​Форум-вистава і Театр пригноблених в дії

01.09.23, 0:00

Переживання, радість, сльози, оплески, підтримка, роздуми, життя, діти, батьки, дорослі стосунки, самотність, несправджені сподівання… Всі ці слова сплелись в прем'єрній виставі курсу «Майстерень з форум-театру» за методикою Аугусто Боаля, що реалізуються ГО «Вік щастя» в рамках проєкту «Психологічна допомога у подоланні хронічного стресу особам похилого віку з використанням арт-терапевтичних практик».

Перша з трьох груп вже пройшла 5 занять та створила свій шедевр.

Вистава, що підняла глибокі теми стосунків батьків та дітей: про провину, про відчуття, про виховання, про рамки, довіру та непорозуміння - всі персонажі були взяті з реальних подій, сплетені з історій, якими учасники групи поділилися на майстернях.

Щирі, відверті, правдиві вони не грали свої ролі а проживали уривки з життя.

Процес інтервенцій пройшов активно та цікаво: глядачі швидко включились в обговорення, сміливо виходили на сцену, щоб замінити когось із персонажів та запропонувати інакший хід подій. Тож впевнено можна заявити, що форум відбувся, адже голос кожного учасника був почутий у процесі. В результаті актор і глядач, всі учасники події усвідомили, що ситуація, яку висвітлила група у цій форум-виставі не стосується лише однієї жінки. Тож говорили наприкінці про те, що може зробити громада, щоб людина не залишалася на самоті зі своєю проблемою.

Ми починаємо з особистих історій, але завжди ставимо собі питання, як ми можемо впливати на систему в цілому, на суспільство.

Яке рішення можна прийняти? Що змінити? Якщо ми вже наважились поставити ці питання вголос, значить зробили перший крок в правильному напрямку.

Форум театр - це платформа для думок та новий ресурс для змін на краще.

«Ось і відбулося це дійство, до якого я долучилася вперше у житті, - говорить учасниця майстерні, акторка форум-вистави Людмила Філюкова. - Бракує слів, лише емоції. Дякую за відчуття причетності, за обійми свого сина, за сльози роздумів моєї невістки. Форум-театр - це диво, він, як талановитий лікар, оперує душі, видаляє з них виразки, пухлини і рубці. Це хірург, терапевт і психолог одночасно. Дякую усім, завдяки кому народилася вистава: джокеркам, акторам, глядачам. Ви неймовірні!»

Захід відбувся у рамках менторської програми 2-го набору «Школи театру пригноблених», менторську підтримку надавала джокерка, співзасновниця Школи Алла Мельничук.

Нагадуємо, що триває набірна другий та третій курс «Майстерень із форум-театру», що проходитимуть в жовтні та грудні 2023 року.

Всі бажаючі можуть зареєструватися за посиланням: https://forms.gle/ZascqSX5TjA4E6ae9

Довідки за телефоном: 0504823134, Оля

Програма реалізується у співпраці з Громадською організацією “Фундація підтримки осіб старшого віку “Вік щастя” в рамках проєкту «Розбудова структур надання послуг та освітнього потенціалу для психосоціального забезпечення в Україні», який впроваджується GIZ Ukraine за дорученням Уряду Німеччини.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!