​Радон є, а програми захисту нема: чому процес поставлено на паузу?

05.08.21, 12:00

Радон у дитячих закладах обласного центру перевищує допустимі концентрації. При цьому вже третій рік поспіль Кіровоградська область не має програми захисту населення від надмірних концентрацій радону. Чому обласна влада виявляється не спроможною зрушити проблему з «мертвої точки», дізнались учасники прес-конференції, яка відбулась 4 серпня в обласному центрі.

На початку зустрічі, виконавчий директор громадської організації «Флора», Людмила Шестакова зробила певний дискурс в історію проблеми. Зокрема, вона зазначила, що за останні три роки, в Кіровоградській області змінилось сім губернаторів, або осіб, які виконували обов’язки голови Кіровоградської обласної державної адміністрації. Однак жоден із них так і не зміг використати владні повноваження для захисту населення області від радонового забруднення. Кіровоградщина так і залишається без відповідної комплексної програми захисту.

Разом з тим, Людмила Шестакова, нагадала, що ще на початку 2021 року при Кіровоградській обласній державній адміністрації була створена робоча група з розробки проекту такої програми. Група навіть провела перше засідання і розробила проект обласної комплексної програми захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання на 2021-2025 роки. Однак, на цьому процес зупинивсь. Основною причиною зупинки, є гроші у кількості 120 тис. грн., які необхідні для проведення стратегічної екологічної оцінки проекту програми. Резюмуючи свій виступ, громадська активістка зазначила, що згадані кошти, поки що не виділені, а проблема радонового забруднення залишається вкрай актуальною для мешканців області. На підтвердження власних висновків, Людмила Шестакова навела данні, що рівень допустимої концентрації радону-222 перевищено у більше ніж 70% дитячих закладів на рівні області.

Такі дані та висновки підтримав і директор регіонального центру підвищення кваліфікації Кіровоградської області Кіровоградської обласної державної адміністрації, Зелінський Сергій. У своєму виступі, пан Сергій зазначив, що дійсно в дитячих закладах обласного центру фіксуються великі концентрації радону-222, навіть у літній період, коли приміщення, як правило, добре провітрюються. Тому він підтримав необхідність та актуальність прийняття програми та наголосив на необхідності запровадження системи здійснення вимірів радону та ефективних протирадонових заходів на рівні всієї області.

Ситуацію з отриманням коштів на проведення стратегічної екологічної оцінки, роз’яснила заступниця директора департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу Кіровоградської обласної державної адміністрації, Фурманова Валерія. Зокрема, пані Валерія зазначила, що департамент отримав запит на виділення необхідних коштів але рішення про надання 120 тис. грн. має приймати спеціальна група, яка находиться в стані формування. Згадані кошти мають виділятись із фонду охорони навколишнього природного середовища. Разом з тим, завершуючи свій виступ, заступниця департаменту, закцентувала увагу на тому, що означений фонд, вже «порожній» адже всі гроші вже використані і коштів на цей рік в ньому вже немає.

Завершуючи зустріч, учасники погодились, що програма має бути прийнята і всі зацікавлені сторони, мають докласти максимум зусиль щоб, зрушити з «паузи» цей процес. Зі свого боку, громадська організація «Флора», робитиме все можливе для прийняття та подальшої ефективної реалізації програми на рівні всієї Кіровоградської області.

Захід підготовлено в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції. Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за зміст несе виключно ГО “Флора”



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!