​Здоровий глузд у медіапросторі

28.07.22, 10:00

Ми всі споживаємо інформацію – з екранів телевізора, з соціальних мереж або ЗМІ. Вона впливає на всіх, а особливо на людей поважного віку, яким важко відрізнити правдиву інформацію від фейку.

Саме тому кілька п’ятниць поспіль у Гончаренко центрі проходять заходи на тему «Як зберегти здоровий глузд в інформаційному просторі», які проводить Наталія Фенько - медіаекспертка, доцентка кафедри української мови та журналістики Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Захід відвідують жінки та чоловіки поважного віку, які, як виявилось, проводять більше, ніж достатньо часу в інформаційному просторі. Пані Наталя провела експеримент як багато вони проводять часу на день в інтернеті, телевізорі і тому подібне. Були випадки коли не перевищувало трьо-чотирьох годин, і це нормально, а були й такі, що перевищували 16 годин проведення життя «онлайн».

Як же, будучи так багато часу у полоні медіа, відрізнити фейк від правди? У першу чергу інформація має впливати не на «емоціо», а на «раціо», і лише тоді ми будемо знати, що ми дивимось дійсно правдиву інформацію.

«Здоровий глузд є у всіх, але звичка заповнювати себе інформацією – вона дуже міцна. Тому треба знайти в собі сили і відволіктись від усіх від усього, спробувати хоча б тиждень пожити інакше. Є у мене студент, який не боявся експериментів, він абсолютно відімкнувся від усіх соціальних мереж на місяць-два. Я, чесно кажучи, думала, що він не витримає, але студент це зробив. Він почав читати книжки, завів нові знайомства, озирнувся навкруги. Сьогодні важко відмовитися від мереж, але мінімізувати ми можемо», - каже пані Наталя.

Отже, не треба боятися змін: не увімкніть телевізор перед сніданком, не слухайте радіо цілодобово, йдіть вулицями прогуляйтесь чи зустріньтесь з рідними. Все, що нам вважається важливим в медіапросторі, насправді таким не являється.

авторка - Дар’я Бондаренко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!