​Які пам’ятки археології складають імідж Кіровоградщини

24.05.21, 12:08

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського Кропивницького започаткувала новий просвітницький проєкт «Культурна спадщина Кіровоградщини. ТОП 30».

Щомісяця відвідувачі бібліотеки вирушатимуть у своєрідну віртуальну мандрівку мальовничою Кіровоградщиною. Вони дізнаватимуться про найцікавіші пам’ятки археології, історії, монументального та садово-паркового мистецтва, науки і техніки, архітектури та містобудування, писемності та друку, унікальні знахідки та відкриття наших науковців.

Першою стала подорож «ТОП-5: Іміджеві пам’ятки археології Кіровоградщини» з археологом, секретарем обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Валентином Собчуком.

Розпочалася вона з розповіді про британсько-українську археологічну експедицію, яка дослідила пам’ятку трипільської культури біля села Небелівка у Новоархангельському районі. Дослідження проводились кілька років. Науковці датували трипільське поселення ІV тисячоліттям до нашої ери.

«Результати дослідження були приголомшуючі. В Небелівці зробили великі відкриття, які за більше ста років вивчення трипільської культури ще не бачили», - розповів Валентин Собчук.

Зафіксували аномально велику споруду, яку кваліфікували як трипільський храм — релігійну споруду і заразом, можливо, адміністративно-громадську.

Золота в Небелівці знайшли мало — лише одну прикрасу. Проте з’ясувалося, що золото, з якої була зроблена підвіска, добули на території сучасної Іспанії!

Додамо лише одне. Науковці довели, що трипільське поселення у Небелівці — одне з найбільших в Україні і складає 260 гектарів. Це як дві Ковалівки у Кропивницькому. А за часом існування – найдавніше. У поселенні було близько півтори тисячі будівель, у кожній з яких жило 10-12 людей…

«Вірогідно, що у ІV тисячолітті до нашої ери то було найбільше поселення в Європі», - зазначив Валентин Собчук.

У топі археолога знаходяться Межові камені — археологічний об’єкт, давню мегалітичну споруду, що знаходиться поруч села Нечаївка Компаніївського району. Кілька років тому Валентин Собчук з колегами дослідив 15 пар гранітних брил, які вкопані в землю вдовж уявної прямої лінії. Науковці кажуть, що це найбільша мегалітична споруда в нашій країні. На їхню думку, алея менгірів раніше мала продовження. Подібні коридори у Бретані ведуть до поховальних пагорбів, обкладених великою кількістю каменів. В нас, якщо продовжити уявну пряму, вона приведе до трьох курганів, найбільший з яких теж обкладений брилами.

«Об’єкт дуже непростий. Подібних споруд в Україні більше немає», - пояснив дослідник.

До тому скарбів Кіровоградщини Валентин Собчук зарахував й усі кургани Центральної України.

«Ми входимо у п’ятірку областей, де найбільше курганів», - розповів археолог.

&ft5 За його словами, на державному обліку знаходяться близько 2600 пам’яток археології. 2500 ­­— кургани. З 2010 року дослідники з обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури знайшли ще майже 2500 курганів.

«Лише кожен п’ятий є пам’яткою. Вибірка достатньо хороша, і в нас виходить, що ту кількість — дві з половиною тисячі — ще треба помножувати на п’ять. Тоді ми приблизно вийдемо до більш-менш адекватної кількості курганів в нашій області — понад 10 тисяч», - пояснив Валентин Собчук.

Що розповів дослідник про інші топові, на його погляд, об’єкти — Литу могилу та найдавніші стоянки кам’яної доби, можна дізнатися, подивившись запис лекції на facebook-сторінці бібліотеки чи на YouTube.


авторка - Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Дмитра Чижевського.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!