​У Кропивницькому розповіли про родину земляків, яка вплинула на світову мистецьку практику

07.10.21, 16:01

В рамках ХІХ Мистецького фестивалю імені Кароля Шимановського «Осінь з музикою Кароля Шимановського» у відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського відбулася лекція-концерт «Єлисаветградська родина Гольденбергів: митці, сподвижники, меценати».

Про три покоління відомої єлисаветградської родини і їхній вклад у культурне життя міста розповіла викладачка Кропивницького музичного фахового коледжу, заслужена діячка мистецтв України Марина Долгіх.

За її словами, проєкт народився з бажання не просто розповісти про оточення, в якому жив КарольШимановський, а про тих, хто вніс свою частку в музичну історію нашого краю і далеко за його межами.

Як розповіла МаринаДолгіх, серед нащадків старійшини династії Абрама Марковича Гольденберга, господаря єлисаветградської типографії та літографії, були інженери, власники магазинів і заводів, юристи, лікарі, композитори, піаністи, співаки, скрипалі, музичні критики, актори, поети, драматурги, музикознавці, художники та перекладачі.

Власник технічної та будівельної контори Григорій Абрамович Гольденберг відкрив відомого у майбутньомухудожника АмшеяНюренберга, відправивши хлопця за кошти меценатів до КиріакаКостанді в Одесу.

Григорій Гольденберг був розробником газонафтового двигуна «Богатир» та фотографічного апарата. Крім того, він автор низки романсів, пісень та мелодекламації на поезію Гейне, Пушкіна, Апухтіна, Надсона, Нікітіна, Северянина, Сологуба, Толстого та інших. В концерті у виконанні студентки музичного фахового коледжу Світлани Ніколаєвоїпрозвучала реконструкція романсу «Смерть – это светлаяночь» на вірш Гейне, яку Григорій написав в пам’ять брата Марка. Також прозвучав романс «Станси» на вірші Ігоря Северянина, який виконала студентка музичного фахового коледжу ВікторіяФілімоненко.

Григорій Гольдберг видавав щоденну політико-економічну та літературну газету «Вестниксвободы», а музична школа його дружини, відомої піаністки, Марії Соломонівни складала конкуренцію навчальному закладу Густава Нейгауза.

Багато людей ще пам’ятають пісню «Синийплаточек», яку співали Клавдія Шульженко та Ізабелла Юр’єва. Автором російського тексту пісні є Куба Галицький (Яків Маркович Гольденберг). Перший, польський текст на музику ЄжиПетерсбурського написав Станіслав Ландау.

МаринаДолгіх розповіла також про Йосипа Абрамовича Гольденберга, який вважається засновником скрипкової виконавської школиЄлисаветградщини, аналогічної за фаховим рівнем і європейською системою викладання фортепіанній школі Нейгауза. Серед учнів Гольденберга такі відомі музиканти як диригент Карл Еліасберг, хормейстер Микола Тараканов,скрипалі Віктор Гольдфельд, МішаЕльман та Ісаак Кушнір. Виконавська школаГольденбергавплинула на світову мистецьку практику.

До речі, саме Йосип Абрамович у 1921 році домігся відкриття в нашому місті першої радянської музичної школи, яка відповідала сучасним критеріям, він же заснував першу радянську музичну дитячу студію, яка пізніше стала школою і сьогодні носить ім’я Генріха Нейгауза.

Побачити лекцію-концерт «Єлисаветградська родина Гольденбергів: митці, сподвижники, меценати» можна за посиланням


авторка - Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ імені Дмитра Чижевського



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!