​Бот «161»: вартовий об’єктивної інформації

14.06.21, 18:11

Пошук об’єктивної інформації – неабияка задача. Особливо це стосується інформації про ЛГБТ-рух. Комерційні ЗМІ, «незалежні» блогери, анонімні телеграм-канали та інші джерела не часто прикладають зусиль для об’єктивного висвітлення. Вони тиражують стереотипи. А де взяти базові знання стосовно тематики ЛГБТ? Скористуватися чат-ботом «161» на платформі Messenger.

Чому саме 161? Це номер статті Кримінального кодексу України «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками». Саме за цією статтею можна притягти до відповідальності за скоєння злочинів на ґрунті гендерної ненависті. Проте широке її трактування дає змогу перекваліфікувати злочини і тим самим зробити картинку, що в Україні права ЛГБТ-спільноти не утискають.

Чому саме цей чат-бот? Основною його перевагою є спільна робота зі створення між представниками поліції, громадських організацій та ЛГБТ-спільнотою. Під час розробки кожна сторона побачила іншу в реальному житті, а не у викривленій дійсності, створеній окремими ЗМІ, стереотипами та незнанням. Тому контент створювався з урахуванням інтересів усіх сторін.

Що пропонує «161» користувачу? Перший розділ «Законодавство». Тут можна прочитати про основні закони із українського та міжнародного права, що стосуються злочинів, скоєних на грунті ненависті. Інформація стисла і вам не доведеться занурюватися у мову судочинства та гортати тисячі сторінок юридичної літератури.

Другий розділ – Статистика злочинів за нетерпимості до певних груп суспільства. Інформація надана за 2019 рік. Сухі цифри, за якими скалічені долі і життя, відсутність доступу до реалізації базових прав і майже повна безкарність злодіїв.

Наступний розділ дає чіткі інструкції, що робити у випадку, якщо ви стали жертвою злочину, котрий підпадає під статтю 161. Не варто вважати, що якщо ви не представник ЛГБТ, то вас це не зачепить. Ви можете бути ромом чи євреєм. Випадки погромів за расової ненависті трапляються і в наші часи. Нагадаю про напад на карантинних туристів у Нових Санжарах.

Головною причиною таких нападів стає «мова ненависті». Вона страшніша, аніж звичайна зброя, бо не залишає по собі сліду. Їй присвячений черговий розділ. Мова ненависті – це не тільки заклик вішати на деревах представників національних чи гендерних меншин. Це анекдоти, що їх діти розповідають одне одному в школі. Це стереотип, що білявка погано кермує автомобілем. Що чоловічий манікюр – не косметична процедура, а збочення. Одноосібне цитування агресивних висловів. Детальніше про мову ворожнечі можна прочитати і в одному з наших матеріалів.

Говоримо про мову ворожнечі, то варто згадати і про міфи, пов’язані із ЛГБТ-спільнотою. Про них окремий розділ. Десятка найпопулярніших міфів, до яких апелюють у будь-якій дискусії, як до науково-обгрунтованих фактів. Якщо трохи поглибити свої знання з цієї тематики, то всі ці твердження будуть настільки ж обґрунтованими, як і те, що «мастурбація може призвести до втрати зору».

Використання правильної термінології. Навіщо це? Вас і так зрозуміють. Ви можете постійно вживати слово «калідор» та називати окуліста «глазніком». Слова начебто схожі на правильні. І в близьких колах вас розумітимуть. Та в інших ситуаціях на вас дивитимуться як на людину без освіти і багато дверей для вас будуть зачинені. Вживати правильну термінологію – як чистити зубу щоранку і щовечора. Ставлення оточуючих і «тих, хто в темі» зміниться до вас кардинально.

Наступний інформаційний розділ дає контакти громадських організацій, що працюють у сфері запобігання злочинам на грунті ненависті. Вас можуть не розуміти рідні та близькі і місцеві органи захисту правопорядку. Та це не привід замкнутися в собі. Головне – наважитися і зателефонувати чи прийти за адресою.

Якщо вищенаведеної інформації замало – зверніться до останнього розділу. Там є перелік фільмів та навчальних посібників присвячених злочинам за статтею 161. Посібники можна завантажити чи прочитати онлайн, а фільми доведеться пошукати власноруч. Бот 161 поважає авторські права тому під кожним фільмом є короткий опис та посилання на офіційний трейлер.

Якщо ви не боїтеся нових знань та відкриттів – ласкаво просимо до чат-боту 161 - https://m.me/118802556580998?ref=w15392627

автор - Андрій Флоренко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!