​Берегиня Хутора Надія

22.03.24, 10:00

До бібліотеки Чижевського завітала гостя з Хутора Надія – Валентина Тобілевич. Березневого дня у теплій камерній атмосфері відділу мистецтв вона презентувала книгу спогадів «Від долі не втечеш».

Вона вийшла цього року у кропивницькому виданні «Імекс-ЛТД», що стало помітною культурною подією в місті, яке зберігає літературні традиції Івана Карпенка-Карого (Тобілевича). Валентина Василівна багато років присвятила служінню заповіднику-музею «Хутір Надія», де працювала науковою співробітницею. А на насправді доля відвела їй роль незвичайної берегині цього славетного місця.

Валентина Василівна Тобілевич – жива легенда Хутора Надії. І на цій зустрічі вона розповіла про себе, про важку долю своєї родини, про Андрія Юрійовича Тобілевича, який попри все зберіг і відродив заповідник-музей «Хутір Надія», та про те, як саме їй судилося стати спадкоємицею Тобілевичів. Саме їй випало взяти відповідальність за долю унікального музею-заповідника, значення якого важко переоцінити.

При цьому Валентина Тобілевич зазначила, що за браком фінансування, книга вийшла, на жаль, набагато меншою, ніж рукопис. Особливо вона подякувала екскурсоводу Тетяні Зайцевій, яка допомагала в роботі над написанням спогадів. Адже видання містить багато світлин з історії родини і заповідника. Також цікавим у виданні є репродукція портрету Валентини Тобілевич “Берегиня Хутора Надія” (2022) художника Валерія Давидова.

Привітати автора прийшли друзі, колеги та творча інтелігенція міста. Письменник Василь Бондар зазначив: “Я хочу привітати Валентину Василівну з виходом цієї книги. Я знаю, що з тих її матеріалів справді можна було видати фоліант. Це неймовірно цікава доля!”



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!