​Молодь Кіровоградщини хоче волонтерити і готова цьому вчитися!

17.11.22, 14:00

Понад 500 осіб взяло участь у дослідженні, яке протягом двох тижнів проводили громадські організації та освітні і культурні установи - учасники проєкту “Волонтер Плюс”. Це дослідження мало на меті визначити ставлення дітей та молоді у різних громадах Кіровоградщини до питання волонтерства і є частиною діяльності, що її втілює Слов’янський культурний центр «Задзеркалля» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за програмою «Розвиток та підтримка молоді Кіровоградської області в умовах воєнного стану через молодіжні ініціативи та UPSHIFT».

У місті Кропивницький, в Олександрії, Світловодську, Новоукраїнці, Знам’янці та Пантаївській територіальній громаді пройшли як офлайн, так і онлайн зустрічі, в рамках яких партнери проекту “Волонтер Плюс” питали молодь про актуальність для них такої діяльності, як волонтерство, про найважливіші проблеми у громаді, котрі можуть вирішити молоді волонтери, про напрямки, в яких діти і підлітки хотіли б волонтерити, про кількість годин на тиждень, який молодь готова інвестувати у цю діяльність, а також форми компенсації за витрачений час та навички, яких вони б хотіли б у процесі. Кілька респодентів зазначили, що в якості винагороди хотіли б отримати можливість поїздок, відвідування заходів тощо (ці відповіді теж важливі, бо через такі формати можна згуртовувати команду).

“За результатами опитування можна сказати, що у різних громадах рівень досвіду молоді у волонтерстві коливається від 36% до 67,4% з числа опитаних, що свідчить про наявність на Кіровоградщині вже сформованого волонтерського руху, котрий має певні традиції та досягнення. Разом із тим, частина молоді досі не має досвіду волонтерства внаслідок свого віку чи зайнятості чи відсутності пропозиції від громадських об’єднань. І вони зацікавлені в участі у волонтерських ініціативах та проектах”, - коментує керівник СКЦ “Задзеркалля” Олександр Кашлаков.

За інформацією громадської організації “Потрібні тут”, яка діє у Світловодську, частина молоді у їхній громаді вже робила разом з командою різні заходи, наприклад, фестивалі, концерти чи табори, допомагала дитячим будинкам і малозабезпеченим сім‘ям, брала участь у прибираннях міста та підгодівлі тварин, готувала обіди переселенцям та шила постільне для лікарні.

Громадська організація “Терне Берша”, яка діє у Пантаївській громаді, свідчить, що опитана молодь готова робити дуже різнопланову роботу - від ремонту приміщень до проведення заходів, від прибирання парків і допомоги ВПО та самотнім людям до організації дозвілля дітям. Їхні сусіди в Олександрії - Центральна міська бібліотека, - свідчать, що опитану молодь найбільше хвилюють проблеми організації дозвілля для дітей, допомоги ВПО та опіки над безпритульними тваринами.

Середній час, який опитана молодь готова присвятити волонтерству, коливається від 4 до 7 годин на тиждень. Це підтверджує гіпотезу, що в області є значний потенціал для реалізації волонтерських проектів, хоча існує група респондентів, котрі потребують додаткової інформації, щоб активно включитись у роботу волонтерських ініціатив. І це виклик та задача для громадських та волонтерських об’єднань - надати таку інформацію і організувати процес комунікації з населенням.

Деякі з них вже мають готові рецепти щодо залучення молоді. Так, результати дослідження у Кропивницькому професійному ліцеї сфери послуг і торгівлі свідчать, що учнівська молодь знайома зі значенням поняття «волонтерська діяльність» і вважає цю діяльність для себе актуальною, та такою, що допоможе їм долучатись до громадських ініціатив. Тутешні респонденти визначили що найбільшими проблемами сьогодні в громаді є екологія, опіка над людьми, що не мають житла, інтеграція ВПО, безробіття, неповага до людей похилого віку та занедбані безпритульні тварини. Більшість опитаних хотіли б долучитись до вирішення цих проблем в тій чи іншій мірі, зважаючи на свої знання, вміння та навички. Найбільш поширеними відповідями, щодо волонтерської роботи яку конкретно хотіли б робити учні та учениці ліцею, є пошиття, перешиття та ремонт одягу. Третина респондентів готові долучатися до будь яких ініціатив, які покращать життя інших людей.

