​Як Кіровоградщина забезпечувала рівність прав та можливостей жінок та чоловіків: 6 із 13

15.12.21, 10:00

Із 13 завдань Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків на період до 2021 року, Кіровоградською обласною державною адміністрацією було виконано лише 6, що складає 46.1%. Національний план дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок 2018-2021 років КОДА виконала на 76.9%.

Як Кіровоградщина забезпечувала рівність прав та можливостей жінок та чоловіків в розрізі регіонів країни, дізнались учасники прес-конференції, що відбулась 10 грудня. Під час заходу, представники громадської організації «Флора», презентували результати загально національної моніторингової кампанії з оцінки реалізації Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року та Національного плану дій з виконання зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України на період до 2021 року.

В ході дослідження була оцінена відповідна роботи всіх обласних державних адміністрацій України.

Відповідно до отриманих даних, 17 областей (68%) прийняли окрему обласну програму чи інший окремий документ на виконання Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року. Водночас, 10 – розробили окремий обласний документ на виконання Національного плану дій з виконання заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України. Кіровоградська область також має окремі програмні документи і деякі заходи були імплементовані у інших програмах, не гендерного спрямування.

Результати моніторингу засвідчили, що деякі обласні державні адміністрації фактично не виконували означені документи або виконавча дисципліна по їх виконанню була незадовільною. Найбільш повно, у Кіровоградській області була впроваджена Державна соціальна програма забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків на період до 2021 року (далі – Держпрограми).

Із 13 завдань Держпрограми, Кіровоградською обласною державною адміністрацією було виконано лише 6, що складає 46.1%. Всі виконані заходи, впроваджуються в ході виконання обласної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року, затвердженої розпорядженням голови КОДА від 24 січня 2019 року №93-р. Більшість невиконаних завдань стосувались різних аспектів нормативно-правової та аналітичної роботи, а також зменшення гендерного дисбалансу і зміцнення державно-приватного партнерства у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у тому числі.

Щодо стану виконання в Кіровоградській області заходів Держпрограми

Аналізуючи стан виконання заходів Держпрограми, на рівні Кіровоградської області, було визначено, що Кіровоградська обласна державна адміністрація виконала більшість, передбачених Держпрограмою, заходів. В узагальненому показнику, кількість виконаних заходів складає близько – 55%. При цьому сумнівно виконаними є – 6% заходів.

Щодо виконання у Кіровоградській області рекомендацій Національного плану дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок 2018- 2021 років (далі – Нацплану).

Відповідно до змісту отриманої інформації, КОДА виконала абсолютну більшість рекомендацій Нацплану. В узагальненому показнику, кількість впроваджених рекомендацій, склала – 76.9%. Усі виконані активності були здійснені в ході впровадження нормативно-правового документу «Обласні заходи з реалізації Національного плану дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року», що були затверджені розпорядженням голови КОДА від 12 жовтня 2018 року №746-р.

Проєкт «Громадська оцінка стану виконання державних документів з ґендерної рівності» (https://kgsi.org.ua/pro-institut/projects/gromadska-ocinka-stanu-vikonannya-derzhavnikh-dokumentiv-z-gendernoi-rivnosti) впроваджується Київським інститутом гендерних досліджень в партнерстві з організаціями Жіночого консорціуму України та Асоціації міст України з липня 2021 р. по січень 2022 року, в рамках проєкту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії,



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!