Хворі на туберкульоз лікуються за інноваційним дослідженням

10.02.21, 15:06

Хворі на стійкий до ліків туберкульоз, яких супроводжує БО «100 відсотків життя. Кропивницький», проходять лікування за інноваційним дослідженням BРаL.

- Вчені всього світу завжди намагалися зробити все можливе, щоб шлях до скорочення термінів лікування та щоденної кількості таблеток на фоні підвищення ефективності лікування зводився до мінімуму. І, нарешті, ми можемо говорити про крок у цьому напрямку. За результатами дослідження Nix-TB, яке ґрунтувалося на лікуванні туберкульозу з широкою лікарською стійкістю протягом 6-9 місяців схемою із застосуванням трьох протитуберкульозних препаратів, було схвалено до застосування ще один новий протитуберкульозний препарат - претоманід. Спочатку це втілили у серпні 2019 року в США, а у березні 2020 року - в Європі. Ефективність лікування пацієнтів, які брали участь у дослідженні, склала 90%. Враховуючи це, у червні 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала використовувати цей спосіб лікування, який названо BРаL, в усіх країнах в рамках операційних досліджень. На даний час це втілюється в Україні, - розповідає заступниця головного лікаря КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмунологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради» Оксана Цапик.

Кіровоградська область одна з небагатьох областей, які змогли долучитися до участі в даному дослідженні завдяки проекту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», який реалізує благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), впроваджується РАТН.

- Наші клієнти з лікарсько-стійким туберкульозом мають можливість отримувати лікування новими протитуберкульозними препаратами за скороченими режимами лікування за схемою BРаL. Після обстеження перед початком лікування за їхньої згоди вони направляються до Інституту фтизіатрії і пульмонології. Клієнти отримують безкоштовну госпіталізацю, лікування та обстеження в Національному інституті фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України протягом всього курсу лікування, включаючи дороговартісне рентгенологічне обстеження методом спіральної комп’ютерної томографії (на початку та в кінці лікування). Безперебійне забезпечення протитуберкульозними препаратами на увесь курс лікування, щомісячний моніторинг за лікуванням. Також фахівці організації надають психологічну, соціальну, юридичну та матеріальну підтримку хворим на туберкульоз. Ми компенсуємо вартість проїзду до Києва і в зворотньому напрямку, видаємо сертифікати на отримання продуктових наборів, адже розуміємо необхідність якісного харчування у боротьбі з захворюванням. Тобто, створюємо всі умови для якнайшвидшого подолання захворювання, - зазначає керівниця напрямку супроводу хворих на туберкульоз БО «100 відсотків життя. Кропивницький» Оксана Шершень.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!