У Новоукраїнці, де опитування проводив Парламент дітей та молоді, респонденти визначили наступні проблеми, вирішення яких потребує зусиль волонтерів - це організація дозвілля дітей та молоді, залучення жителів громади до прийняття рішень, а також покращення гнучких навичок та протидія мові ворожнечі і прийняття різноманіття людей у громаді.

Молодь, яку опитував Благодійний фонд «Всеукраїнський Ангел Допомоги», одноголосно визначила актуальність теми волонтерства та назвала наступні проблеми у своїх громадах, які б вони хотіли допомогти вирішити - це допомога незахищеним верствам населення, зокрема ВПО та стареньким, підтримка бездомних тварин, очищення навколишнього середовища та організація заходів і створення просторів для дітей і молоді.

Серед важливих напрямків волонтерства, якому молодь прагне себе присвятити, є адресна допомога людям поважного віку, наприклад, підбір та читання їм книг і газет, допомога в організації та веденні побуту, утримання подвір’я, а ще допомога в засадженні та обробці городів та зборі врожаю. Також користується популярністю серед молоді ідея волонтерства в інституціях третього віку – допомога у проведенні майстер-класів, консультування з приводу використання гаджетів, поради, як працювати із додатком «Дія», тощо.

У дослідженні, яке провела Агенція сталого розвитку «Хмарочос» йдеться про те, що окремі респонденти чітко вказують, що саме готові робити, і це може свідчити про розуміння своїх сил, інтересів, потреб: готувати продуктові набори, окопні свічки, шити, плести сітки, фасувати супи та борщі. Також є третина відповідей, де респонденти писали про бажання допомагати інформаційно (вести соціальні мережі проєкту, фото та відео), що є важливим для планування волонтерських проєктів, адже організатори опитування передбачали, що молоді може бути це цікаво і вони мають компетенції волонтерити у такий спосіб.

“Більшість опитаної молоді готова займатися всім, що покращить життя інших людей, тобто вони готові роздавати речі, ліки чи іншу гуманітарну допомогу, шукати і облаштовувати житло для ВПО, допомагати самотнім літнім людям, облаштовувати зимове перебування для тварин і годувати їх, а також займатися екологічними проблемами. І це насправді надихає нас до активної роботи протягом наступних шести місяців”, - коментує керівниця проєкту “Волонтер Плюс” Вікторія Талашкевич.

За її словами, у рамках опитування вивчалася також думка молоді щодо того, чи хотіли б діти і підлітки отримувати компенсацію за свої волонтерські зусилля, і тут думки розділилися. Одні вважають, що волонтерство має бути виключно безкорисливим і безоплатним, а інші будуть раді перекрити бодай мінімум своїх витрат. Ті, хто бажають отримати винагороду, надають перевагу грошовій премії або ж корисним дрібницям, як то блокноти, худі, чашки. Результати опитування, яке провело Молодіжне громадське об’єднання «ЦЕНТР», свідчать, що для більшості молоді компенсація за волонтерські зусилля не є важливою, головним для них є слова вдячності. А інші сказали, що хотіли б отримувати компенсації хлібом, бо вони вже знають, кому його віддати.

Що стосується навичок, яких молодь хоче набути у процесі волонтерства, то у Знам’янці організація “Ві Ворлд” почула від юнаків та дівчат такі відповіді, як навички комунікації, навички узгодженої роботи і підвищення рівня відповідальності. В інших громадах молодь називає такі навички, як робота з документами, проведення різноманітних заходів, тайм менеджмент. Молодь в Олександрії, яку опитували експертки Центру допомоги “Олександрія”, хочуть навчитися проявляти себе та не бути сором'язливим, прагнуть навчитися допомагати людям, правильно волонтерити, знаходити вихід зі складних ситуацій та бути корисними для людей, яким потрібна допомога. Вони потребують наставництва, підтримки та мотивації, а також гнучкого графіку волонтерської діяльності.

Підсумовуючи вищевикладене, десять організацій, які беруть участь у проекті “Волонтер Плюс” визначили свої наступні кроки та сформували плани. Загалом протягом наступних шести місяців у тих громадах, де буде втілюватися проект, планується найбільшу увагу приділяти підвищенню культури волонтерства серед молоді, розвитку м'яких, твердих та digital навичок, підтримці різних форм самоорганізації молоді та забезпеченню основних потреб представників вразливих груп населення через втілення волонтерських ініціатив.

Проєкт втілюється у рамках програми «Підтримка молоді Кіровоградської області», яку реалізує ГО «Слов’янський культурний центр «Задзеркалля» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!