Мережування у сфері підтримки ментальної безпеки

03.07.24, 7:44

«Mental MeetUp: ідеї, люди, світло» у Кропивницькому - тепла, ресурсна подія для натхнення та обміну досвідом у сфері підтримки ментального здоров'я, мережування та налагодження партнерств.

Захід відбувся 29 червня в межах проєкту Громадський хаб «Амбасадори безпеки», що втілює ГО «Агенція сталого розвитку «Хмарочос» за підтримки Проєкту стабілізації поліцейської діяльності (PSP) коштом уряду Канади через Міністерство закордонних справ Канади, у партнерстві з Креативним простором «KOWO» та Управління молоді та спорту Кіровоградської обласної військової адміністрації.

Близько 45 учасників та учасниць зацікавилися подією, що свідчить про важливість теми і готовність практиків ділитися досвідом, мережуватися. Серед них - представники та представниці громадських просторів, організацій, сфер культури, освіти, соціальної допомоги, спеціалізованих служб та профільних управлінь, психологи, молодь тощо.

Чуттєвості та естетики події надали жива музика від талановитої молоді Кропивницької громади: Даниїла Агзамова, в.о. голови ГО «Сила.Істина.Честь» (гітара), неймовірного дуету Маргарити Рабаєвої (віолончель) та Юлії Кривенко (скрипка), студенток Кропивницького музичного фахового коледжу.

Швидкі побачення з ініціативами на підтримку ментального здоров’я познайомили учасників та учасниць мітапу з дієвими практиками:

Ірина Ткаченко, координаторка проекту Громадський хаб «Амбасадори безпеки», розповіла про діяльність хабу, його напрямки та співпрацю громадськості, поліції, влади. Окрема тема презентації - молодіжне волонтерство у сфері громадської безпеки: «Молодь різного віку долучається до просвітницької діяльності у сфері безпеки дорожнього руху, продовольчої безпеки, психоемоційної підтримки, швейної майстерні зі створення світловідбивних аксесуарів, наступний етап - молодіжні аудити безпеки дорожнього руху».

Талашкевич Вікторія, директорка «Гончаренко Центру», презентувала досвід простору, де є можливість відвідувати тематичні заняття з психоемоційної підтримки, створено локацію «Сад на даху», системно працюють секції з розвитку та відновлення ресурсності, а ще є грантова програма, в межах якої можна провести власну подію в затишному просторі Гончаренко Центру.

«Ми створюємо для людей майданчик для реалізації ідей. Тут можна отримати і підтримку, знайти партнерів, відновлювати себе і зміцнювати свою спільноту, волонтерити. Це теж частина підтримки ментального здоровʼя», - наголосила Вікторія Талашкевич.

Світлана Баженова, представниця платформи «Art Therapy Force» https://artherapyforce.com.ua/, розповіла про практики терапії і підтримки інструментами театрального мистецтва. «Ми працюємо з різними аудиторіями, знаємо, як підтримати людей з травматичним досвідом», - говорить Світлана.

Тарануха Олена, координаторка «Затишно Space», розповіла про те, як працює безпечний простір для жінок та дівчат, які є послуги і можливості. «Інноваційною практикою нашого простору є родинна терапія», - акцентувала Олена.

Олександр Кришко, координатор ініціативи «Ти як?» у Кіровоградській області та «Центру допомоги врятованим», презентував напрямки роботи, які глобально охоплюють область, залучаючи до партнерства спеціалістів, громадськість, владу: «Центри допомоги врятованим» створені, щоб реагувати на виклики війни. Допомогу тут можуть отримати внутрішньо переміщені особи, люди, які виїхали із зони бойових дій чи окупованих територій, місцеві мешканці та усі, хто потребує допомоги».

Спеціальна гостя мітапу, Катерина Білохвіст, авторка проєкту «На емоціях» https://t.me/on_emotions. Катерина презентувала освітній інструмент та його можливості використання, зокрема для: для тренерів та психологів, які шукають нові інструменти для роботи з людьми; членів громадських організацій та волонтерів, яких цікавить емоційний розвиток себе, своїх команд та організацій; управлінців та HR, яким потрібно розкрити людей, інтегрувати новачків, посилити взаєморозуміння у команді, розуміти причини поведінки працівників та клієнтів; для тих, хто відчуває складності в комунікації з новими людьми, з висловленням свого ставлення до подій та ситуацій, з розумінням своїх та чужих емоційних станів; для тих, хто працює з вразливими категоріями людей, особливо з тими, хто постраждав від російського вторгнення і вимушений був покинути свої домівки (ВПО); для тренерів та психологів, які шукають нові інструменти для роботи з людьми.

Запис виступу https://youtu.be/pQjyEdTrkug

Під час заходу відбулася презентація молодіжного подкасту «ProМентальне», створеного за підтримки проекту «Амбасадори безпеки», авторкою якого стала блогерка Єлизавета Єрещенко, відеограф - геннадій Зорін. У форматі живих розмов з експертом, кризовим психологом, Андрієм Фоменко, слухачі отримають дієві поради та розʼяснення щодо актуальним питань психологічної самодопомоги, життєстійкості та ментального здоровʼя.

«Молодіжний подкаст «ProМентальне» створено для молоді молоддю, для тих, хто шукає відповідей на непрості питання. Для нашої команди Креативного простору “KOWO” це можливість підтримати молодіжні ініціативи та створити суспільно корисний медійний продукт» (Анастасія Квятик, координаторка продакшену).

Приємним бонусом мітапу стала демо-версія інноваційного інструменту для психо-емоційної підтримки, розбудови діалогу та соціальної згуртованості - діалогові картки «Ти як?». Фасилітувала сесію Ірина Ткаченко.

У другій частині заходу учасники та учасниці опановували практику створення картин у техніці флюїд арту. Результати - вражаючі та надихаючі! Кожен і кожна відчули радість творення і силу творчості.

«Такі події посилюють ініціативи та розбудовують партнерства. Приємно, що ми можемо підтримувати молодь в їх реалізації, знайомити нашу громаду з розробками молоді, розкривати молодіжний потенціал», - наголосив Владислав Волошин, начальник відділу молоді КОДА.

Дякуємо всім учасникам та учасницям, партнерам за активну участь, спільнотворення безпечного простору, щедрість в обміні досвідом, атмосферу творчості та натхнення, нові партнерства, Креативному простору «KOWO» за підтримку і за участь у формуванні спільноти амбасадорів ментальної безпеки.

«Ця подія стовідсотково матиме ефект «довгого хвоста», адже коли разом збираються ідейні люди, які несуть добро і світло, то народжуються нові соціальні, людиноорієнтовані ініціативи, спрямовані на сферу громадської безпеки», - ділиться враженнями Ірина Ткаченко, координаторка проекту Громадський хаб «Амбасадори безпеки».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!