Гормональна революція та контрнаступ у контрацепції

12.12.13, 9:28

Ідея створення гормональної контрацепції виникла на початку ХХ століття, завдяки експериментам австрійського лікаря Хаберланда. Штучно синтезовані жіночі статеві гормони – естроген і прогестерон – вперше були отримані в 1929 та 1934 роках. А весь рід гормональної контрацепції започаткувала таблетка «Еновид», яку в 1960-му створив американський вчений Пінкус. Відтоді засіб запобігання вагітності, що базується на використанні гормонів, став вважатися найбільш оптимальним методом захисту. Однак і досі щодо нього вирують дискусії: хтось виступає категорично «за», хтось – «проти», хтось – вагається, сумнівається, консультується, вибирає. Хоча весь цей «рух» довгола гормональної контрацепції свідчить, що ця тема активно обговорюється і жінками, і чоловіками, адже в цивілізованому суспільстві питання контрацепції та планування сім’ї вже є темою для двох. Тому як, чи краще, чим краще застосовувати такий спосіб запобігання небажаної вагітності, – спробуємо поміркувати разом.

Читайте також:
Безкоштовна телефонна лінія з питань контрацепції


Як гормони примусили служити контрацепції?

Гормони
– це біологічно активні речовини, які виробляються в ендокринних залозах і виконують в організмі регулюючу, керуючу роль. Кожен гормон впливає на організм у цілому або на його окремі органи. Відповідно, статеві гормони продукуються статевими залозами і за біологічною дією поділяються на групи андрогенів (чоловічі статеві гормони), естрогенів (жіночі статеві гормони) і прогестинів, або гестагенів. Принцип дії гормональних засобів на перший погляд простий: присутні в них синтетично синтезовані естрогенні та гестагенні компоненти, що імітують натуральні статеві гормони жінки – естроген і прогестерон, пригнічують процеси утворення і виходу яйцеклітини з фолікула. У результаті овуляція не відбувається і зачаття стає неможливим. Крім того, оральні контрацептиви роблять слиз каналу шийки матки більш густим, що стає бар’єром на шляху сперматозоїдів. Словом, завдяки прийому оральних контрацептивів в організмі створюється чимало факторів, які з різних сторін запобігають вагітності.

Гормональна контрацепція: види, форми, ресурси

Залежно від складу сучасні гормональні контрацептиви поділяють на комбіновані естроген-гестагенні та суто прогестагенні, а за способом використання – на оральні, тобто коли препарат надходить в організм жінки через рот у вигляді таблеток, і парентеральні, якщо надходження гормонів здійснюється іншими шляхами, повз кишечник. Таким чином, «арсенал» сучасних гормональних контрацептивів, окрім пігулок, досить широкий: ампули (вводяться шляхом ін’єкцій); імплантати (гнучкі капсули), які вживлюються під шкіру, поступово виділяють гормони і створюють в організмі жінки їх постійну концентрацію. Аналогічний ефект мають і контрацептивні пластирі, що прикріплюються на певну ділянку тіла, і спеціальні піхвові кільця, і внутрішньоматкові спіралі. Оральні контрацептиви, залежно від дози естрогену, поділяються на високодозовані, низькодозовані та мікродозовані. З перших днів винайдення цих засобів вчені йдуть шляхом зниження вмісту гормонів: вважається, що чим меншим є цей показник у таблетці, тим менше побічних ефектів. До речі, існують гормональні контрацептиви, які можуть приймати навіть жінки, які годують грудьми. Ця категорія препаратів містить лише один гормон і в дуже незначній кількості. Їх то й призначають тим, хто годує.

Купуємо таблетки за гарною назвою, кольором упаковки чи таки за рецептом?!

Можемо посперечатися, але з особливостями чи тонкощами впливу на організм того чи іншого препарату середньостатистичній жінці, яка зайшла до аптеки і зупинилася перед стендом із такими ліками з метою придбати «щось», розібратися дуже складно. А купувати те, що приймає знайома чи сусідка або після реклами по телевізору, взагалі категорично неправильно. Отже, наголосимо, що підбір гормонального засобу повинен бути строго індивідуальним! Найрозумнішим вибором буде проконсультуватись з лікарем, щоб той допоміг підібрати метод – виходячи з конституції людини, стану здоров’я, віку і ряду інших показників. На жаль, за статистикою, 60 відсотків жінок таки купують оральні контрацептиви самі, – з міркувань «які дешевші» чи «бо так подруга порадила». А потім, як свідчить практика, впродовж року залишають прийом через побічні ефекти або якісь індивідуальні незручності. Потрібно мати на увазі й те, що до застосування гормональних контрацептивів існує цілий ряд протипоказань. Тому це також треба неодмінно врахувати, обов’язково пройти комплексне обстеження всього організму, перш ніж почати застосовувати цей метод контрацепції. Знову підкреслимо: якщо препарат підібрано неправильно, то є ризик ускладнень і побічних ефектів. А ще у жінок, які палять, можливі в таких випадках проблеми із серцево-судинною системою. Тому щоб не виникла проблемна ситуація, «рецепт» один – йти за рецептом на оральний контрацептив до гінеколога!

