Фільм про чумацькі пісні знімали у Кропивницькому

28.07.21, 14:00

Головна бібліотека Кропивницького стала однією з локацій для неймовірного музично-історично-дослідницького проєкту «Чумацькі пісні», метою якого є розповідь про мистецьку цінність чумацьких пісень як одного з культурних брендів України.

Автором ідеї, сценаристом та куратором проєкту є кропивницький музикознавець, етновиконавець, краєзнавець та громадський діяч Олександр Полячок. Учасниками проєкту – наші сучасники з різних куточків України, які люблять і співають старовинні чумацькі пісні, зокрема й місцеві фольклорні гурти «Дике поле» та «Млиночок».

Поштовхом для створення проєкту стала книга ще одного кропивничанина – фольклориста, краєзнавця, етномузиколога Олександра Терещенка «Чумацькі пісні передстепового Правобережжя». Позаминулого року видання побачило світ завдяки перемозі у конкурсі Українського культурного фонду, а цього року Фонд підтримав проєкт «Чумацькі пісні».

Днями до відділу мистецтва ОУНБ імені Дмитра Чижевського завітала знімальна група, яка записала пісню «Ой горе тій чайці» у виконанні Олександра Терещенка та розповідь про неї.

Зйомка відбувалася в антуражі автентичних речей. Веб-серіал про чумацьку пісню буде презентований у відділі мистецтв бібліотеки Чижевського на початку зими. До цього часу можна подивитися виставку українських старожитностей та почути розповідь про чумацькі шляхи українців.

На думку завідувачки відділом мистецтв книгозбірні Світлани Ушакової, стародавності допоможуть відвідувачам бібліотеки доторкнутися до такого унікального національного явища, як чумацтво. В експозиції можна побачити батіг, вісі від воза, чумацькі таріль та ложки, які мають своєрідну форму, баклагу для води, ковальські ножі для обрізання копит, гирю, яка допоможе зрозуміти, скільки це – пуд солі, барильце, мірку, медогонку, деталі ткацького верстака, хлібні лопати та інші предмети побуту українців.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!