​Весняний призов-2021: на Кіровоградщині призвуть 555 чоловіків

25.03.21, 16:17

На Кіровоградщині стартував весняний призов. В області до лав ЗСУ планують залучити 555 юнаків. З 5 квітня по 30 червня вони роз'їдуться по військових частинах всієї країни. Як повідомляє сайт "Гречка", про всі деталі призову в регіоні розповіли сьогодні під час брифінгу у Гончаренко центрі обласний військовий комісар, полковник Ярослав Кучер і т.в.о. заступника військового комісара, начальник сектору комплектування Кіровоградського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Андрій Лисенко.


Кого будуть призивати?

Призову на строкову службу підлягають чоловіки від 18 до 27 років. Всього в області піти на службу до війська мають 555 чоловіків. Це на 30 більше, ніж торік восени.

Розподіл такий:

207 – ЗСУ;

120 – Держприкордонслужба;

190 – Нацгвардія;

28 – Держслужба спецтранспорту;

10 – Резерв Генштабу.

Наразі в регіоні відбувається контрольна медкомісія.

– Нині укомплектовані близько 70% команд. Це ті юнаки, які вже визнані медичною комісією придатними до військової служби, які пройшли професійно-психологічний відбір та за рівнем фізичного розвитку здатні проходити службу, – сказав Андрій Лисенко. – Навіть у порівнянні з 2014-2015 роками проблемних призовників стало менше. Більше тих, хто хоче служити.

В області нині є п’ять випадків проходження альтернативної військової служби, пов’язаної з віросповіданням.

Згідно з чинним законодавством, альтернативну службу проходять на підприємствах, в установах, організаціях державної та комунальної власності. Найперше це пов’язано із соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста.

Натомість скільки буде звільнено від призову через хронічні хвороби буде відомо лише після завершення проходження медкомісії всіма призовниками.

На сьогодні кожен призовник повинен мати укладену декларацію з сімейним лікарем.

Крім того, спільно з департаментом охорони здоров’я вирішується питання про те, щоб майбутні військовослужбовці мали змогу здавати всі необхідні аналізи при проходженні медкомісії безплатно.

Наразі всі аналізи на коронавірус, ВІЛ, сифіліс та гепатит вже є безплатними для призовників.

Особливість цьогорічного призову у тому, що строковики прямуватимуть безпосередньо до військових частин, а не у навчальні центри. Залучатися до служби в ООС призовники не будуть.

Переваги служби в армії

– Чоловік загартовується. Більшість повертаються самостійними чоловіками. Також легше працевлаштуватися в органи Міністерства внутрішніх справ, Нацполіцію. З більшим задоволенням туди беруть тих, хто служив, – розповідає про переваги служби Андрій Лисенко.

Також є можливість за спрощеною схемою укласти контракт про військову службу за контрактом. Служба зараховується до загального робочого стажу.

– А ще – це можливість безкоштовно подивитися світ. У нас є діти, які все життя прожили в одному населеному пункті і тепер можуть побачити такі міста як Львів, Одеса, Київ, – говорить Ярослав Кучер.

Одноразова грошова допомога під час призову на строкову військову службу – 4540 грн. При звільненні військовослужбовець також отримує соцдопомогу від держави у розмірі двох мінімальних заплат, а також певну суму виплачує військова частина.

Де хочуть служити найбільше

За словами Андрія Лисенка, більшість призовників хочуть служити в десантно-штурмових військах, спецчастинах, підрозділах Нацгвардії та Держприкордонслужби.

– Найбільш затребувана спеціальність у збройних силах – водії. Але є інші потрібні спеціальності: фельдшери, кухарі, спеціалісти з радіоелектроніки. Ми враховуємо кожен фактор при призначенні призовника, зокрема, і спеціальність, – зазначив Андрій Лисенко.

Про строковиків

За статистикою, озвученою на брифінгу, близько 30% призовників залишаються на військовій службі за контрактом. Ще 30% повертаються до військових частин протягом року.

При цьому строковики забезпечуються повністю одягом коштом держави, як і харчуванням навіть на вибір. Зарплата від 300 до 700 грн на місяць.

– Немає зараз такого, що хтось вимушений щось купувати. Усе коштом держави. Те саме стосується харчування. Харчуються на вибір. Є кілька варіантів обіду та вечері. Враховуються навіть побажання строковиків. Іноді в раціон вносять зміни, наприклад, замість фруктів – сік і навпаки, – розповів Ярослав Кучер.

Термін служби призовників, які мають науковий ступінь магістра 12 місяців, а в решти – 18.

Молодші лейтенанти та офіцерами запасу призиваються на строкову військову службу офіцерського складу. Їх призивають двічі на рік: весною (березень) і восени (жовтень). І при цьому дівчата на строкову військову службу не призиваються.

– У нас в країні війна. І маємо готувати свою молодь до служби, до тих викликів дійсності, – каже Ярослав Кучер.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!