​Катерина Тимошенко: «Навіть під час війни, ми тестували на ВІЛ, виявляли людей з позитивним статусом і доводили до лікування»

13.10.22, 16:00

На Кіровоградщині шостий рік поспіль впроваджується проєкт USAID HealthLink «Прискорення сталої відповіді епідемії ВІЛ/СНІД на Кіровоградщині», який реалізує благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький».

За цей час вдалося протестувати тисячі людей на ВІЛ, з яких багато хто почув: «У вас ВІЛ». Ці слова для багатьох стали початком лікування та якісного соціального супроводу. Восени традиційно підбиваємо підсумки, як працювалося в даній сфері впродовж року. Сьогодні наша розмова із координаторкою проєкту на Кіровоградщині Катериною Тимошенко.

- Катьо, цей рік був непростий, адже війна внесла свої корективи. Як вдавалося підтримувати людей з ВІЛ, проводити тестування?

- Так, цей рік був морально і фізично для нас складним. Нам доводилося проходити випробування щодня. Кіровоградська область – одна з найбільш пропускних людей, через яку транзитом пройшли десятки вимушено переміщених осіб. До того ж, багато людей знайшли прихисток у нашому регіоні – як в обласному центрі, так і в найвіддаленіших куточках. Це говорить не лише про обов’язок, але й про високий рівень моральності, взаємоповаги та взаємопідтримки. У цей складний час ми дуже розуміємо, що таке людяність, любов і повага. За цей час ми звикли працювати під звуки сирен та ракетні обстріли. Ми завжди переймаємося клієнтами, які під нашим супроводом, приділяємо значну увагу самотнім людям, у яких ВІЛ-позитивний статус. Тож за цей час наші консультанти соціального супроводу стали не просто консультантами, а цілою родиною. Вони весь час були на зв’язку – і вдень, і вночі, адже як ніхто розуміли наскільки клієнтам тяжко, наскільки вони потребують моральної і психологічної допомоги.

Так було непросто… Та навіть під час військового стану в країні, нам вдавалося проводити тестування на ВІЛ, виявляти людей з позитивним статусом і доводити до лікування. Протягом п’ятого проектного року ми протестували 1601 людину, з яких ВІЛ-позитивний статус встановлено у 74-х, з них – 69 осіб почали прийом життєво необхідних ліків АРТ-терапії. Звісно, ми тестували і статевих партнерів ВІЛ-позитивних, хоча переконати в цьому було не так легко. Протестовано було 18 партнерів, з яких ВІЛ підтверджено у восьми.

- У рамках проекту ви надсилали оральні (слині) тести на ВІЛ. Чи вдавалося у період війни надсилати тести поштою?

- Ми отримували чимало запитів по телефону, на сторінці організації у соціальній мережі «Фейсбук», після публікацій у ЗМІ, через соціальних працівників. Люди просили надіслати оральні тести поштою, адже багато хто хотів, аби для нього таке тестування було анонімним. Ми враховували побажання кожного, тож до оральних тестів додавали нашу збірку соціальних історій «Він, вона і ВІЛ», інформаційні буклети з контактами організації, візитки, аби у разі позитивного результату, люди знали, що вони можуть звернутися до нас за допомогою, що ми їх морально підтримаємо і пройдемо всі етапи прийняття ВІЛ-позитивного статусу.

Протягом проектного року було розповсюджено 614 оральних тестових систем, з них 328 - відправлено Safe box, 251 асистоване тестування, та 35 неасистованих тестувань, коли клієнт отримував тест для партнера. Із загальної кількості реалізованих оральних тестових систем позитивний результат отримали 5 осіб, які були нами супроводжені.

- Чи проводилося тестування на вірус гепатиту С?

- Звісно, у даному напрямку було залучено до тестування 291 клієнт, з них отримано позитивний результат у десяти клієнтів. Вони перебувають на обліку у лікаря-інфекціоніста, та отримують лікування за державний кошт.

- З якими медичними закладами ви плануєте працювати у новому, шостому, проектному році?

- Заклади, з якими ми продовжуємо співпрацю у шостому проектному році, залишаються незмінними, це комунальні некомерційні підприємства: «Добровеличківська лікарня ДСР»,«Долинська центральна лікарня Долинської міської ради», «Новоукраїнська центральна лікарня НМР», «Світловодська центральна лікарня СМР»,«Центральна районна лікарня» Кіровоградської районної ради, «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради», «Центральна міська лікарня» міської ради м. Кропивницького.

- Яких результатів очікуєте?

- У шостому проектному році, ми плануємо продовжити реалізацію напрямків з тестування на ВІЛ на базі вищеперелічених медичних закладів. Звісно, це напрямок із залучення до тестування партнерів, оскільки найбільша передача ВІЛ - це незахищені статеві контакти, тому цей напрямок важливий та необхідний. Також ми продовжуємо впроваджувати напрямок з мультитестування на ВІЛ та вірусний гепатит С. Залученням до тестування на ВІЛ плануємо охопити близько трьох тисяч людей, по напрямку з розповсюдження оральних тестових систем - близько півтори тисячі людей, тестуванням на вірусний гепатит С - плануємо охопити тисячу людей.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!