що важко. На жаль, кількість дітей, хворих на туберкульоз, останнім часом не зменшується. А найгірше те, що почастішали випадки виявлення серед дітей стійких до лікування хіміорезистентних форм туберкульозу, - розповідає головна лікарка КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради» (колишня назва – протитуберкульозного диспансеру) Галина Горенко. – Зараз ми зробили суттєвий крок вперед у лікуванні цього захворювання. Є нові протитуберкульозні препарати, які можна використовувати у лікуванні дітей. Це докорінно змінює наші старі уявлення про лікування до нещодавно невиліковного туберкульозу!

У рамках проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» ми запитали Галину Горенко про ефективність цих ліків.

- Мова йде про скорочення строків лікування з двох років до дев’яти місяців - одного року – а це скорочення строків лікування в два рази! Варто відзначити, хорошу переносимість курсу лікування у дітей. Значно більшу прихильність до лікування у батьків, адже саме вони найперші контролюють лікування дітей – батьки бачать близьку мету лікування – одужання, та наполегливо йдуть до неї! Це значне зменшення небажаних проявів від ліків – так званих побічних реакцій! Зменшення кількості ліків у схемах лікування –замість 5-6 видів препаратів – 3-4 види. Відсутність ін’єкційних препаратів (уколів) – лише таблетовані ліки! Серед діток нашої області вдалося досягнути швидкого прогресивного покращення стану дітей та гарного загоєння туберкульозних змін вже в перші місяці лікування! – зауважує фахівчиня.

За словами Галини Горенко, нові протитуберкульозні ліки показали себе як безпечні, що гарно переносяться навіть дітьми. Завдяки їм, вдалося значно скоротити строки лікування, і це – найголовніше. Також нові схеми лікування забезпечують надійне вилікування та знижують ймовірність розвитку повторного захворювання на туберкульоз. Ми всі маємо надію, що завдяки цьому, в найближчому майбутньому нам вдасться значно знизити рівень дитячої та підліткової захворюваності!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!