​У Кропивницькому підводили підсумки проєкту з жіночого лідерства

31.05.22, 16:15

Протягом року громадська організація «Обласний жіночий інформаційний центр» та Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського реалізовувала проєкт «Жіноче лідерство як ресурс успішного розвитку громади» в рамках всеукраїнського проєкту «Голос жінок і лідерство – Україна», що виконує Український Жіночий Фонд за підтримки уряду Канади.

Соціологія показала, що переважна більшість (67 відсотків) жителів села – жінки, які погано знайомі навіть з основами медіаграмотності, не мають навичок критичного мислення, користування електронними ресурсами та послугами е-урядування. Вісім відсотків мешканців області були не знайомі з поняттям «ґендер», а більше половини – не розуміли значення поняття «ґендерна рівність».

Проєкт впроваджено у 14 територіальних громадах області, де на базі публічних бібліотек проводили просвітницьку кампанію «Ми рівні». Зокрема, члени ОЖІЦ провели 56 інформаційних сесій, під час яких мова йшла про професійне зростання, громадську активність, гендерні проблеми, баланс між роботою та самореалізацією, медіаграмотність, електронне урядування, критичне мислення, лідерство як реалізацію власного потенціалу тощо. В них взяли участь 360 представниць органів місцевого самоврядування, громадського сектору, журналістки, фахівчині освітніх закладів, бібліотек та клубних установ.

Інформаційні сесії викликали неабиякий інтерес серед жінок. Так, за словами тренерки проєкту Єлизавети Літвінової, «гарячими» по темі інфогігієни були питання про прослуховування в соціальних мережах, загрози, які несуть боти та маніпуляції у Facebook. У рамках теми жіночого лідерства багато уваги приділяли рівням участі жінок в процесі прийняття рішень в громаді, тобто рівням інформації, консультації, діалогу та найефективнішому рівню взаємодії - партнерству.

Як розповіла інформаційна менеджерка проєкту Оксана Ткаченко, за темами інформаційних сесій були створені буклети «Навчаємося мислити критично», «Відкрий для себе державні послуги онлайн», «Медійна та інформаційна грамотність для кожного і для всіх» та «Жіноче лідерство – тренд нового українського самоврядування», «Ми – твоя точка опори», «Онлайн ресурси на допомогу вивчення української мови». Понад десять тисяч буклетів через бібліотеки територіальних громад потрапили до жінок області.

«Ми намагалися якомога більше людей долучити до нашої ініціативи, інформація про проєкт висвітлювались на офіційних сайтах територіальних громад, а звіти розповсюджувались через соціальні мережі. Таким чином, понад 20 тисяч жінок області покращили власні знання з питань критичного мислення, медіаграмотності, послуг електронного урядування та жіночого лідерства», - зазначила Оксана Ткаченко.

Завдяки проєкту на базі публічних бібліотек області розпочато процес створення інформаційних хабів з правової тематики для покращення співпраці представників місцевого самоврядування, громадських організацій та ЗМІ.

Під час підведення підсумків проєкту голова ОЖІЦ, керівниця проєкту і директорка бібліотеки Чижевського Валентина Животовська наголосила, що якісні результати надихнули ініціаторок проєкту на його продовження в інших територіальних громадах.

«Життя нам показує, що жіноче лідерство не може стати, а є запорукою успішного розвитку громад. Наочним прикладом є жінки, які очолюють на Кіровоградщині десять територіальних громад. Враховуючи те, що більшість жителів області - це жінки, ми рухаємося у правильному напрямку», - заявила Валентина Животовська.

Вона запевнила, що ОЖІЦ і надалі допомагатиме жінкам знаходити в собі лідерські якості та напрацьовувати необхідні навички задля реалізації нових важливих і цікавих громадських, соціальних чи професійних проєктів. Животовська подякувала керівництву Кіровоградської обласної державної адміністрації, Кіровоградської обласної ради, Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати, представникам територіальних громад області, працівникам публічних бібліотек та журналістам за підтримку.

«Вже чверть століття Обласний жіночий інформаційний центр реалізує проєкти з важливих соціальних тем. І ми продовжимо це робити, адже саме в такий спосіб в Україні розвивається громадянське суспільство», - резюмувала Валентина Животовська.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!