​Здорове харчування - запорука якісного життя!

12.02.24, 10:10

Існує безліч стереотипів про користь та шкоду різних продуктів харчування. Безсумнівне тільки одне твердження, що правильне харчування є запорукою здоров’я й гарного самопочуття. Поширити цю інформацію і навчити молодь правильно обирати продукти, смачно їсти та уникати помилок у складанні раціону планує команда студенток Кропивницького фахового коледжу харчування та торгівлі, яка бере участь в інноваційній програмі UPSHIFT.

Команда “Crazy fish” - це Марина Жуліда, Поліна Абрамова, Ірина Демченко та Марія Крамаренко. Вони хочуть зруйнувати стереотипи та упередження щодо здорового харчування за допомогою лекцій і майстер-класів з приготування здорової їжі, а також онлайн-курсу та я буклетів із найпоширенішими стереотипами щодо харчування та їх розвіюванням, рецептами смачної, недорогої та швидкої в приготуванні здорової їжі.

- Шановні, розкажіть, будь ласка, про ту проблему, яку ви плануєте вирішувати в рамках проєкту і чому для вас особисто ця проблема така важлива?

Поліна Абрамова: “На мою думку, люди мають правильно харчуватися. Адже ті, хто не звертає на це уваги, страждають потім на різні хвороби. Тож, ми хочемо їм допомогти, надати цікаву інформацію про кухню, щоб у них з’явилося натхнення смачно і корисно харчуватися”.

Ірина Демченко: “Головна проблема – це стереотипні уявлення людей щодо здорового харчування. Наша команда хоче показати всім, що здорова їжа є корисною і доступною. Бо люди думають, що їжа з фастфудів більш поживна, нею можна наїстися краще. Насправді, це не так. Ми якраз навчаємося на технологів, і вирішили обрати цю проблему, бо поінформовані з даної теми. І можемо доступно показати людям, як вирішити цю проблему. Ми хочемо, щоб вони були зацікавлені в темі здорового харчування”.

- Поділіться з нами, хто ваші партнери, хто допомагає вам втілювати проєкт у життя?

Марія Крамаренко: “Наш головний партнер - це наш коледж. Бо тут є велика кімната, де ми можемо розповідати та показувати людям, як правильно харчуватись. Ми будемо запрошувати викладачів, експертів, котрі будуть проводити майстер-класи про таку їжу, котра не шкодить здоров'ю. Наприклад, те ж саме філе птиці. Якщо його не смажити, а тушкувати, то буде і смачніше, і корисніше”.

- Розкажіть, будь ласка, хто буде брати участь у ваших заходах, і як зміниться їхнє життя після?

Марина Жуліда: “Плануємо запрошувати школярів, бо шкільна освіта не багато дає інформації, що корисне, а що ні. Ми хочемо показати підліткам, що здорове харчування - це якісне здоров'я, а важливішого за це немає нічого в цьому житті. Ми хочемо показати молоді, що потрібно контролювати те, що ти їси. Показати, що корисна їжа може бути і смачна, і доступна.

- На даному етапі, що для вас було найскладнішим під час участі у програмі UPSHIFT? Які виклики, проблеми, труднощі перед вами поставали?

Ірина Демченко: “Мені було важко заповнити анкету-заявку на участь у програмі, а потім - знайомитися з новими людьми”.

Поліна Абрамова: “Мені було важко зрозуміти, що таке виклик, і як з ним працювати”.

- Скажіть, будь ласка, як би ви могли одним словом описати ваші враження і відчуття від участі в програмі UPSHIFT, то що б це було за слово і чому саме воно?

Поліна Абрамова: “Захоплення”. Ось це слово. Я познайомилась з багатьма людьми, дізналася, як робити проєктні заявки. Навчилася, як загалом працює великий проєкт”.

Марія Крамаренко: “Для мене це слово “Розвиток”. По-перше, завдяки програмі UPSHIFT я поспілкувалася з іншими людьми, з іншими командами. Я запитувала у них, чи цікавою їм була б така тема, як у нас, що вони думають про здорове харчування, чи є це питання для них актуальним. Для мене це був розвиток через спілкування з іншими, і я розвивала своє бачення стосовно цієї теми та її важливості”.

Марина Жуліда: “Моє слово – це “Зацікавленість”. Мені дуже подобається спостерігати, як змінюється людина, коли починає правильно харчуватися, як у неї покращується здоров'я”.

Ірина Демченко: “Для мене це слово “Любов”. До того, що ти робиш, і що робить наша команда”.

- Як ви відчуваєте, чи буде продовження вашого проекту після завершення фінансування від програми UPSHIFT? Чи плануєте ви продовжувати ваш проєкт після завершення участі в програмі UPSHIFT?

Поліна Абрамова: “Я думаю, що, звичайно, проєкт буде жити. Ми ж навчаємося на технологів, це і буде наша головна професія. Тому я особисто, буду все життя розповідати і показувати людям, як потрібно харчуватись, що варто їсти, що робити, щоб було смачно та корисно”.

- Чи змінились ви в результаті участі у програмі UPSHIFT? Можливо, набули нових навичок ?

Ірина Демченко: “Так змінилися, і дуже. До участі у програмі UPSHIFT, до навчального буткемпу, який тривав чотири дні, я взагалі боялася розмовляти з людьми, ділитися своїми думками . Зараз мені легше стало з цим, я перестала боятися, можу навіть виступати на сцені”.

Поліна Абрамова: “Я й раніше активно жила, але з цим проєктом навчилася, як потрібно правильно контролювати свій час, щоб все встигати - і на навчання сходити, і на роботу, і проєктом зайнятися. Я почала думати, як я проводжу свій час, і як мені потрібно розставити пріоритети так, щоб було комфортно”.

Марія Крамаренко: “Я хочу сказати, що завдяки програмі UPSHIFT я глибше та краще вивчила цю тему. Раніше я спілкувалася з людьми, які переважно харчувались фастфудом. Така їжа не є корисною. Зараз я можу їм порадити деякі правила, рецепти, дати поради у плані здорового харчування. Я почала змінювати своє бачення цього аспекту життя, і взагалі багато переосмислила, завдяки UPSHIFT”.

Марина Жуліда: “Я завжди була дуже комунікабельною людиною, але стала ще більш комунікабельною!”


Програма UPSHIFT у Кіровоградській області реалізується ГО "СКЦ «Задзеркалля»" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!