Чому урбаністична освіта важлива для молоді?

02.04.24, 14:40

У Кропивницькому тривають зустрічі у рамках урбан руху «У міста є Я», який має на меті сприяти об’єднанню активної молоді в українських містах та громадах шляхом формування знань про функціонування міст, надання інструментів залученості у міські процеси задля якісних змін міського простору.

Перша хвиля Урбан руху «У міста є Я» триває цієї весни у багатьох містах України у взаємодії із різними громадськими організаціями, у тому числі - у Кропивницькому рух розвивається у співпраці із громадською організацією "Прес-клуб реформ". Це щотижневі інтерактивні живі зустрічі для підлітків 15-17 років на базі Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі. Веде зустрічі менторка Наталія Соколенко.

Чому ж урбаністична освіта важлива для молоді? Кураторка проекту від "Прес-клубу реформ" Вікторія Талашкевич переліковує як мінімум кілька причин:

1. Доступ до ресурсів: міста часто мають кращий доступ до таких ресурсів, як бібліотеки, музеї, технології та позашкільні заходи. Ці ресурси можуть покращити досвід навчання та надати студентам можливість дослідити свої інтереси та таланти.

2. Різноманітність та інклюзія: міське середовище зазвичай більш різноманітне з точки зору культури, етнічної приналежності та соціально-економічного статусу. Знайомство з цією різноманітністю сприяє більшому розумінню, співчуттю та вдячності за різні точки зору, готуючи молодих людей до життя у все більш глобальному світі.

3. Підготовка до викликів реального світу: життя у місті часто означає для молодих людей вміння реагувати на виклики реального світу, такі як бідність, нерівність і безпритульність. Цей досвід може допомогти студентам розвинути навички критичного мислення та почуття соціальної відповідальності, підготувавши їх до вирішення цих проблем у їхніх громадах.


4. Можливості для налагодження контактів: у містах, як правило, більша концентрація підприємств, організацій і професіоналів. Це надає молодим людям цінні можливості для спілкування, наставництва, стажування та учнівства, які можуть допомогти їм вивчити варіанти кар’єри та отримати практичні навички.

5. Культурне збагачення: міські райони є центрами культурної діяльності з театрами, художніми галереями та культурними фестивалями. Знайомство з цим досвідом збагачує життя молодих людей, стимулює творчість і розширює їхній кругозір.

6. Інновації та підприємництво: міське середовище часто сприяє інноваціям та підприємництву. Доступ до стартап-інкубаторів, коворкінгів і мережевих заходів може надихнути молодих людей мислити креативно, ризикувати та реалізовувати свої підприємницькі амбіції.

Підсумовуючи, можна сказати, що вивчення урбаністики важливе для молоді, бо забезпечує доступ до ресурсів, знайомство з різноманітністю, підготовку до викликів реального світу, можливості спілкування, культурне збагачення, підтримку інновацій та підприємництва. А все це сприяє їх особистому та академічному розвитку


ДОВІДКОВО:
Western NIS Enterprise Fund WNISEF – перший в Україні та Молдові регіональний фонд прямих інвестицій з капіталом 285 млн доларів США, заснований за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Фонд має понад 29 років досвіду успішного інвестування у підприємства малого та середнього бізнесу. Загалом, фонд інвестував 188 млн. доларів США у 136 компаній із 26 000 працівників та зробив можливим залучення 2,3 млрд доларів в компанії України та Молдови. З 2015 року Фонд реалізовує програму технічної допомоги в Україні та Молдові на загальну суму $35 млн, основними елементами якої є сприяння експорту, місцевий економічний розвиток, соціальне інвестування та економічне лідерство. WNISEF фінансує інноваційні, високоефективні програми, що спрямовані на здійснення реформ та змінюють життя звичайних людей в Україні та Молдові. www.wnisef.org

Книжка «У міста є Я» — це книжка-гід до пізнавальної подорожі у світ урбаністики для дітей разом із дорослими. Авторка Ірина Озимок, що залучена у численних проєктах та ініціативах з урбаністики, разом з ілюстраторкою Анною Іваненко з візуальної студії «сері/граф» яскраво, цікаво та захоплююче розповідають про життя міста: як воно функціонує, як на нього впливають технології, споживання, клімат і комп’ютерна революція, та яка роль людини в цьому. Книжка вперше побачила світ у 2021 році, а доповнене видання вийшло в 2023 році, коли з’явилися нові розділи, аби розкрити важливі задачі, що постали перед жителями міст під час повномасштабного вторгнення. Також доповнена книжка «У міста є Я» зазвучала голосом Нати Жижченко, солістки гурту ONUKA, найпопулярніша пісня якої «Це моє місто…». «У міста є Я» побувала в багатьох містах та країнах: відзначилася як найкраща книга 2021 року за версією Українського ПЕН; потрапила в «Топ БараБуки 2021» у номінації «Дебют року в прозі»; ілюстрації до книги отримали відзнаку Болонського ярмарку дитячої книги 2022.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!