​Молоді волонтери і волонтерки отримають потужний ресурс

15.01.24, 14:00

Чому волонтери вигорають? Емоційне вигорання — це захисна реакція організму на тривалу напругу та стрес, коли тіло та психіка вже не витримують. Людина, яка вигоріла, перестає відчувати емоції та бажання, втрачає «запал» і мотивацію та більше не може робити те, що робила раніше, з такою ж ефективністю. Кілька дівчат із Кропивницького об’єдналися у команду “Volunteers for you” та вирішили підтримати однолітків, котрі волонтерять.

Волонтерська діяльність потребує постійної віддачі внутрішньої енергії та власних сил. Ми вкладаємо у цю справу свій ресурс у вигляді часу, фізичної та інтелектуальної допомоги й підтримки. Тому з часом може з’явитися відчуття виснаження та емоційного вигорання. Аліна Якорева, Ангеліна Жеменюк, Надія Юнг та Настя Москаленко розповіли нам, чому важливо протидіяти вигоранню волонтерів та підтримувати їх мотивацію.

- Дівчата, розкажіть, будь ласка, як ваша команда познайомилась між тобою, що у вас спільного?

Аліна Якорева: “З Надією я познайомилася у молодіжному центрі не так давно, а з Ангеліною та Настею я познайомилася в коледжі і, в принципі, вважаю, що нас об'єднує спільна справа, однакові цінності, бо ми прагнемо активно проводити час, активно та корисно! Ми займаємося у молодіжному центрі, разом відвідуємо тренінги. Нещодавно проводили новорічний захід для дітей. Думаю, нас об'єднує жага до саморозвитку”.

- Поділіться з нами, яка соціальна проблема вас об'єднала у рамках програми UPSHIFT, і чому це важливо?

Аліна Якорева: “Ми бачимо таку проблему, як вигорання волонтерів і це важливо, бо ми самі, як волонтерки, не раз з цим стикалися і обговорювали це питання з колегами та колежанками”.

- Скажіть будь ласка, хто допомагає вам у втіленні ваших ідей, вашого проекту у життя?

Надія Юнг: “Нам буде допомагати Молодіжний центр, в якому ми є волонтерками. Також ми прагнемо співпрацювати з центром “КОМА” та різними командами, котрі беруть участь у програмі UPSHIFT.

- Що ви вже зробили в рамках вашого проекту? Що робите зараз і що будете робити далі?

Ангеліна Жеменюк: “Для того, щоб підтримати молодих волонтерів і волонтерок, а також зупинити їх вигорання та підвищити мотивацію, ми плануємо серію заходів. Це буде багато різних тренінгів, спрямованих на вирішення конкретних проблем, з якими стикаються волонтери. Плануємо залучати психологів, коучів із таймменеджменту, майстринь із арт-терапії. Хочемо провести заняття зі скрапбукінгу, тренінги з психологічної самодопомоги.

- Кого ви хочете залучати на ваші заходи? Що це за люди, скільки їм років? І як зміниться їхнє життя після того, як вони візьмуть участь у ваших тренінгах та заняттях?

Аліна Якорева: “У нас є певна цільова аудиторія. Це молоді волонтери віком від 14 до 20 років. Ми будемо залучати саме таку молодь, бо ми й самі цього віку, тож нам буде логічно і просто з нею працювати. Вірю, що їхнє життя зміниться, якість його покращиться, молодь знатиме, як запобігти емоційному вигоранню, як підвищувати власну мотивацію до волонтерства”.

- Скажіть, будь ласка, що було для вас, як для учасниць програми UPSHIFT, найскладнішим на даному етапі?

Аліна Якорева: “Для мене, напевно, найбільш складним було спілкуватися всередині команди під час навчального буткемпу. І друга складність — це написання кошторису, бюджету, фінансової заявки. Було важко, але ми змогли”.

Надія Юнг: “Так, із заявкою на участь у програмі ми трішечки поморочили голову. Не поспали одну-дві ночки. Все решта, в принципі, було більш-менш нормально. Хіба складним було, де знайти всіх цих тренерів і спікерів для тренінгів? А ще - розподіляти час, щоб на все вистачало”.

- Подумайте, будь ласка, якби ви могли одним словом описати свої враження відчуття від участі у програмі UPSHIFT, що б це було за слово і чому саме воно?

Надія Юнг: “Згуртованість”. Тому що програма UPSHIFT об'єднує людей, які готові змінити нашу молодь, із однодумцями”.

Аліна Якорева: “У мене це напевно слово “Ейфорія”. І відбір на програму, і навчання, і наша взаємодія - це було настільки круто, купа нових емоцій, нових знань. Просто вибух колосальний!”

Ангеліна Жеменюк: “Моє слово - це “Комфорт”. Особливо, коли я згадую навчальний захід буткем, котрий тривав чотири дні. Я приїхала додому після навчання, і не розуміла, як мені далі жити без цих емоцій, без нових знайомих. Я отримала купу нових позитивних вражень”.

- Чи бачите ви продовження проекту після завершення фінансування з боку програми UPSHIFT? Якщо бачите, то в якому форматі?

Аліна Якорева: “Я думаю, що ми будемо продовжувати проект. У нас є в планах розробка методички, за якою і наша команда, і інші бажаючі зможуть орієнтуватися і вже без допомоги продовжувати проведення заходів, нічого не змінюючи”.

- Чи відчуваєте ви, що змінилися в результаті участь в програмі UPSHIFT? Можливо, набули нові знання, навички, чи вміння? Можливо, внутрішньо змінилися?

Ангеліна Жеменюк: “Так, я вважаю, що я змінилась. У голові стало більше знань, я по-іншому почала ставитись до волонтерів. І я бачу більше можливостей”.

Надія Юнг: “Я більше стала організована, і серйозніше ставлюсь до таких проєктів, тому що це реально треба для нашого міста. Я бачу у цьому користь і для мене, і для однолітків, для друзів”..

Аліна Якорева: “Я приєднуюся до слів дівчат і про користь, і про велику купу знань, і ще хочу додати, що я навчилася більше комунікувати з великою кількістю людей, і вміти не тільки говорити свою думку, а й вислуховувати інших. За це я вдячна своїйкоманді”.


ДОВІДКА: Програма UPSHIFT у Кіровоградській області реалізується ГО "СКЦ «Задзеркалля»" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org, і в Інстаграмі https://upshiftukraine.org, UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!