И побежит, звеня, навстречу маю, ​твой гениальный городской трамвай!.

30.07.14, 14:00

У Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Відчуття смаку» члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова (1960-2010). Цей видатний художник і чудова людина народився 29 травня 1960 року в Коломні Московської області, а з 1966 року жив у Кіровограді.

автор - Андрій Ліпатов
автор - Андрій Ліпатов
Закінчив Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування. Під час навчання захопився карикатурою, друкувався в періодиці. З часом зацікавився живописом. Працював інженером-конструктором. З 1993 року, у важкі дев’яності, коли професія інженера перестала бути потрібною, повністю присвятив себе мистецтву. Згодом почав отримувати запрошення на вернісажі і фестивалі, що давало можливість обмінюватися досвідом з художниками інших країн.

автор - Андрій Ліпатов
автор - Андрій Ліпатов
Пан Ліпатов – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України з 1998 року. Андрій Юрійович не мав художньої освіти, тому відносив себе до наївних художників. Проте його творчість є настільки своєрідною та оригінальною, що її сміливо можна виділити у новий напрямок, котрому ще немає назви. Роботи художника знаходяться у Черкаському обласному художньому музеї, у Кіровоградському обласному художньому музеї, у Кіровоградському міському художньо-меморіальному музеї О.О. Осмьоркіна, у музеї наївного мистецтва (Москва, Росія), у музеї наївного мистецтва (Беро, Франція), у Вихорлатському музеї (Гуменне, Словаччина), у Фонді Культури Volpe Stressens (Буенос-Айрес, Аргентина), а також у приватних колекціях США, Великобританії, Німеччини, Франції, Італії та ін.
автор - Андрій Ліпатов
автор - Андрій Ліпатов
Андрій Ліпатов брав участь у багатьох обласних, республіканських та міжнародних виставках. У 2004 році його твори експонувались у Кіровоградському обласному художньому музеї на виставці «Кіровоград у фарбах», присвяченої 250-річчю м. Кіровограда, у 2002 році Андрій Ліпатов став переможцем 7-го міжнародного інтернет-арт-конкурсу (Йокогама, Японія), приймав участь у 4-му бієнале наївного мистецтва (Франція, Андресі, 2006), 2-му, 3-му та 4-му фестивалі наївного мистецтва (Верней-на-Авре, Франція, 2006-2008) та у Міжнародній виставці «Митці світу» (Марсель, Франція, 2006), 2-му міжнародному фестивалі «Фестнаїв-2007» (Москва, Росія), 12-му салоні Діогена Таборда (Буенос-Айрес, Аргентина, І премія в категорії наїв-арт, 2007). У 2008 році художник взяв участь у Кембріджширському ярмарку (Лінтон, Великобританія), у Дублінському арт-ярмарку (Дублін, Ірландія) та Бірмінгемському арт-ярмарку (Бірмінгем, Великобританія).

автор - Андрій Ліпатов
автор - Андрій Ліпатов
Андрій Ліпатов готувався до відкриття персональної виставки у Кіровоградському обласному художньому музеї, але здійснився його задум лише після його смерті завдяки сприянню родини художника.... 28 травня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки творів Андрія Ліпатова, присвяченої пам’яті художника та 50-річчю з дня народження, на якій були представлені твори із зібрання родини художника, з колекції Кіровоградського міського художньо-меморіального музею О. Осмьоркіна, обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського, приватних зібрань родини Берьозкіних, родини Цись, з зібрань Юрія Любовича, Тамари Саміляк, Олександра Чуднова, Віктора Петракова, Юрія Матівоса, Світлани Сірик та інших приватних колекцій. Це полотна різної тематики: роботи, присвячені рідному місту, народні картини, серії картин останніх років «Тачки» та «Натюрморти», портрети відомих кіровоградців.

автор - Андрій Ліпатов
автор - Андрій Ліпатов
Завдяки родині художника фонди обласного художнього музею і надалі поповнюються матеріалами, які знайомлять із життєвим та творчим шляхом митця. Дана виставка це ще одна нагода презентувати творчість видатного земляка та продемонструвати твори із фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею та із приватних збірок Віктора Петракова та Тетяни Крєпіної. Життя Андрія Юрійовича обірвалося в 49 років, 13 січня 2010 року. Пам’яті Андрія Ліпатова відома кіровоградська поетеса Тетяна Березняк написала такі віршовані рядки:


Скорбит душа, исполненная боли!..
Высок и строен, весел и красив,
Ты жил светло, всех радуя собою,
Как радовал твой дивный а р т - н а и в,

Где радугою - красок многоцветье,
Где праздником народным - твой лубок,
Нарядно-ярок и, как счастье, светел,
По-детски мудр, возвышенно-глубок!.

Что прерван твой полет веленьем рока,
Дано ль понять усилиям ума?..
Как без твоей улыбки одиноко!
И бесконечной кажется зима...

Зима пройдет... И радость прославляя,
В Елисавет вернется месяц май,
И побежит, звеня, навстречу маю,
Твой гениальный городской трамвай!..

Життя Андрія Юрійовича Ліпатова було прикладом самовідданого та безкорисливого служіння мистецтву та творчого пошуку. Ним створено незабутні образи рідного міста та його жителів. Роботи майстра завжди були наповнені яскравими, сонячними фарбами та пронизані життєвим оптимізмом. Таким він і залишився у пам’яті шанувальників його творчості!


автор - Тетяна Костенко – науковий співробітник відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!