«Легенди», зауваження та суперечки про гормональні таблетки

Багато хто, критикуючи оральні контрацептиви, перш за все, спекулює їхньою вартістю, – мовляв, це дороге задоволення. Але найпростіші математичні розрахунки доводять, що прийом однієї таблетки на день вартує близько чотирьох гривень. То ж хіба ця сума є настільки високою, щоб пошкодувати витратити її на власне здоров’я і убезпечити себе в майбутньому від небажаних несподіванок? Тим більше, що певні препарати, разом із контрацептивним ефектом, також мають лікувальну дію та успішно використовуються у випадках порушення менструального циклу, за деяких маткових кровотеч, полікістозу, ендометріозу і ряду інших станів. На тлі прийому цих засобів відбувається регуляція циклу, проявляється косметичний ефект (зникають вугрі, більш гладкою стає шкіра). Так що є шанс вирішити відразу кілька проблем. Чимало критики на адресу гормональних контрацептивів звучить і в контексті «від них товстішають». Однак все це теж дуже індивідуально. Набирання ваги, приблизно в межах 2-3 кг, й справді може спостерігатися, але це пояснюється виключно апетитом. Хіба ж це не логічно, що вага людини залежить від того, скільки вона їсть і скільки часу приділяє фізичній активності, незважаючи на те, які таблетки приймає?! Хоча в багатьох жінок оральні контрацептиви, навпаки, як спричиняють втрату зайвих кілограмів, так і не впливають на вагу взагалі. Суперечки стосовно гормональної контрацепції виникають і щодо ряду інших аспектів. Скажімо, бурхливо обговорюється питання, як довго можна їх застосовувати – скільки місяців чи років поспіль. Однозначної думки щодо цього немає. Деякі гінекологи вважають, що за правильного підбору препарату тривалість його прийому не збільшує ризику ускладнень. Тому використовувати даний метод контрацепції можна стільки, скільки це необхідно, аж до настання менопаузи. І робити перерви у прийомі препарату не тільки не варто, але й ризиковано, оскільки в цей період збільшується ймовірність небажаної вагітності. Багатьох жінок турбує питання, коли жінка може завагітніти, перестаючи приймати гормони. Тут лікарі однозначні: за правильного застосування оральних контрацептивів здатність до зачаття відновлюється відразу після їхньої відміни. А через 3-6 місяців цей показник досягає 85 відсотків, як у жінок, які оральну контрацепцію не застосовували. «А от як із лібідо під час прийому оральних контрацептивів?» – задають запитання найвідвертіші дами. «Тут теж все дуже індивідуально», – фахівці у цих «ексклюзивних» питаннях обережно підбирають слова. Однак зауважують, що більшість жінок відзначають підвищення сексуального бажання, оскільки вже немає страху перед небажаною вагітністю. Не варто, щоправда, забувати і про такий важливий нюанс: не рятують гормональні препарати від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Моменти у житті бувають різні, тому щодо цього нюансу треба вже турбуватися додатково.

Секрети прийому оральних контрацептивів

Рекомендують пити пігулки в один і той самий час доби, а щоби не забути про це, то краще прив’язати прийом до якогось щоденного ритуалу, скажімо, покласти таблетки біля зубної щітки або поруч із пачкою кави, яка традиційно вариться зранку. Якщо ж жінка таки забула прийняти чергову таблетку, а це є, до речі, однією з найбільш частих помилок у прийомі оральних контрацептивів,потрібно якомога швидше її прийняти і продовжити прийом подальших у звичному режимі. Але в цьому випадку для запобігання небажаної вагітності вже потрібна додаткова контрацепція впродовж найближчих двох тижнів. Тільки за такої умови ніхто не буде нарікати на гормональну контрацепцію, мовляв, «неефективна».  До речі, про ефективність. За ретельного дотримання схеми прийому таблеток на сто жінок, які застосовують оральні контрацептиви перший рік, припадає менше одного випадку незапланованої вагітності (три випадки на одну тисячу жінок). Відповідно, ефективність гормональної контрацепції дуже висока – від 92 % до 99,7 %. Для порівняння: презервативи – 85%, календарний метод – 75%. Таким чином, завдяки своїй ефективності та зручності використання гормональна оральна контрацепція – найбільш популярний метод планування сім’ї у світі.

Читайте також:
Безкоштовна телефонна лінія з питань контрацепції



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!