​Сцена, актори, ролі…

30.08.24, 16:00

Серпневе засідання клубу «Історія краю в іменах», що відбулося у відділі краєзнавства головної книгозбірні області, присвятили театральним діячам Володимиру Давидову, Олександру Загарову, Івану Мар’яненку, Гнату Юрі та Володимиру Магару. Усі вони наші земляки. І кожного разу, коли доторкаєшся до життєписів видатних краян, переповнюєшся гордістю і розумієш, наскільки багатий на таланти наш степовий край.

Геніальний актор Володимир Давидов – уродженець міста Новомиргорода, сорок чотири роки був зіркою Олександринського театру.

Єлисаветградець Олександр Загаров – племінник відомого художника-мініатюриста Івана Похітонова, акторську кар’єру розпочав на сцені знаменитого МХТу. А потім в його житті був ряд українських театрів Києва, Харкова, Дніпропетровська, Львова та Ужгорода, у яких Олександр Леонідович служив і актором, і режисером. Викладав акторську майстерність у Київському музично-драматичному інституті імені Миколи Лисенка та у Львівській драматичній школі. Театру, як найбільшому захопленню в житті, він присвятив книгу «Искусство актера».

Іван Мар’яненко – уродженець хутора Сочеванов, що на Бобринеччині, перші уроки акторської майстерності отримав від свого дядька Марка Кропивницького. Служив у трупах Миколи Садовського, Панаса Саксаганського та в театрі Леся Курбаса «Березіль». Багато років віддав Харківському театру імені Тараса Шевченка, викладав у театральному інституті. Нащадкам залишив книги «Минуле українського театру» та «Сцена, актори, ролі».

Уродженець села Федвар (нині с. Підлісне Кропивницького району) Гнат Юра – відомий український театральний режисер, актор, педагог. У 1920 році створив найвідоміший в Україні театр імені Івана Франка і віддав йому більшу частину свого життя. У часи сталінських репресій зберіг не тільки театр, а і його зоряний склад: Амвросія Бучму, Наталію Ужвій, Дмитра Мілютенка, Миколу Яковченка, Юрія Шумського, Євгена Пономаренка та ін. У творчому доробку митця книги «Моє життя», «Життя і сцена», присвячені театру.

Багаторічна театральна діяльність уродженця села Кальниболота Новоархангельського району Володимира Магара була пов’язана з Запорізьким музично-драматичним театром, який з 2004 року носить його ім’я.

Учасники заходу дізналися багато цікавого про маловідомі сторінки життєписів театральних діячів та про їх театральні псевдоніми. Учасників заходу зацікавила історія створення трьох найвідоміших українських театрів: Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, Харківського академічного драматичного театру та Запорізького музично-драматичного театру імені Володимира Магара.

Кожний з героїв-театралів, про яких розповідала ведуча клубу, пройшов складний шлях до слави і визнання та залишив помітний слід в історії театрального мистецтва.

Чудовим ілюстративним матеріалом до розповіді став документальний фільм «Гнат Юра» з циклу «Визначні українці», рідкісні фотографії, театральні афіші та добірка книг, авторами яких є Гнат Юра та Іван Мар’яненко.

Наступного місяця чекаємо усіх бажаючих на засіданні клубу «Історія краю в іменах», яке присвятять зіркам Кіровоградського музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького. До нових зустрічей!


авторка - Катерина Лісняк, відділ краєзнавства



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!