​«Єлисаветградська фотографія. Погляд у минуле» вже в бібліотеці Чижевського

04.11.22, 20:00

Обласна універсальна наукова бібліотека Чижевського має великий фонд книг, монографій, історичних розвідок, публікацій та проєктів, присвячених історії Кропивницького та особистостям, чиє життя було пов’язане з Єлисаветградом-Зінов’євськом-Кірово-Кіровоградом-Кропивницьким.

Нещодавно цей історико-краєзнавчий фонд поповнився чудовим виданням – «Єлисаветградська фотографія. Погляд у минуле», яку бібліотеці особисто подарував автор – Микола Цуканов.

За словами відомого кропивницького галериста, ідея написання книги виникла ще 2014 року після відвідин колекціонерів в Одесі. Особливо його вразили альбоми «Одеса на старих листівках» та «Стара Одеса. Фотографи і фотографії». Писав книгу, як зізнався пан Микола, для широкого кола читачів, яким буде цікаво поринути в минуле, познайомитись з предметами, характерними для другої половини ХІХ століття та перших десятиліть ХХ-го, та пізнати частину історії Єлисаветграда.

Книга, дійсно, наповнена цікавими фактами та історіями. Ви, наприклад, знали, що перше закріплене зображення зробив 1822 року француз Жозеф Нісефор Ньєпс, а найстаріша фотографія, що збереглася, зроблена в у маєтку Гра, розташованому в містечку Сен-Лу-де-Варен французької провінції Бургундія чотирма роками пізніше? Або що в Радянському Союзі найпопулярнішим фотоапаратом був «Смена-8», бо їх випустили понад 21 мільйон штук?


Автор заглиблюється в історію повітового містечка та ділиться інформацією про вулиці та райони, підприємства та фабрики, про населення, його віросповідання та професії. Дослідник встановив, що за шістдесятилітній період з 1864 по 1924 рік у Єлисаветграді працювали не менше 36 професійних фотографів.

Микола Цуканов зібрав понад 400 фотографій, більшість з яких представив в книзі. Читачів чекає розповідь про найпопулярніші на той час формати фотосвітлин - візит-портрет, cabinetportrait, поштова карточка та інші, про паспарту, про антураж, який створювали для зйомок, процес фотографування та дані про перших фотографів міста.

Окрема глава книги присвячена світлинам учнів єлисаветградських навчальних закладів, де автор розмістив інформацію, яку вдалося зібрати про них. В іншій розповідається про дитячі фотографії. Низку знімків супроводжують цікаві факти з життя тих, хто на них зображений. І, звісно, на читачів чекає цікава розповідь про понад три десятки фотографічних закладів Єлисаветграда.

«Старі фотографії – це щось особливе. Вони як машина часу переносять нас в інший світ. Роздивлятися їх – велике задоволення. Дякую пану Миколі за такий чудовий подарунок бібліотеці та її читачам. Впевнена, що він дасть поштовх для започаткування нового цікавого проєкту. Вивчаючи своє минуле, ми отримуємо шанс запобігти помилок у майбутньому. А збереження культурної спадщини робить нас вже сьогодні духовно багатшими», - зазначила на зустрічі директор ОУНБ імені Дмитра Чижевського Валентина Животовська.

Запрошуємо до книгозбірні на зустріч з історією фотографії в нашому місті.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!