Холодний Яр в історії України та Кіровоградщини

15.04.2015
15.04.2015

15 квітня о 13.30 у відділі краєзнавства ОУНБ ім.Д.І.Чижевського відбудуться Краєзнавчі студії “Холодний Яр в історії України та Кіровоградщини”

Холодний Яр - це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад, як невеликі числом, але сильні духом - можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом». На Краєзнавчих студіях кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко розповість про Холодний Яр в історії України та Кіровоградщини. Під час заходу - перегляд короткометражного фільму за автобіографічним твором Юрія Горліс-Горського - «Холодний Яр. Воля України — або смерть!»

Довідка:

Урочище Холодний Яр – місце унікальне. Саме тут зароджувались повстанські рухи козацької доби, тут відбувалися Коліївщина, Холодноярська республіка, партизанський рух ІІ світової війни. Тут знаходиться понад 150 унікальних археологічних та історичних об`єктів. Саме тут в останні роки навесні збираються тисячі людей, щоб вшанувати подвиг кількох тисяч холодноярців, які чинили успішний спротив арміям Денікіна і більшовикам.

Історія Холодноярської республіки, яка щонайменше 3 роки існувала на межі сучасних Кіровоградської та Черкаської областей, кіровоградцям практично не знайома. Протягом існування радянської імперії будь-яка згадка про національно-визвольну боротьбу українців 1919-1922 року старанно зачищалася у архівах, а самі учасники збройної боротьби з окупантами, а нерідко – і їх рідні, масово розстрілювалися і знищувалися у радянських таборах.

Одним з елементів просвітницької роботи з висвітлення забороненої в СРСР історії народного повстання є вихід стрічки «Холодний Яр. Воля України — або смерть!», яку презентували в Кіровограді і деяких районних центрах області. Короткометражний фільм за автобіографічним твором Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр». Презентація фільму вже відбулася у багатьох містах України, у тому числі у Краматорську, Слов’янську, Дружківці, Дніпропетровську, Харкові. Науковим консультантом стрічки став кіровоградський історик Юрій Митрофаненко, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри теорії і методики середньої освіти Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. В. Сухомлинського.

На зустріч запрошуються краєзнавці, співробітники архівів, музеїв, вихованці ліцею “Сокіл”, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!