​У Кропивницькому нагадали про небезпеку дифтерії, правця та коклюшу

27.08.21, 18:00

Чи є дифтерія, правець та коклюш хворобами, про які можна забути, йшла мова на черговому засіданні Академії здоров’я, що відбулося у відділі з питань медицини та охорони здоров’я головної книгозбірні Кропивницького.

Так, усі зараз більше стурбовані пандемією коронавірусу, та чи зникли інші інфекційні захворювання? Наприклад, дифтерія.

Як розповіла лікар-епідеміолог вищої категорії Наталія Дяченко, це гостре інфекційне захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, які ковід. БацилаЛєффлєра, що має булавоподібну форму, частіше уражає ротоглотку, гортань та ніс, рідше – очі, вуха, шкіру, рани.

До ХХ століття дифтерит, як раніше називали хворобу, призводив до загибелі великої кількості людей. Більше ніж при холері. У 1886 році в Олександрійській волості Єлисаветградського повіту народилось 144, а померло від дифтерії 150 дітей. В Україні з 1932року почали запроваджувати програми вакцинації, а у 1959-1964роках відбулася перша масштабна імунізаційна кампанія проти дифтерії і почалася рутинна дитяча імунізація. Проте керовані інфекції залишаються підконтрольними лише за дотримання методів імунопрофілактики, порушення негайно призводить до активації епідеміологічного процесу. Так, епідемія дифтерії спостерігалась з 1991 по 1998 рік. За цей час перехворіло більше 19 тисяч людей, з яких 696 загинули. В нашій області дифтерія не реєструвалася з 2007 року, коли хворіли дорослі у Світловодську.

Перебіг хвороби різний – від легкого ступеню догіпертоксичноїдифтерії, від якої людина гине на 2-5 день після зараження. Клінічна картина дифтерійного крупу моторошна. Не меншу небезпеку несуть ускладнення, серед яких міокардит є основною причиною смерті. Дифтерійний екзотоксин уражає нервову систему, викликаючи гострі порушення мозкового кровотоку, парези й паралічі, гостру ниркову недостатність, інфекційно-токсичний шок тощо.

Уберегтися від дифтерії допоможе щеплення вакциною, що містить адсорбований дифтерійний анатоксин. За словами Наталії Дяченко, в Кіровоградській області є достатня кількість доз (45 тисяч). Дітям проводять вакцинацію АКДП у відповідності до календаря щеплень. Дорослим, які турбуються про своє здоров’я, варто робити щеплення (безкоштовне!) анатоксином АДП-М від дифтерії та правця кожні десять років. Більш детальну інформацію надасть сімейний лікар.

Інформацію про правець і коклюш можна дізнатися, подивившись відео заходу на сторінці ОУНБ ім. Д. Чижевського у YouTube.

Лариса Семенова,відділ соціокультурної діяльності



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!