​Книжковий вайб створюватиме у Помічнянської громади команда “Завзяті”

28.03.24, 12:00

Десять молодіжних команд на Кіровоградщині пройшли у березні навчання в рамках програми UPSHIFT, організоване громадською організацією “Слов’янський культурний центр “Задзеркалля”, та отримали шанс втілити свої ідеї і вирішити соціальні проблеми за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Одна з команд — це “Завзяті” із Помічнянської громади.

Команда складається із чотирьох дівчаток-тінейджерок: Вікторії Пастухової, Анастасії Ткаленко, Аліни Маковської та Марії Заїки. Вони на власному досвіді знають, що соціальні медіа та інші технології змінили спосіб, яким ми сприймаємо інформацію.

“Замість глибокого аналізу та уважного сприйняття, більшість інформації наші знайомі однолітки споживають швидко і поверхнево. Нам здається, що саме тому молодь втрачає бажання до такого глибинного процесу як читання”, – аналізують ситуацію дівчатка.

У їхньому оточенні є немало молоді, котра полюбляє читати, але доступу до літератури, яка їм подобається, у невеликому населеному пункті далеко від обласного центру майже немає. Більшість школярів та школярок Помічної не знайомі з творчістю сучасних українських та зарубіжних письменників, адже література, яку можна знайти у цій місцевості, зорієнтована виключно на шкільну програму.

“Нам хотілося б не втратити тих, хто прагне думати та критично мислити, а навпаки примножувати кількість цих людей!”, – ставлять перед собою виклик апшифтерки, і планують започаткувати книжковий клуб «Book Vibe». У ньому будуть відбуватися різні цікаві івенти, а коли стане тепло, можна буде брати книги з клубу, і читати у парку на свіжому повітрі.

“Наша мета – створити читаюче ком'юніті, проводити зустрічі з письменниками, у тому числі місцевими,.А письменники національного масштабу зможуть до нас “приходити” онлайн. Плануємо літературні вечори, зустрічі, присвячені певномужанру, темі або книзі, а також читацькі вечори – це буде вільний мікрофон, тобто молодь зможе читати свої улюблені вірші, уривки з творів, а також практикувати читання по ролям”, – розповідають дівчата про свої плани.

Одна з учасниць команди “Завзяті”, Анастасія Ткаленко, пише вірші. Учасниці проекту планують надрукувати її книжку, щоб збірка була в вільному доступі, щоб кожен міг її прочитати. Розповідати про це дівчата планують в Інстаграмі та ТікТоці. Також хочуть налагодити партнерство з місцевою школою і запровадити для бажаючих челендж “Браслетики”. Наприклад, людина ставить собі мету кожен день читати хоча б протягом півгодини. І, якщо ці півгодини не були присвячені читанню, то має поміняти браслетик – одягти його на іншу руку. Це буде виклик і нагадування для підлітків, що треба читати, і має увійти у звичку.

Слідкуйте за діяльністю команди “Завзяті” протягом наступних трьох місяців у Помічній. Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org/, і в Інстаграмі https://www.instagram.com/ngozadzerkallya/ UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!