Триптих «Степова Еллада» Петра Оссовського презентують у НХМУ

23.09.13, 10:00

24 вересня 2013 року о 14.00 в Національному художньому музеї України відбудеться урочиста презентація триптиху «Степова Еллада» Петра Оссовського, переданого митцем до фондового зібрання НХМУ.

  Захід відбудеться за участі славетного земляка, народного художника СРСР, лауреата Державної премії СРСР, Міжнародної премії ім. М. Шолохова, Дійсного члена Російської академії Мистецтв Петра Павловича Оссовського.

Адреса музею: м. Київ, вул. Грушевського, 6

Вхід на урочисту презентацію: вільний!

Довідково:

Петро Павлович Оссовський – народний художник СРСР, лауреат Державної премії СРСР, Міжнародної премії ім. М. Шолохова, Дійсний член Російської академії мистецтв народився 25 травня 1925 року в с. Мала Виска на Кіровоградщині. Є одним із найвидатніших художників другої половини  ХХ століття.

Петро Оссовський – онук визначного українського театрального діяча Дмитра Гайдамаки – Вертепова (1897 - 1987), учня та соратника М. Кропивницького, акторами  були його бабуся Юлія Шостаківська та мати. І хоча на Кіровоградщині Оссовський прожив лише шість перших років, саме її вважає своєю  «землею обітованою».

В 1956 році Оссовський прийнятий в члени Спілки художників СРСР. За серію робіт «Куба»  нагороджений срібною медаллю Академії  мистецтв СРСР та орденом «Знак Пошани». А за серію «Слов‘янські портрети»Петра Павловича нагороджено Золотою медаллюІталійської Академії мистецтв.

18 травня 2007 року відбулося відкриття відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». Для експозиції картинної галереї П. Оссовський подарував 53 свої роботи, а також 20 репродукцій своїх творів.

В квітні 2008 року кандидатуру Петра Оссовського включено в перелік видатних особистостей українського походження, портрети яких представлені в Національній галереї портретів видатних українців «Українці в світі» в м. Києві. Для цього проекту П. Оссовським було створено та передано автопортрет.

У жовтні 2010 року була проведена Міжнародна науково-практична конференція «Галерея Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» - як вагомий туристичний об’єкт України. Творчий доробок Петра Оссовського», присвячена 85-річчю з дня народження художника, яка була проведена за участю Петра Павловича.

Його роботи представлені в провідних музеях та приватних зібраннях України, Росії, Болгарії, Словаччини  та багатьох інших країн.

В жовтні 2012 року відбулася творча поїздка Петра Оссовського  в м. Кіровоград  в рамках святкування 130 – річчя створення театру корифеїв (Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.Л. Кропивницького), в картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» було розгорнуто експозицію «Розписи Ізборської Палати до 1150 річчя слов’яно - російського княжого міста Ізборська», проводилися творчі зустрічі з представниками творчої інтелігенції, учнівською та студентською молоддю, громадськістю міста.

1 грудня 2012 року Указом Президента України Петру Павловичу Оссовському присвоєно почесне звання «Заслужений художник України». Дану державну нагороду офіційна делегації Кіровоградської області, на чолі з губернатором Андрієм Івановичем Ніколаєнком, вручила Петру Павловичу у Посольстві України в Російській Федерації у Москві в березні 2013 року. Під час заходу Петро Павлович передав в дарунок Україні, а саме до фондового зібрання Національного художнього музею України, свій триптих «Степова Еллада».

  Петро Павлович увійшов в історію мистецтва як один із засновників «суворого стилю».

 Відданість своїй справі, весь життєвий і трудовий шлях служать гідним прикладом для наслідування як для сучасників так і для прийдешніх поколінь. Завдяки таланту і наполегливості Петро Павлович став одним  з найвидатніших художників другої половини ХХ століття.





Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!