Розгоряється Купало – щоб козацтво пострибало!

08.07.13, 13:11
Сучасні міські жителі хоч щось та чули про свято Івана Купайла – принаймні, знаємо, що в цей день вода, вогонь та сонце набувають особливої сили. Що від 7 липня сонце вже котиться на зиму, дні коротшають, що це пора збору цілющих рослин…Ото, мабуть, й усе. А чому наші предки котили з гори запалене колесо, ворожили на віночках, стрибали через вогнище, шукали квітку папороті? Ці традиції та вірування з віками стали швидше легендами…

Дізнатися про коріння свята Купайла, зміст його магічних обрядів та стати учасниками дійства можна було суботнього вечора в Кіровограді на Новомиколаївському пляжі - у шинку "Казанок". Влаштували його молоді та завзяті активісти громадської організації «Рідний Кіровоград» при підтримці народного депутата України Андрія Табалова.

Інгул, верби, високе вогнище, сміливці, які раз по раз, не боячись припекти п’яти, гасали через вогонь, аби очистися, смачнючий куліш, зварений у казанах просто неба, усміхнені дівчата у віночках, Водяник, діти, замасковані під чортів, що бризкали на юрбу з водяних пістолетів. Було й смішно, й весело, й пізнавально. А вже конкурс вишиванок вийшов – очі розбігалися!

Прикрасили захід обрядові пісні ансамблю «Любисток» міського Будинку вчителя. А скільки оплесків та дружніх вигуків уболівальників «ану давайте, хлопці» викликали виступи вихованців обласної Федерації вільного бою та контактних єдиноборств на чолі з В’ячеславом Шевченком. Легко, мов яблуками, жонглював гирями Євген Савранський. А потім, привітавши кіровоградців з чудовим святом, вогнище запалив Андрій Табалов. На ньому й згоріли очеретяні опудала Купайла та Марени, бо вони символізують усяку нечисть.

Ведучі тим часом розповідали про ворожіння на віночках, припрошуючи дівчат пустити їх по річці, а хлопців – перехопити пахучий віночок своєї коханої, не втрачати нагоди для освідчення. Бо в ніч на Івана Купайла, кажуть, не лише квітка папороті розцвітає, підказуючи дорогу до скарбів. У цю ніч, коли беруть шлюб вода та сонце, любов, куди дорожче багатство, розгорається в людському серці. Якщо хлопець з дівчиною перестрибнуть через вогонь, перевіривши та загартувавши свої почуття, то бути їм у парі довгий вік.  

Й дітям, і дорослим було цікаво дочекатись розіграшу лотереї, бо номерки з надією на виграш брали всі! Зрештою, щасливчикам дісталися призи на згадку. Словом, кожний знайшов своє – й куліш смакував, і віночки пускав, і через вогонь стрибав, і призи вигравав, і співав та пританцьовував.

автор - Тетяна КАЛИНОВСЬКА



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!