​Співпраця влади та громадськості у Бобринецькій ОТГ – приклад для інших!

07.07.21, 10:00

Керівництво Бобринецької ОТГ з місцевими активістами, спільно з громадською організацією «Флора» показало приклад у підходах до вирішення проблем з доступністю чистої питної води.

Крок перший – спільний аналіз

Першим кроком було проведення робочої зустрічі, яка відбулась у міській раді міста Бобринець за участі представників ГО «Флора». Окрім голови Бобринецької ОТГ, у заході прийняли участь керівник комунального підприємства, яке забезпечує місто централізованим водопостачанням а також члени виконавчого комітету. До участі також були залучені активні представники місцевої громади, зокрема школярі старших класів, які переймаються питаннями чистої води у громаді.

Під час зустрічі було прийняте спільне рішення щодо проведення аналізу води з громадських колодязів та артезіанських свердловин, якими користується населення а також дослідити якої якості вода постачається до користувачів централізованого.

Першим кроком втілення у життя прийнятого рішення стало – визначення конкретних громадських джерел, з яких необхідно було взяти воду для проведення аналізу. Виконання цього завдання було покладено на громадських активістів Бобринецької ОТГ, які прийняли участь у робочій зустрічі. А саме на учнів старших класів.

Після виконання цього завдання, голова територіальної громади Бобринця, звернувсь до ГО «Флора» з проханням провести аналіз зразків води з 9 локацій.

Забір проб води здійснювавсь спільно з усіма учасниками, які приймали участь у робочій зустрічі. Проби були взяті з поверхневих вод річки Сугоклея, де здійснюється забір води для централізованого водопостачання. Потім було взято пробу, «на виході», тобто з крану централізованого водопостачання, а також з 6 громадських колодязів міста та найближчих сіл.

Всі зразки води, були доставлені ГО «Флора» до лабораторії Державної установи «Кіровоградський центр контроля та профілактики захворювань Міністерства охорони здоров’я України».

Результати лабораторних досліджень засвідчили, що жодна з проб не відповідала державним санітарним нормам.

Наступний крок – активне навчання і ефективна програма

Разом з тим, отримані дані, схоже не стали несподіванкою для керівництва Бобринецької ОТГ. Адже місцева влада вирішила не лише виявити наявні проблеми а й намітити плани щодо їх вирішення. Міський голова Леонід Кравченко, вже навіть має бачення щодо того, що необхідно робити. Зокрема, він зазначив - “Це відновлення Полум’янського водосховища. Це резервне водопостачання міста Бобринця. Стан води погіршується в річці, тому що падає його рівень, а притоку немає – це одне питання, саме очищення русла – це друге питання, станція другого підйому очищення води – це третє, відновлення водомережі – це четверте”.

Шляхи вирішення проблем з доступністю чистої питної води вбачає і керівник комунального підприємства, яке доставляє воду централізовано. Під час інтерв’ю Суспільному Телебаченню, директор водоканалу повідомив – «Влітку, коли річка цвіте, ми не можемо прибрати запах за тією технологією, за якою нині працюємо. Але проводиться реконструкція станції другого підйому, яка за новими технологіями це все прибере. На реконструкцію потрібно 8,5 мільйонів. 1,5 мільйона держава виділила, 2,5 мільйона – американська програма “Добре”, решту – міська рада”.

Таким чином, перед Бобринецькою громадою стоїть важке завдання щодо втілення у життя усіх напрацювань та ідей. В такій ситуації місцева влада, разом з громадою мають напрацювати ефективні управлінські рішення, які мають бути викладені у програмному документі.

Розробка ефективних місцевих програм щодо забезпечення населення якісною питною водою є одним з важливих викликів для об’єднаних територіальних громад Кіровоградської області. ГО «Флора», протягом 2021 року, проводила аналізи у деяких громадах, зокрема Смолінській, Компаніївській, Маловисківській та деяких інших. Результати доводять, що чиста вода є дефіцитом у багатьох населених пунктах області. Тому громади мають розробляти ефективні програми для вирішення проблем з доступністю чистої питної води.

Саме для розробки подібних програмних документів та залучення до цього процесу місцевих громадських активістів, ГО «Флора», 20-21 липня проведе тренінг для представників ОТГ Кіровоградської області.

За результатами навчання, очікується, що Бобринецькі активісти, разом з представниками інших громад навчяться приймати участь у розробці таких програм на рівні своїх територій.


Бочаров-Туз Володимир,
аналітик громадської організації «Флора»

Ця публікація підготовлена в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції. Думки, висновки та рекомендації належать авторам публікації і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за зміст публікації несе виключно Громадська організація «Флора», м. Кропивницький



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!